اسلام در زمینه قربانى دستور داد گوشت قربانى میان فقراء و مستمندان اجتماع، تقسیم گردد و به این ترتیب ذبح بشر یا سوزاندن قربانىها را که اولاد اسحاق انجام مىدادند منسوخ نمود و این لکه
**سیرى در اسرار نماز، ص: 87@
ننگ و نشان ضعف و زبونى ارادههاى بشرى را از جامعه پاک نمود. کرامت و اصالت انسانى را در رهائى و آزادى از قید و بندهاى موهوم تأمین و عملى ساخت و نوعى درس عملى و زنده در حفظ کرامت بشرى را به بهترین وجهى تضمین نمود و حضرت محمد (صلی الله علیه وآله وسلم) پیامبر اکرم، ضمن آخرین سفر حج خود، روز عید قربان در صحراى منى به هنگام اوجگیرى و شکوه عبادت حجاج و زائران خانهى خدا در مقابل جمعیت انبوهى از زائران شیفته و عاشق حقایق اسلامى فرمودند «آیا شما مىدانید این روز چه روزى است، آیا مىدانید این صحرا که در آن قرار گرفتهایم کدام بیابانى است؟ همگى به عرض رساندند که خداوند و پیامبر او آگاه و داناتر است و ما منتظریم که بدانیم و بفهمیم.
فرمود «امروز روز عید قربان، روزى بس بزرگ و محترم است و این صحرا، حرم الهى است، بدانید و آگاه باشید که خداوند متعال، خون، مال، عرض مسلمانان را همانند حرمت این روز و این ماه این صحرا را به همدیگر حرام و مقدس شمرده است و هیچ مسلمانى حق تعدى و تجاوز به حرمت دیگر مسلمانان را ندارد.
این نداى ملکوتى آنروز در جزیرةالعرب از زبان پیامبر عالیقدر اسلام جارى گردید که بىشک امروز هم اجتماع اسلامى ما بیشترین نیاز را به این سخن ناجى اعظم ملل اسلامى و پاسدار واقعى ناموس الهى دارد. از بزرگترین و مؤثرترین اعمال این روز بزرگ انجام عید قربان مىباشد.
**سیرى در اسرار نماز، ص: 88@
و شایسته است امام جمعه، مردى مخلص، مهذب، شجاع، صریحاللهجه و بلیغ و آشنا به اوضاع جهان اسلام و آگاه به مصالح اسلام و مسلمین باشد و در خطبهها به مسائل اجتماعى، سیاسى، مصالح مسلمین و نیازهاى مادى و معنوى آنان بپردازد و بکوشد توسط خطبهها به آگاهى و رشد سیاسى و معنوى مردم بیفزاید و چگونگى برخورد آنان با یکدیگر و دیگر ملل مسلمان را تذکر دهد و راههاى مبارزه با استعمارگران و ستمکاران را بیاموزد و از حرفهاى مبتذل و خسته کننده بپرهیزد. و از جایگاه نماز خطبه به نفع استقلال عظمت اسلام و مسلمین بهره گیرى نماید.