جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ترجمه‏ى نماز

زمان مطالعه: 5 دقیقه

ترجمه‏ى نماز(1).

«نیت» قصد قلب و توجه دل و جهت‏گیرى روح به سوى حضرت معبود است و این که نمازگزار مى‏خواهد راهى را بپیماید که از پاکى جان و رهایى از حق‏الناس و دورى از رذایل اخلاقى شروع مى‏شود و به خشنودى و رضایت حق پایان مى‏یابد.

**سیماى نماز، ص: 122@

در حقیقت، نمازگزار قصد دارد نماز را راه رسیدن به اخلاق الهى قرار دهد و خویش را از نظر علم و عمل و کار و کوشش و نیت و اعتقاد به مقام با عظمت خلیفة اللهى برساند.

روشن است که هر کس از انجام کارش قصد و هدفى دارد، نمازگزار هم باید از اجراى این عمل خدا را قصد کند و حضرت او را هدف قرار دهد، و به وسیله‏ى این عمل باید اراده کند که خود را به اوج حقیقت و به مرز فضیلت برساند و به قول قرآن مجید در پایان سوره‏ى کهف باید به سبب عمل صالح (که یکى از مهمترین مصادیقش نماز است) و نیز با طرد و نفى تمام معبودهاى باطل و بت‏هاى درونى و بیرونى، به لقاى حق برسد و در دریاى رحمت دوست غرق گردد.

اگر چنین نیتى نماز را تا به آخر بدرقه کند، آن نماز آدمى را از تمام فحشا و منکرات بازداشته و از انسان موجودى الهى و ملکوتى مى‏سازد که با تمام وجود حقوق خدا و خلق را به رعایت برخیزد.

راستى اگر انسان نماز بخواند ولى در نیت و قصدش پذیرفتن واقعیات نماز نباشد – واقعیاتى که عبارت است از باور کردن یگانگى حق و مالکیت و کارگردانى او نسبت به تمام هستى، رحمانیت و رحیمیت بى‏نهایت در بى‏نهایت، وجوب شکر او، اعتقاد به روز حساب، تسلیم بودن در برابر ذات مستجمع جمیع صفات کمال، لزوم کمک‏گیرى از او در تمام شئون حیات، وجوب تبعیت از انبیا و امامان و دورى گزیدن از حالات و اخلاق مغضوبین و گمراهان – بى‏شک با عدم الهام از این حقایق نمازگزار نیت نماز نکرده و وارد حوزه‏ى نماز نشده و در حقیقت زحمات تمام انبیا و اولیا را نادیده گرفته و به خود و دیگران ستم روا داشته است.

و اگر از ابتداى نماز در نیتش باشد که واقعیات نماز را در زندگى خود

**سیماى نماز، ص: 123@

تحقق بخشد، روح و نفس و مغز و قلب به تدریج آماده‏ى قبول تمام حقایق نماز مى‏شود و پس از مدتى انسان منبع حقایق و ظرف واقعیات مى‏گردد.

حضرت صادق علیه‏السلام در توضیح نیت مى‏فرماید:

صاحب نیت صادق صاحب دل سلیم است(2).

یعنى نیت خالص و پاک که منشأ آثار پربرکت است، از دل پاک و خالى از وساوس شیطانى توقع مى‏رود، چه این که سلامت دل از آلودگى‏ها و رذایل هم چون حرص، بخل، کبر، حسد و عجب، نفاق، کینه و… علت پاکى نیت و خلوص قصد و اراده است.

خداوند در قرآن مجید مى‏فرماید:

«یوم لا ینفع مال و لا بنون – الا من أتى الله بقلب سلیم»(3).

روزى که هیچ مال و اولادى سود نمى‏دهد – مگر کسى که دلى سالم [از رذایل و خبایث] به پیشگاه خدا بیاورد.

رسول الهى صلى الله علیه و آله فرمود:

نیت مؤمن از عملش بهتر است(4).

فلسفه‏ى این سخن این است که چون نیت به منزله‏ى ریشه‏ى عمل است، پس سلامت ریشه است که مایه‏ى سلامت فرع است و در صورتى که ریشه سلامت نداشته باشد، عمل از سلامت بى‏بهره است.

و نیز آن حضرت فرمود:

ارزش اعمال به نیات شخص بستگى دارد و محاسبه‏ى عمل هر انسانى بر

**سیماى نماز، ص: 124@

محاسبه‏ى نیت او قرار دارد(5).

عبد وقتى مى‏تواند حقیقت بندگى و آثار عبادت را از خود ظهور دهد که نیتش در تمام حرکات و سکنات براى خدا باشد، که اگر چنین نباشد غافل است و غافل به فرموده‏ى قرآن مجید «کالانعام» است(6).

امام علیه‏السلام در باب نیت، کلام حکیمانه‏اش را بدین صورت ادامه مى‏دهد:

نیت از قلب است. چنانچه دل خانه‏ى نور و پاکى باشد نسبت به خلوص در نیت نزدیکتر است، و اگر قلب از یقین و ایمان و باور و نورانیت و احوالات الهیه دور باشد پدیدار کردن نیت خالص با چنین قلبى کار مشکلى است.

