جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آداب و مقررات نماز جمعه

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نماز جمعه که در هر هفته در روز تعطیلى جمعه منعقد مى‏گردد در برگزارى و برپائى آن شرایط و خصوصیات زیر باید جمع باشد:

1- در هر نقطه‏اى که این نماز برگزار مى‏شود تا مسافت یک فرسخ

**سیرى در اسرار نماز، ص: 68@

از هر چهار طرف نقطه برگزارى نماز، بر مردم مسلمان آن حومه واجب است که در آن اجتماع حضور به هم رسانند و در مراسم عبادتى آن شرکت ورزند. (اگر در نقطه‏اى که نماز برگزار مى‏شود از چهار جانب تا شعاع شش کیلومترى مردم آن نقطه گرد هم آیند یقینا جمعیت انبوهى را تشکیل خواهند داد. که اداره آن جز از طرف حکومت، مقدور نیست و این یکى از دلائل سیاسى و حکومتى بودن نماز را ثابت مى کند.

2- در هر نقطه‏اى که نماز تشکیل مى‏یابد تا شعاع یک فرسخى تشکیل نماز جمعه دیگرى حرام و غیر شرعى است.

3- نماز جمعه باید به صورت دسته جمعى و گروهى باشد و به صورت انفرادى و تک برگزارى، صحیح نیست و کمترین جمعیتى که مى توان با آن نماز برگزار نمود، هفت نفر واجد شرایط است که با جمعیت کمتر از آن عده برگزارى نماز صورت صحیحى ندارد.

4- ایراد دو خطبه پیش از نماز واجب است و آن دو به جاى دو رکعت نماز ظهر محسوب مى گردد. در آن دو خطبه مسائل جارى کشور و مشکلات مسلمانان و راه‏حل‏هاى مشکلات بازگو مى‏گردد.

5- ضرورت دارد خطبه نماز، با کلمات فصیح و سخنان بلیغ، روبروى مردم ایراد شود و خطیب با لباس مناسب و دست بر اسلحه و شمشیر، یا عصا ایراد خطبه کند. درود و حمد و ثنا و صلوات و درود بر پیامبر – اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) ناجى امت و خاندان پاک او و در جریان قرار دادن مردم از وظایف خطیب مى‏باشد.

**سیرى در اسرار نماز، ص: 69@

6- شایسته است خطیب و امام جمعه فردى مخلص، شجاع، مهذب، صریح اللهجة، فصیح، بلیغ و آشنا به اوضاع جهان اسلام و آگاه به مصالح مسلمین باشد و در خطبه‏ها به مصالح اجتماعى، سیاسى، و نیازهاى مادى و معنوى آنان بپردازد و بکوشد توسط خطبه‏ها به رشد سیاسى و معنوى مردم بیفزاید و راههاى مبارزه با استعمار و استعمارگران و دشمنان خارجى را تذکر دهد و از جایگاه نماز خطبه به نفع استقلال و عظمت اسلام و مسلمین بهره گیرى نماید.

این نماز براى اجتماع و براى بیان گرفتاریها و تشریح حوادث و وقایع روز تشریع گردیده است که مسلمانان به صورت متحد و متفق در یک صف واحد، در برابر عظمت پروردگار عالم قیام و اعلام حضور و وجود نمایند و حضور در این اجتماع باشکوه هفتگى آن قدر مورد عنایت و اهمیت پروردگار عالم تشریع کننده و حکیم مى‏باشد که در روایات مى‏خوانیم، زندانیها و مجرمین را با مراقبت مامورین و پاسداران زندان، به نماز مى‏آورند و پس از شنیدن خطبه و انجام مراسم نماز، تحت مراقبت دوباره به محل خود باز مى‏گردانند.

پس با توجه به این شرایط و آداب به خوبى در مى‏یابیم که برگزارى این نماز از شئون خاص حکومت حقه اسلامى است و حکومت به خطیب حق مى‏دهد تا حقایق را کاملا آزاد و به صورت واقعى مجسم سازد و احتیاجات روز را منعکس کند بى آنکه کوچکترین تحمیل زور وجود داشته باشد قبول مى‏فرمائید که این شرایط تاکنون بدون تشکیل حکومت اسلامى، مقدور و میسر نبوده است.

**سیرى در اسرار نماز، ص: 70@

فقهاى شیعه به اتفاق آراء برگزارى آن را در زمان حضور امام (ع) واجب عینى مى‏دانند و در عصر غیبت مانند چنین عصرى که ما در آن زندگى مى‏کنیم واجب تخییرى مى‏شناسند که با برگزارى و انتخاب آن، نماز ظهر از عهده‏ى برگزار کننده ساقط است و انجام نماز جمعه، نماز ظهر را از مکلف ساقط ساخته و تنها پس از نماز جمعه، به برگزارى نماز عصر اقدام مى‏کند.