جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جزئیات و فصول اذان

زمان مطالعه: 4 دقیقه

أذان هیجده جمله کامله است سرآغاز آن چهار مرتبه: الله‏اکبر

الله‏اکبر، الله‏اکبر، الله‏اکبر، الله‏اکبر: خدا بزرگتر از آن است که توصیف شود و بزرگتر از هر چیز و با عظمت‏تر از هر شخصى است که مى‏پندارید او داراى مقام و عظمت یا شأن و شوکتى است.

انسان غرق در مادیات، در حال پنجه‏افکنى به مشکلات و سرگرمى‏هاى بازدارنده، ضربات محکم‏تر و کوبنده‏ترى را مى‏طلبد که او را از تنگناى محاصره مادیت برهاند و به عالم معنى و روحانیت الهى جذب نماید.

**سیرى در اسرار نماز، ص: 16@

تکبیر آغازین أذان چهار بار آن هم با صداى بلند و رساى مؤذن تا حدودى این جدارها و عائق‏ها و موانع را برطرف مى‏سازد و انسان غافل را به خود و مبدأ خود متوجه مى‏سازد و تا به خود آید و راه را از چاه تشخیص دهد. و محور حقیقى حیات و زندگى را باز یابد.

اشهد أن لا اله الا الله: «گواهى مى‏دهم که جز خداى یکتا، خدائى که قابل پرستش باشد وجود ندارد»…

ریشه‏هاى مادیت و فرورفتن در عوالم بازدارنده آنچنان در وجود آدم قوى و نیرومند است که او را سرمست جذبه‏هاى خود مى‏سازد این امکان هست که با تکبیرهاى چهارگانه، هنوز ریشه‏هاى مادیت و توجه به عوالم مادى از او قطع نشود و در دل او هواى نفس و وسوسه‏هاى شیطانى دغدغه کنند بند دوم اذان این ریشه‏ها و رشته‏ها و هواها را نیز مى‏خشکاند و او را به سوى آفریدگار یکتا که جز او معبودى نیست سوق مى‏دهد و شخص را به شهادت و گواهى او وا مى‏دارد:

أشهد أن محمدا رسول الله: «و گواهى مى دهم که محمد (صلی الله علیه وآله وسلم) فرستاده و پیامبر خدا است»

اقرار به توحید و یگانگى پروردگار لازمه‏اش پذیرفتن برنامه‏هاى تشریعى و هدایتى خداوند متعال نیز مى‏باشد در این فراز از اذان، مسلمان معتقد مى‏گوید که من پس از تکبیر خدا و شهادت و گواهى بر وحدانیت او مى گویم: رسول و برنامه‏هاى رسالت را نیز قبول دارم و عامل به آنها هستم و خواهم بود.

**سیرى در اسرار نماز، ص: 17@

اشهد ان علیا ولى الله: (هر چند جزء اذان و اقامه نیست ولى بهتر است به قصد قربت و ثواب گفته شود) «گواهى مى دهم على، ولى و جانشین رسول خدا است»

پس از اقرار به رسالت، امامت و ولایت نیز (بنا به اعتقاد شیعه) ادامه دادن و تعقیب برنامه‏ى رسالت مى باشد.

حى على الصلوة: بشتاب به سوى نماز، بشتاب به سوى نماز…

پس از اقرار به توحید و شهادت به رسالت و ولایت، التزام عملى به آن اقرارها انجام دادن نماز و اداء فرائض الهى است که در صدر آنها نماز قرار گرفته است.

حى على الفلاح، حى على الفلاح: بشتاب به سوى رستگارى، بشتاب به سوى رستگارى…

انجام نماز تنها راه رستگارى و فلاح نیست بلکه راههاى دیگرى نیز مانند پرداخت زکات و امر به معروف و نهى از منکر و دیگر راههاى فلاح و سعادت و رستگارى نیز، هست نمازگزار به خود نبالد که تنها با انجام نماز تمام خیرات و برکات و تمام ابزارهاى فلاح را به دست آورده است بلکه جز نماز و روزه‏ دیگر راههاى فلاح و سعادت نیز وجود دارد که در زندگى هر مسلمانى قابل طرح و عمل مى باشد. و انسان خداى جوى، آنها را نیز مى طلبد.

حى على خیر العمل، حى على خیر العمل: بشتاب به سوى بهترین عمل، بشتاب به سوى بهترین عمل…

بهترین عمل، مصداقهاى فراوانى دارد که یکى از آنها، نماز

**سیرى در اسرار نماز، ص: 18@

مى تواند باشد و جز نماز نیکى به برادران، احسان، نیکوکارى در حق دیگران و انجام دادن دیگر فرائض و واجبات مالى و جانى و غیره، هر کدام از این اعمال از مصادیق بارز و روشن بهترین اعمال هستند.

الله‏اکبر الله‏اکبر «خدا بزرگتر است، خدا بزرگتر است»

باز برمى‏گردیم به سوى تأکید بر توحید و تجلیل و بزرگداشت مقام شامخ الوهیت؛ چون تمام موجودات رشحه‏اى از آن وجود نامتناهى و نشانه‏اى از آن هستى بى‏نشان مى‏باشند عظمت و بزرگوارى اوست که مى تواند تمام بزرگى‏ها و بزرگ منشى‏ها را در خاطره‏ها و دیده‏ها کمرنگ نشان دهد و انسان را به سوى معبود خود و حیات واقعى خویش جذب و جلب نماید.

لا اله الا الله، لا اله الا الله: «جز معبود حقیقى یکتا، اله و معبودى نیست…

آرى باز به وحدانیت و یکتائى پروردگار این شاه بیت حیات و هستى باز مى‏گردیم. و تأکیدى بر یکتائى او داریم چون اساس کار و حقیقت امر بر یکتائى او استوار است اگر لا اله الا الله نباشد، نماز، اذان عبادت اثرى نخواهد داشت تکرار و تأکید بر آن دلیل روشنى بر اهمیت آن مى‏باشد ثانیا این احتمال نیز وجود دارد که اشتغالات جزئى خود هر چند اشتغال به ذکر و قرائت فصول اذان نیز بوده باشد او را از توجه به مبدأ اصلى باز دارد و نوعى غفلت پیش آورد از این رو معبود حقیقى و یکتا را مجددا مورد توجه و ذکر قرار مى دهد مبادا أس اساس عبادت و زیر بناى اصلى معارف و مکارم، و سرمایه‏ى

**سیرى در اسرار نماز، ص: 19@

اساسى دیانت و تقوى فراموش گردد و از خاطرها و خاطره‏ها محو شود یا کمرنگ جلوه‏گر شود پس لا اله الا الله معبودى جز آن معبود حقیقى و واقعى که رو به سوى او دارم وجود خارجى ندارد.

پس از ذکر اذان، اقامه شروع مى شود که در واقع تکرار اذان و تأکید بر مواضع توحیدى آن مى‏باشد و نمازگزار را وارد نماز و گفتگوى صمیمى و راز و نیاز با آفریدگار خود مى‏گرداند و با حمد و سپاس و شکر بر نعمتها و عنایات او وارد اصل عبادت مى‏گردد که در بخش بعدى مورد مطالعه و توجه قرار مى‏گیرد:

**سیرى در اسرار نماز، ص: 20@