جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

الگو و سرمشق از زن نواندیش و مترقى براى نسل‏ها

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آیا قرآن در ترسیم جایگاه انسانى برابر زن و مرد، تا جایى پیش نمى‏رود که زن آگاه و مترقى و خودساخته و خودشکوفا را الگوى زنان و مردان مترقى و ایماندار روزگاران قرار مى‏دهد؟

«ضرب الله مثلا للذین کفروا امرأة نوح وامرأة لوط کانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما فلم یغنیا عنهما من الله شیئا و قیل ادخلا النار مع الداخلین -» (1).

خدا براى کسانى که کفر ورزیده‏اند، نمونه‏اى آورده است؛ زن نوح و زن لوط را که هر دو در همسرى دو بنده‏ى شایسته از بندگان ما بودند، و به [آرمان] آن دو خیانت کردند، و آن دو [نتوانستند] چیزى از [عذاب] خدا را از آنان دور سازند، و گفته شد: با وارد شوندگان [به آتش دوزخ] وارد آتش گردید.

و آیا زن تاریک اندیش و خودکامه را به عنوان سرمشق زنان و مردان تاریک اندیش و استبدادگر معرفى نمى‏کند؟ آیا این اصل نشانگر برابرى انسانى آن دو نیست؟

و ضرب الله مثلا للذین آمنوا امرأة فرعون اذ قالت رب ابن لى عندک بیتا فى الجنة و نجنى من فرعون و عمله و نجنى من القوم الظالمین -» (2).

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 103@

و خدا براى کسانى که ایمان آورده‏اند، نمونه‏اى آورده است؛ زن فرعون را آن گاه که گفت: پروردگارا! براى من در بارگاه خود، در بهشت [پرنعمت و زیبا] خانه‏اى بساز و مرا از [بیداد] فرعون و کردار او برهان، و مرا از دست مردم ستمکار نجات بخش.

و آیا دخترى مترقى و پاک اندیش و پاک منش را دختر نمونه و شایسته برنمى‏گزیند؟

«و مریم ابنت عمران التى أحصنت فرجها فنفخنا فیه من روحنا و صدقت بکلمات ربها و کتبه و کانت من القانتین -» (3).

و [نیز] مریم، دختر عمران را؛ همان کسى که دامان [خود] را [پاک] نگاه داشت، و در آن از روح خود دمیدیم، و سخنان پروردگارش و کتابهاى او را تصدیق نمود و [هماره] از فرمانبرداران بود.

با این بیان، زن و مرد در انسانیت و شخصیت، در مسئولیت‏ها در برابر خدا و عصر و نسل و تاریخ و آینده، برابرند و این نشانگر برابرى حقوقى آن دو است، چرا که برابرى انسانى و مسئولیت، با نابرابرى حقوقى قابل دفاع و توجیه نیست که ستمى است سهمگین و از خداى دادگر و دادگستر و حکیم، ستم به بندگان هرگز.


1) تحریم / 10.

2) تحریم / 11.

3) تحریم / 12.