جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ایاک نعبد و ایاک نستعین (5)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

عبادت و بندگى مفهوم وسیع و گسترده‏اى دارد که خضوع و تواضع و به خصوص تسلیم، در این مفهوم قرار گرفته و یا لازمه‏ى آن است.

انسان وقتى از برکت تفکر و اندیشه به ربوبیت و مالکیت و رحمت و محبت بى‏پایان ناظم و مدبر و معمار هستى پى برد، هیچ گاه تسلیم غیر او نمى‏شود و بند بندگى دیگران را به گردن نمى‏نهد.

انسان وقتى به این معنا واقف شود که جز حضرت الله وجودى بالاستقلال در دار هستى نیست، چه معنا دارد که غیر او را مورد پرستش قرار دهد؟

غیر اگر جماد است جزئى است کوچک از اجزاء هستى؛ اگر حیوان است موجودى است ناچیز در گوشه‏اى کوچک از عرصه‏گاه حیات؛ اگر انسان است فقیر و نیازمند و دردمند و مستمندى است چون خود شما. پس جایى براى پرستش و اطاعت و عبادت غیر نمى‏ماند، که روى آوردن به غیر عین کفر و شرک و در حقیقت بت‏گرایى و بت‏پرستى است و عبادتى که جز ضرر و خطر چیزى عاید زندگى انسان نمى‏کند.

این عبادت واقعى که با جمله‏ى «ایاک نعبد» در نماز اعلام مى‏شود، عبارت است از به اجرا گذاشتن تمام دستورهاى حق و پیامبران و امامان

**سیماى نماز، ص: 144@

و فقیهان واجد شرایط و کناره‏گیرى از محرمات و آنچه حضرت حق براى انسان نمى‏پسندد.

بى‏شک، پیمودن راه عبادت صحیح بدون رفع موانع، و رهایى از قید و بند اوهام و مکتب‏هاى غلط، و آزادى از هوى و هوس، و سرپیچى از اوامر و نواهى طاغوت و طاغوتیان امکان ندارد.

انسان با این عجز و فقرى که دارد، بدون کمک خواهى از خداوند نمى‏تواند با این همه موانع به مبارزه برخیزد. این است که در راه عبادت باید از خدا کمک خواست تا امور مادى و معنوى را براى جبران ضعف و ناتوانى انسان با او همراه کند، و البته توجه به پروردگار و کمک خواهى از حضرتش، در حقیقت جلب کشش و لطف و دستگیرى اوست.