جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

الحمد لله رب العالمین (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

«شکر» سپاسگزارى در برابر نعمت است بدون توجه به مقام منعم؛ «مدح» ستایش ممدوح است به خاطر جمال و کمالى که دارد بدون توجه به نعمت و احسان منعم؛ «حمد» جامع معناى شکر و مدح است. حمد یعنى سپاسگزارى در برابر تمام نعمت‏ها با توجه به مقام عالى منعم که جامع تمام صفات کمالیه است.

**سیماى نماز، ص: 130@

در این جمله یعنى هر شکر و مدحى – چه با زبان بیان، چه با زبان عمل و چه با زبان وجود – مخصوص ذات با کمالى است که مالک و تربیت کننده‏ى تمام اجزاء هستى است.

باید حمد و ستایش را تنها براى مبدأى دانست که لطف و تربیتش سراسر جهان و همه‏ى موجودات را فراگرفته، هر ناتوانى را توانا مى‏گرداند، هر بیجانى را جان مى‏بخشد و فراخور احتیاجش ساز و برگ زندگى به او مى‏دهد و از آنچه هست برترش مى‏سازد تا به جمال عقلش مى‏آراید؛ آن گاه براى تکمیل تربیت، پیامبران را بر مى‏انگیزد و شرایط و قوانین فراراهش مى‏گذارد و تربیت تکوین را با تشریع تکمیل مى‏کند.

بدین جهت در قرآن کریم، که ظهور تربیت و اراده‏ى حق است، آیات تکوین و تشریع با هم آمده و همه را آثار قانون تربیت «رب العالمین» مى‏شمارد.

با بیان این حقیقت، معلوم مى‏شود که حمد به اندازه‏ى پهناى جهان بزرگ از نظر مفهوم توسعه دارد.

هر چه بیشتر اسرار جهان باز شود و خرد انسان پیش رود، مجهولات نظام طبیعت بیشتر معلوم مى‏گردد و حقیقت حمد و توجه به ربوبیت جهان بیشتر تحقق مى‏یابد و معنا و واقعیت آن عمیق‏تر و وسیع‏تر مى‏گردد.

به راستى توجه به مالک و رب عالم و مسأله‏ى تربیت موجودات که وقف حریم کبریاست و سازمان وجودى عالمین، اعم از جماد و نبات و حیوان و انسان، امرى بسیار لازم و حقیقتى واجب است.

کافى است که درک اسرار وجودى کوچکترین ذره عالم، آدمى را به خضوع و خشوع و شکر و سپاس در برابر مالک و مربى جهان وادارد، چه رسد به این که واقعیات بیشترى از جهان بالا یا اسرار نباتات و حیوانات و وجود انسان براى ما کشف شود، و چه نیکو است که نمازگزاران عزیز از

**سیماى نماز، ص: 131@

هر یک از چهار جهان حیرت‏انگیز: جهان بالا و نبات و حیوان و انسان، مسائلى را از نظر بگذرانند تا از این پس بدانند در برابر چه مالک و مربى عظیمى به عبادت و خضوع و بندگى مى‏ایستند!!