بستر خویش را برچیده، کمربند همّت را محکم بسته، از خانه و زندگى بیرون آمده و به سوى مسجد مىآید او به این خلوتگاه براى عبادتى بزرگ مىآید.
همه ساله ده روز آخر مبارک رمضان را به این امر اختصاص مىدهد(1) ، در این ایّام کارش ارتباط با خداست، گاهى دعا مىخواند، گاهى قرآن تلاوت مىکند، گاهى به نماز برمىخیزد، روزها روزه مىگیرد، از جلوههاى زودگذر و فریبنده ی دنیا به دور است، از خواب و استراحت صرفنظر کرده و از غوغاى کوچه و بازار فاصله گرفته است.
آنقدر به این عبادت علاقمند است که چون جنگ بدر در ماه مبارک رمضان واقع شد و نتوانست به مقصود و مراد خود برسد، سال آینده بیست روز آخر ماه مبارک را به آن اختصاص داد(1).
به راستى او کیست؟ و این عبادت باعظمت کدام است؟
**راه سبز، ص: 110@
او محمّد صلى الله علیه وآله وسلم است و این عبادت، «اعتکاف» است.
اعتکاف نه از صدر اسلام که در زمان پیامبران پیشین نیز مورد توجّه بوده است و خداوند به ابراهیم و اسماعیل امر مىکند تا خانه ی او را براى اعتکاف کنندگان، پاک و پاکیزه کنند.(2).
همه ساله در کشور ما در بیشتر شهرها مراسم اعتکاف برگزار مىشود. شرکت جوانان در این مراسم، بر شور، حرارت، اخلاص و صفاى آن مىافزاید، شما نیز مىتوانید با گروهى از جوانان در مسجد جامع شهر خود گرد آیید و به این عبادت بزرگ بپردازید.
اعتکاف از اذان صبح شروع مىشود و روز اوّل و دوم، روزه، مستحبّ است و روز سوم واجب مىشود و اگر تا غروب روز سوم در مسجد بمانیم، کافى است.
در حال اعتکاف، برخى از کارها حرام است، مانند:
1. خروج از مسجد جز براى کارهاى ضرورى
2. بوییدن عطر و گل.
3. خرید و فروش.
4. جدال در امور دنیایى و دینى براى غلبه بر دیگرى و اظهار فضل و برترى بر او.(3).
اعتکاف برنامهاى فشرده براى تهذیب نفس و خودسازى، دورى از شهوتها و پیدا کردن اخلاق حسنه است اعتکاف را به تنهایى نیز مىتوان انجام داد و همچنین در تمام اوقات سال مىتوان به این عبادت پرداخت (ولى باید در روزهایى که روزه گرفتن در آنها حرام است، نباشد).
در ایّام البیض ماه مبارک رجب یعنى روزهاى سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم این ماه برنامه ی باشکوه اعتکاف در بیشتر شهرهاى کشورمان
**راه سبز، ص: 111@
برگزار مىشود.
حضور جوانان در این برنامه ی عبادى بسیار چشم گیر و تحسین برانگیز است.
رسول خدا صلى الله علیه وآله وسلم درباره ی عظمت اعتکاف کنندگان فرمود:
«اعتکاف کننده، خود را از گناه باز مىدارد، بنابراین ثواب کسى را دارد که همه ی خوبیها را انجام داده است.»(4).
**راه سبز، ص: 113@
1) بحارالانوار / جلد 94 / صفحه 130.
2) سوره ی بقره / آیه ی 125.
3) تحریرالوسیله / جلد 1 / صفحه 304 و 305.
4) کنزالعُمّال / جلد 8 / حدیث 24012.