جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ارزیابى جایگاه بى‏نماز

زمان مطالعه: 3 دقیقه

کتاب الهى و روایات اصیل اسلامى درباره‏ى مردم بى‏نماز، یا آنان که این مسأله‏ى مهم ملکوتى را سبک فرض مى‏کنند، نظریاتى دارند که به قسمتى از آن‏ها در حدى که لازم است اشاره مى‏شود:

اى مؤمنان کسانى که دین شما را مسخره و بازیچه گرفته‏اند، چه از اهل کتاب و چه از کافران، سرپرستان و دوستان خود مگیرید؛ و اگر مؤمن هستید از خدا پروا کنید – و چون براى نماز ندا در مى‏دهید، آن را به مسخره و بازى مى‏گیرند؛ این کار زشتشان به سبب این است که آنان گروهى هستند که [در حقایق و معارف] اندیشه نمى‏کنند – بگو: اى اهل کتاب! آیا جز این را بر ما عیب مى‏گیرید که ما به خدا و آنچه از سوى او بر ما نازل شده و آنچه پیش از ما [بر پیامبران] فرود آمده ایمان آورده‏ایم؟! و این [عیب‏جویى شما به سبب این است] که بیشتر شما فاسق هستید – بگو: آیا شما را از کسانى که کیفرشان [از مؤمنانى که به خیال خود از آنان عیب مى‏گیرید و آنان را سزاوار عذاب مى‏دانید] نزد خدا بدتر است، خبر دهم؟ [آنان] کسانى [از گذشتگان خود شما] هستند که خدا لعنتشان کرده، و بر آنان خشم گرفته، و برخى از آنان را به صورت بوزینه و خوک درآورده، و [نیز آنان که] طاغوت را پرستیدند؛ اینانند که جایگاه و منزلتشان بدتر

**سیماى نماز، ص: 92@

و از راه راست گمراه‏ترند.(1).

در این آیات، مردم جداى از ایمان و نماز، ملعون و مغضوب حق معرفى شده‏اند و به آنان وعده‏ى عذاب سخت روز قیامت داده شده است.

سپس بعد از آنان نسلى جایگزین [آنان] شد که نماز را ضایع کردند و از شهوات پیروى نمودند؛ پس [کیفر] گمراهى خود را [که عذابى دردناک است] خواهند دید(2).

در بهشت‏ها از یکدیگر مى‏پرسند – از روز و حال گنهکاران – [به آنان رو کرده] مى‏گویند؛ چه چیز شما را به دوزخ وارد کرد؟ – مى‏گویند: ما از نمازگزاران نبودیم – و به تهیدستان و نیازمندان طعام نمى‏دادیم – و با فرورفتگان [در گفتار و کردار باطل] فرو مى‏رفتیم – و همواره روز جزا را انکار مى‏کردیم(3).

حضرت صادق علیه‏السلام از رسول الهى صلى الله علیه و آله روایت مى‏کند:

**سیماى نماز، ص: 93@

کسى که نماز را سبک انگارد به خدا قسم در کنار حوض بر من راه ندارد(4).

و نیز آن حضرت از پیامبر بزرگوار صلى الله علیه و آله روایت مى‏کند:

شیطان تا زمانى که مردم به نمازهاى واجب یومیه و ادایش در وقت اهمیت مى‏دهند، ترسناک است و آه و ناله دارد؛ اما از زمانى که نماز را ضایع کنند، آنان را به راحتى در بدبختى‏هاى بزرگ مى‏کشاند(5).

رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود:

لا سهم فى الاسلام لمن لا صلوة له(6).

آن که نماز ندارد از اسلام بهره ندارد.

و نیز فرمود:

لکل شى‏ء آفة و آفة الدین ترک الصلوة(7).

براى هر چیزى آفتى است که آن را نابود مى‏کند، و آفت دین ترک نماز است.


1) «یا أیها الذین آمنوا لا تتخذوا الذین اتخذوا دینکم هزوا و لعبا من الذین أوتوا الکتاب من قبلکم و الکفار أولیاء و اتقوا الله إن کنتم مؤمنین – و إذا نادیتم الى الصلوة اتخذوها هزوا و لعبا ذلک بأنهم قوم لا یعقلون – قل یا أهل الکتاب هل تنقمون منا الا أن آمنا بالله و ما أنزل إلینا و ما أنزل من قبل و أن أکثرکم فاسقون – قل هل أنبئکم بشر من ذلک مثوبة عند الله من لعنه الله و غضب علیه و جعل منهم القردة و الخنازیر و عبد الطاغوت أولئک شر مکانا و أضل عن سواء السبیل» مائده (5): 60 – 57.

2) «فخلف من بعدهم خلف أضاعوا الصلوة و اتبعوا الشهوات فسوف یلقون غیا» مریم (19): 59.

3) «فى جنات یتساءلون – عن المجرمین – ما سلککم فى سقر – قالوا لم نک من المصلین – و لم نک نطعم المسکین – و کنا نخوض مع الخائضین – و کنا نکذب بیوم الدین» مدثر (74): 46 – 40.

4) «قال رسول الله صلى الله علیه و آله: لیس منى من استخف بالصلاة لا یرد على الحوض لا والله» علل الشرایع: 2 / 365، باب 70، حدیث 2؛ بحارالأنوار: 80 / 9 باب 6، حدیث 4.

5) «عن الصادق عن آبائه علیه‏السلام قال: قال رسول الله صلى الله علیه و آله لا یزال الشیطان هائبا لابن آدم ذعرا منه ما صلى الصلوات الخمس لوقتهن فاذا ضیعهن اجترأ علیه فأدخله فى العظائم» الأمالى، شیخ صدوق: 484، مجلس 73، حدیث 9؛ بحارالأنوار: 80 / 11، باب 6، حدیث 12.

6) کنزالعمال: 7 / 327، حدیث 19098؛ الدر المنثور: 1 / 295.

7) اسرار الصلوة: 27.