جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اثر بازدارندگى نماز از ستم و گناه

زمان مطالعه: 3 دقیقه

دنیاى وجود انسان را دو نیروى بزرگ و پرتوان تشکیل مى‏دهد:

1. نخست نیروى ارجمند و رشد بخش خرد و در کنارش وجدان و انگیزه‏هاى رشد بخش و اوج خواهى چون: حس کنجکاوى، حس زیبایى، حس نیکى و اخلاق، حس مذهبى یا فطرت خداجویى، انگیزه‏ى عدالتخواهى، معنویت طلبى، دگردوستى، آزادیخواهى و استقلال طلبى و دیگر انگیزه‏ها و کشش‏هاى عالى انسانى، که هر آنچه

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 168@

بشر افتخار و سرافرازى و پیشرفت دارد، به برکت بیدارى و راهیابى و شکوفایى این نیروى ارجمند و این گوهر گرانبهاست.

2. و نیروى دوم، کشش‏هاى غریزى است که بسیار نیرومند و لرزاننده‏اند، و هر کدام خوب و حکیمانه و شاخه‏اى از درخت سعادت انسان، اما به شرطى که کنترل شوند و نیروى عظیم آنها، بسان سیلاب ویرانگر، پشت سدى استوار و تزلزل ناپذیر مهار گردد و با مدیریت و مهندسى نیروى خرد و دانش و تجربه و معنویت و اخلاق، بسان همان سیلاب ویرانگر به تدریج و حساب شده و جهت‏دار به کار گرفته شود و هزینه گردد؛ تا زمین‏هاى خشک را به گل و دانه و طراوت نشاند، و توربین‏ها را به حرکت آورد و جهان را روشن سازد و موتور کارخانه‏ها را به حرکت آورد و…؛ چرا که اگر چنین نشد، سیل‏آسا شهر و دیار و آدم و عالم و فرد و جامعه را با خود مى‏برد و تباه مى‏کند.

و نماز و نیایش راستین، همان سد استوارى است که مى‏تواند نیروى خروشان کشش‏ها را کنترل، و به مدیریت انسان آگاه و با معنویت در آورد، چرا که روح ایمان به خدا و باور رستاخیز را نیرومند مى‏سازد و نهال پروا و احساس مسئولیت را در جان انسان مى‏پرورد، و مى‏دانیم که این ایمان و پروا، نیرومندترین سد در برابر طغیان و سیلاب این کشش‏ها هستند، و به انسان هدفمند و خودساخته امکان کنترل و قدرت مدیریت درست و پرتوان و هزینه‏ى بهینه‏ى آنها را مى‏دهند.

این همان سخن قهرمان زیباترین داستانها یوسف پاک اندیش و پاک منش است که گفت:

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 169@

«و ما أبرء نفسى ان النفس لأمارة بالسوء الا ما رحم ربى ان ربى غفور رحیم -» (1).

و من خود را پاک نمى‏دارم؛ چرا که دل به بدى فرمان مى‏دهد، مگر آن کس را که پروردگارم [بر او] مهر آورد: بى‏گمان پروردگار من بسیار آمرزنده و مهربان است.

و نیز همان است که قرآن مى‏فرماید:

… ان الصلاة تنهى عن الفحشاء و المنکر -» (2).

… و نماز را به پا دار، چرا که نماز از کارهاى زشت و ناپسند باز مى‏دارد.

در تفسیر آیه، این داستان را آورده‏اند که: جوانى از یاران مدنى پیامبر نمازهایش را با پیامبر مى‏خواند، اما در زندگى گاه به گناه و قانون‏شکنى نیز دست مى‏یازید، برخى به پیامبر گزارش بردند، و پیامبر ضمن تدبیر فرهنگى براى اصلاح اندیشه و منش نادرست او فرمود: سرانجام نماز آن جوان او را به راه درست راه نموده و از گناه و نافرمانى خدا باز مى‏دارد؛ «ان صلوته تنهاه یوما» (3).

و پس از مدتى دیدند که شگفتا چنین هم شد!

و نیز آورده‏اند که: به پیامبر گزارش شد که یکى از نو مسلمانان روزها نماز مى‏خواند و شبانگاهان دزدى مى‏کند.

پیامبر فرمود: نماز او سرانجام وى را از مرزشکنى باز خواهد داشت.

و پس از مدتى مردم دیدند که نماز و یاد خدا او را هم به راه آورد

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 170@

و اصلاح نمود!

قرآن نیز در این مورد مى‏فرماید:

«واستعینوا بالصبر و الصلوة و انها لکبیرة الا على الخاشعین –

الذین یظنون أنهم ملاقوا ربهم و أنهم الیه راجعون -» (4).

از شکیب و نماز یارى بجویید، و راستى که این کار، جز بر فروتنان راستین بس گران است. همانانى که یقین دارند با پروردگارشان دیدار خواهند کرد و به سوى او باز خواهند گشت.


1) یوسف / آیه‏ى 53.

2) عنکبوت / آیه‏ى 45.

3) الکشاف / ج 3 / ص 207؛ مجمع البیان / ج 4 / ص 285.

4) بقره / آیه‏ى 45.