جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جمع‏بندى مطالب گذشته

زمان مطالعه: 3 دقیقه

آنچه از مجموع مطالب گذشته به دست مى‏آید این است که اسلام در سازندگى روح و روان بشر و در سازندگى اجتماع سالم بشرى، علاوه بر توجهى که به رفاه و آسایش مادى فرد فرد بشر دارد زیر بناى فکرى و اجتماعى او را، امور معنوى و توجه به حقایق یکتا و تربیت نفوس و تزکیه و تهذیب نفس معرفى مى‏فرماید و در راه تأمین این نیاز معنوى به اصطلاح معروف برنامه‏هاى کوتاه مدت و برنامه‏هاى دراز مدت عبادتى را ترتیب داده است که مى‏توان به صورت زیر خلاصه نمود:

1- برنامه‏هاى فردى روزانه (مانند اذان و نمازهاى جماعت)

2- برنامه‏هاى هفتگى و اجتماعى (نماز جمعه ترتیب جماعت)

3- برنامه‏هاى موسمى و مقطعى (مانند نماز آیات و نذر واجب)

**سیرى در اسرار نماز، ص: 91@

4- برنامه‏هاى سالى و پایانى (نمازهاى عید فطر، قربان)

در مجموعه‏ى این برنامه‏ها، آنچه بیش از هر چیز دیگر، نظر را به خود جلب مى‏کند سفارش به برگزارى این عبادات به صورت دسته جمعى و گروهى است به حدى که وجود جماعت و انجام گرفتن آن به صورت همگانى و عمومى در متن حکم عبادتى قرار گرفته است مانند نماز جمعه و عبادتهاى هفتگى یا نماز عید فطر و عید قربان. (نماز آیات را هم مى‏توان به صورت جماعت برگزار نمود) که خود گرد هم آمدن واجب و لازم شمرده شده است و این خود مى‏رساند که تکامل فرد آنگاه صورت واقعى و جدى به خود مى‏گیرد که مصلحت جمع و اجتماع را نیز در نظر گیرد و اصولا تکامل فرد منهاى تکامل اجتماع، معنائى نخواهد داشت آنچنان که تکامل اجتماع بدون توجه به مصالح و خواسته‏هاى فرد مفهومى نخواهد داشت و سعادت آفرین نخواهد بود.

از این رو اسلام سعادت فرد را همراه سعادت و خوشوقتى مجموع آحاد اجتماع مى‏طلبد آنچنان که سعادت و کامیابى اجتماع را بدون سعادت و کامیابى فرد فرد اعضاى جامعه‏ مطرود مى‏شمرد شاید عنایت به نماز جماعت و حضور و لزوم در نماز جمعه روى همین اصل اساسى مى‏باشد که نماز عامل اتحاد و وحدت گرائى مى‏باشد.

این احکام آموزشى و عبادى اسلام این چنین رده‏بندى مى‏شود که با بانگ اذان مردم از غفلت مادیت هشیار مى‏گردند و به سوى‏

**سیرى در اسرار نماز، ص: 92@

معنویت و خدا کشانده مى‏شوند نمازهاى فرادى زیر بناى تربیتى و خداشناسى فرد را ترتیب مى‏دهد و او را به عنوان واحد تشکیل دهنده اجتماع آماده و تهذیب مى‏سازد دعوت به اتحاد و یگانگى با نمازهاى روزانه جماعت شروع مى‏گردد و با نماز جمعه هفتگى قوت و شدت مى‏گیرد و در مراسم کنفرانس سالانه حج به اوج عالى خود مى‏رسد که فرد محو در جمع و جمع محو و فانى در فرد و همگى فانى در برابر عظمت پروردگار دور سمبل وحدت و یگانگى (کعبه) مى‏گردند و با حذف تشریفات و تعینات، همگى رو به سوى خداى یکتا با آهنگ واحد و با گامهاى متحد و روى به سمت متمرکز کعبه مى‏نهند.

آرى این است رمز جاودانگى تعالیم اسلام و این است فطرى بودن و طبیعى بودن آموزشهاى آسمانى آن.

این رده‏بندى تعالیم به خوبى مى‏رساند که رمز پیروزى و موفقیت، در اتحاد و یگانگى و در برادرى و اخوت اسلامى است. پیروان آئین اسلام، روزى به سربلندى و افتخار شایسته مى‏رسند که بتوانند رسالت واقعى اسلام را در این دنیاى آشفته و آلوده به مادیت و آحادگرائى ایفا نمایند روش آن با آمادگى تربیتى فرد به عنوان واحد تشکیل دهنده‏ى اجتماع، جامعه خود را پاکسازى و تصفیه نمایند و به سوى وحدت و یگانگى و برادرى سوق دهند و مصالح اجتماع را بر مصلحت فردى ترجیح دهند و مصلحت اسلام را به عنوان تنها آئین نجات دهنده بشر، بر همه چیز ترجیح و مقدم دارند و اصول و

**سیرى در اسرار نماز، ص: 93@

ریزه‏کارى‏هاى آن را یکایک به کار گیرند و مصلحتى از مصالح کلى و جزئى آن را از دست ندهند. راز بقاء و رمز سربلندى مسلمانان تنها در بازگشت به آئین اسلام تأمین است نه گرایش به شرق و نه تمایل به غرب تنها حکومت تعالیم عالیه اسلامى و اجراى دقیق دستورات سعادت بخش اسلامى است که مى‏تواند سعادت و خوشبختى او را تأمین سازد.

قرآن مى‏فرماید: و أقم وجهک للدین حنیفا مسلما فطرة الله التى فطر الناس علیها لا تبدیل لخلق الله ذلک الدین القیم

توجه کامل به دین حنیف اسلام و بازگشت به فطرت سالم بشرى و دست نخورده، آئین راستین و راه و روش محکم و استوارى است که مى‏تواند بشر را به سر منزل سعادت و خوشبختى برساند و نیازهاى مادى و معنوى و خواسته‏هاى اصیل فطرى فردى و اجتماعى او را بر آورد و جز این راه، راه دیگرى وجود ندارد و هر راه دیگرى که انتخاب شود رو به سوى ترکستان و ارمنستان و ماوراء قفقاز خواهد بود. و نماز یکى از این راههاى اصولى و شیوه‏هاى سازنده معنوى مى‏باشد. با همه نواقصى که در کار بود بخشى از اهمیت آن مورد گفتگو قرار گرفت.

و السلام على عباد الله الصالحین