پس نمازگزار قبل از نیت لازم است خانه‏ى دل را از تاریکى و ظلمت و جایگزینى شیطان و وسوسه پاک کند تا بتواند دل و نیت آن را به پیشگاه حق ببرد.

حضرت مى‏فرماید:

صاحبان نیت خالص، به خاطر حق با خواسته‏هاى غلط نفس در مبارزه‏اند، و یکى از آثار فوق‏العاده‏ى نیت خالص حیاست، زیرا آن کس که در هر کارى قصد خدا دارد ظاهر و باطن خود را براى خدا یکسان سازد و با داشتن قصد پاک، حیا مى‏کند که حق خدا را آنچنان که هست بجا نیاورد(7).

**سیماى نماز، ص: 125@

صاحب نیت خالص در رنج است تا دیگران در راحت باشند، زیرا آن کس که در نماز و در هر عملى نیت قرب الى الله دارد باید خویش را به تمام پاکى‏ها آراسته کند و از رذایل دور بدارد و در کنار چنین نیتى مجبور به رعایت حقوق انسان‏هاست، و این نیست جز براى راحت دیگران خود را به زحمت انداختن، و بدین گونه است که انسان با رعایت حق خالق و مخلوق، لایق مقام قرب مى‏شود.


1) بسم الله الرحمن الرحیم – الحمد لله رب العالمین – الرحمن الرحیم – مالک یوم الدین – ایاک نعبد و ایاک نستعین – اهدنا صراط المستقیم – صراط الذین انعمت علیهم غیر المغضوب علیهم ولا الضالین.به نام خدا که رحمتش بى‏اندازه است و مهربانى‏اش همیشگى – همه‏ى ستایش‏ها، ویژه‏ى خدا، مالک و مربى جهانیان است. – رحمتش بى‏اندازه و مهربانى‏اش همیشگى است. – مالک و فرمانرواى روز پاداش و کیفر است. – پروردگارا! تنها تو را مى‏پرستیم و تنها از تو کمک مى‏خواهیم.- ما را به راه راست راهنمایى کن. – راه کسانى [چون پیامبران، صدیقان، شهیدان و صالحان که به خاطر لیاقتشان] به آنان نعمت [ایمان، عمل شایسته و اخلاق حسنه] عطا کردى، هم آنان که نه مورد خشم تواند و نه گمراه‏اند.بسم الله الرحمن الرحیم – قل هو الله أحد – الله الصمد – لم یلد و لم یولد – و لم یکن له کفوا أحد.به نام خدا که رحمتش بى‏اندازه است و مهربانى‏اش همیشگى – بگو: او خداى یکتاست؛ خداى بى‏نیاز [همه موجودات هستى که نیازمند و عین فقرند براى رفع نیازشان روى به او کنند و از حضرتش گدایى نمایند. – نزاده، و زاییده نشده است، – و هیچ کس [در ذات و صفات] همانند و همتا و شبیه او نمى‏باشد.

2) «قال الصادق علیه‏السلام صاحب النیة الصادقة، صاحب القلب السلیم» مصباح الشریعة: 53؛ بحارالأنوار: 67 / 210.

3) شعراء (26): 89 – 88.

4) «نیة المؤمن خیر من عمله…» الکافى: 2 / 84، باب النیة، حدیث 2؛ وسائل الشیعة: 1 / 50، باب 6، حدیث 95.

5) «إنما الأعمال بالنیات و إنما لإمرئ ما نوى» التهذیب: 1 / 83، باب 4، حدیث 67؛ وسائل الشیعة: 1 / 48، باب 5، حدیث 89.

6) اعراف: (7): 179.

7) «قال الصادق علیه‏السلام: صاحب النیة الصادقة صاحب القلب السلیم لأن سلامة القلب من هواجس المحذورات بتخلیص النیة لله تعالى فى الأمور کلها قال الله تعالى: «یوم لا ینفع مال و لا بنون الا من أتى الله بقلب سلیم» و قال النبى صلى الله علیه و آله: نیة المؤمن خیر من عمله و قال صلى الله علیه و آله: إنما الأعمال بالنیات و لکل امرئ ما نوى فلابد للعبد من خالص النیة فى کل حرکة و سکون لأنه إذا لم یکن بهذا المعنى یکون غافلا و الغافلون قد ذمهم الله تعالى فقال: «إن هم إلا کالأنعام بل هم أضل سبیلا» و قال: «أولئک هم الغافلون» ثم النیة تبدو من القلب على قدر صفاء المعرفة و تختلف على حسب اختلاف الأوقات الإیمان فى معنى قوته و ضعفه و صاحب النیة الخالصة نفسه و هواه معه مقهورتان تحت سلطان تعظیم الله تعالى و الحیاء منه و هو من طبعه و شهوته و منیة نفسه منه فى تعب و الناس منه فى راحة» مصباح الشریعة: 53، باب 23 فى النیة؛ بحارالأنوار: 67 / 210، باب 53، حدیث 32.