جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امر پیامبر به برداشتن دستار از پیشانى، روشنگر روش سجده است

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از جمله دلایل لزوم سجده بر زمین، دستور پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله، مبنى بر کنار زدن گوشه دستار از پیشانى به هنگام سجود مى‏باشد.

محدثان اسلامى، روایات فراوانى را آورده‏اند حاکى از آن که رسول خدا صلى الله علیه و آله، کسانى را که در سجده قسمتى از عمامه‏ى خود را بین پیشانى خویش و سطح زمین قرار مى‏دادند، نهى نموده است.

در این جا، نمونه‏هایى از احادیث یاد شده را از نظر شما مى‏گذرانیم:

1. صالح سبائى مى‏گوید:

«پیامبر گرامى، شخصى را در کنار خود در حال سجده مشاهده فرمود در حالى که بر پیشانى خود دستار بسته بود، پیامبر صلى الله علیه و آله، عمامه را از پیشانى وى کنار زد.» (1).

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 29@

2. عیاض بن عبدالله قرشى مى‏گوید:

«رسول خدا، مردى را در حال سجده مشاهده فرمود که بر گوشه عمامه‏ى خود سجده مى‏نمود، به وى اشاره کرد که دستار خود را بردار، و به پیشانى او اشاره فرمود.» (2).

3. در کنزالعمال و سنن بیهقى، از امیرمؤمنان على علیه‏السلام چنین روایت مى‏کنند:

«هرگاه یکى از شما نماز بگزارد، باید عمامه را از صورت خویش، کنار زند.» (3).

4. در بحارالأنوار، به نقل از «دعائم الاسلام» چنین مى‏نگارد:

«از پیامبر صلى الله علیه و آله روایت شده است که از سجده نمودن نمازگزار بر لباس، آستین و یا گوشه‏ى دستار خود، نهى فرمود.» (4).

از این روایات نیز به روشنى معلوم مى‏گردد که لزوم سجده بر زمین در زمان پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله، امرى مسلم بوده است، تا جایى که اگر یکى از مسلمانان، گوشه‏ى دستار خود را روى زمین قرار مى‏داد تا پیشانى خود را بر زمین نگذارد، مورد نهى رسول خدا صلى الله علیه و آله قرار

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 30@

مى‏گرفت. در حالى که اگر سجده نمودن بر همه‏ى اشیاء، حتى پوشیدنى‏هایى مانند دستار جایز بود، هرگز پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله از آن ممانعت به عمل نمى‏آورد.


1) سنن بیهقى، ج 2، ص 105: «ان رسول الله صلى الله علیه و آله رآى رجلا یسجد بجنبه و قد اعتم على جبهته، فحسر رسول الله صلى الله علیه و آله عن جبهته».

2) سنن بیهقى، ج 2، ص 105: «رآى رسول الله صلى الله علیه و آله رجلا یسجد على کور عمامته فأومأ بیده: ارفع عمامتک و أوما إلى جبهته».

3) کنزالعمال، ج 4، ص 212 و در طبع دیگر آن، ج 8، ص 86 و سنن بیهقى، ج 2، ص 105: «إذا کان أحدکم یصلى فلیحسر العمامة عن وجهه».

4) بحارالأنوار، ج 85، ص 156: «عن النبى صلى الله علیه و آله أنه نهى أن یسجد المصلى على ثوبه أو على کمه أو على کور عمامته».