جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حکمت استحباب سجده بر تربت امام حسین

زمان مطالعه: 9 دقیقه

سؤالى که در این جا مطرح مى‏گردد این است که چرا شیعیان در بین سرزمین‏هاى جهان، خاک سرزمین کربلا را برگزیده‏اند و ترجیح مى‏دهند به هنگام نماز بر آن سجده نمایند و چرا قطعه‏هایى از تربت یاد شده را در مساجد و خانه‏هاى خود و یا به هنگام مسافرت با خویش دارند؟

در پاسخ این پرسش، در پرتو سنت و سیره‏ى رسول خدا و اهل بیت آن حضرت، دلایل استوار شیعه را از نظر شما مى‏گذرانیم:

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 75@

1. روشن است که شیعیان سجده بر همه‏ى خاک‏ها، سنگ‏ها و زمین‏هاى پاک را جایز مى‏دانند، اما به موجب روایات صحیح اسلامى، برآنند که برخى از سرزمین‏ها به خاطر انتساب به شعائر و مقدسات الهى و یا اولیاء خدا، داراى تقدس و اولویت خاصى مى‏باشند.

شکى نیست که سرزمین مکه مکرمه، به سبب آن که دربرگیرنده‏ى بیت الله الحرام، و کعبه‏ى معظمه است، به عنوان حرم امن الهى و داراى تقدس ویژه‏اى مى‏باشد و به خاطر همین پاکى و قداست، از ورود مشرکان و کفار به آن سرزمین گرانقدر، جلوگیرى مى‏شود. همچنین سرزمین یثرب و مدینه‏ى منوره در پرتو احادیثى که در مورد آن شهر مقدس رسیده است، از ارزش والایى برخوردار است.

یکى از سرزمین‏هاى مقدس از دیدگاه روایات اسلامى، سرزمین کربلا است که قربانگاه فرزندان پاک رسول خدا صلى الله علیه و آله و در رأس آنها، حسین بن على بن ابى‏طالب علیه‏السلام مى‏باشد. در این جا، نمونه‏هایى از احادیث معتبرى را که در این زمینه در کتب روایى هر دو گروه مسلمانان به ویژه کتب دانشمندان اهل سنت رسیده، از نظر شما مى‏گذرانیم، تا قداست و ارزش خاص سرزمین یاد شده و خاک پاک و مطهر آن، روشن گردد:

ابن‏حجر هیتمى در کتاب (الصواعق المحرقه)، چنین روایت مى‏کند:

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 76@

«… حسین علیه‏السلام بر رسول خدا وارد گردید و به سرعت به جانب آن حضرت شتافت و پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله او را بوسید. یکى از ملائکه (که در نزد آن حضرت حضور داشت) از ایشان پرسید: آیا او (حسین) را دوست مى‏دارى؟ پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: آرى. آن فرشته گفت: امت تو او را به شهادت خواهند رساند و اگر بخواهید جایگاه شهادت وى را به شما نشان خواهم داد. سپس مقدارى از ریگ و یا خاک قرمز رنگ آورد، و ام‏سلمه (همسر رسول خدا) آن خاک را گرفت و در لباس خود قرار داد. «ثابت» گفته است: آن سرزمین را کربلا مى‏نامیدیم.

… و در حدیث دیگرى آمده است که پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله آن خاک را بویید و فرمود: این خاک، بوى کرب (اندوه) و بلا مى‏دهد.» (1).

همچنین از ابن‏سعد و او نیز از شعبى چنین روایت مى‏نماید:

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 77@

«على بن ابى‏طالب علیه‏السلام در راه صفین، از سرزمین کربلا عبور فرمود و حوالى نینوا – که روستایى بر ساحل فرات است – رسید، در آن جا توقف فرمود و از اسم آن سرزمین سؤال کرد؟ در پاسخ آن حضرت گفته شد: نام آن کربلا است. امیرمؤمنان علیه‏السلام آن چنان گریست که زمین (از اشک وى) مرطوب گشت، آن گاه فرمود: روزى به محضر رسول خدا صلى الله علیه و آله وارد گشتم در حالى که آن حضرت گریان بود. پرسیدم: سبب گریه‏ى شما چیست؟ فرمود: چند لحظه‏ى قبل، جبرئیل نزد من بود و به من خبر داد که فرزندم حسین، در کنار شط فرات، در محلى که کربلاء نامیده مى‏شود کشته خواهد شد، آن گاه جبرئیل یک مشت از آن خاک را به من داد تا ببویم، و لذا نمى‏توانم چشمانم را از گریستن بازدارم.» (2).

ابن‏حجر در جاى دیگر، چنین حکایت مى‏کند:

«… جبرئیل به پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله خبر داد که امت شما او را خواهند کشت، پیامبر پرسیدند: فرزند مرا؟ جبرئیل

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 78@

پاسخ داد: آرى و اگر بخواهید، سرزمینى را که در آن شهید خواهد شد به شما نشان خواهیم داد، سپس به سرزمین «طف» (که نام دیگر کربلا مى‏باشد) در عراق اشاره نمود و از آن جا تربت سرخ رنگى را آورد و به رسول خدا نشان داد و گفت: این خاک، تربت جایگاه شهادت او است.» (3).

در پرتو انبوه روایاتى از این قبیل که در بسیارى از کتب صحاح و مسانید اهل سنت آمده است، به روشنى معلوم مى‏گردد که سرزمین کربلاء از دیدگاه رسول خدا و امیرمؤمنان و محدثان اسلامى، از جمله مشاهد مقدسه و مورد احترام مى‏باشد و تربت پاک و مطهر آن، از امتیاز ویژه‏اى برخوردار است.

در برخى از روایات اسلامى آمده است که پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله پس از بوییدن خاک کربلا، بر آن تربت مقدس اشک ریخت و

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 79@

فرمود: «طوبى لک من تربة (خوشا به حال این تربت). (4).

از سوى دیگر، روشن است که گر چه سجده بر تمام خاک‏ها، سنگ‏ها و زمین‏هاى پاک، جایز مى‏باشد، ولى سجده بر زمین و خاکى که علاوه بر پاکى و نظافت ظاهرى، از قداست و احترام خاص معنوى نیز برخوردار باشد، شایستگى بیشترى دارد.

از دو مقدمه‏ى یاد شده نتیجه مى‏گیریم که سجده نمودن بر خاک سرزمین‏هاى مقدسى مانند مکه مکرمه، مدینه‏ى منوره و از جمله خاک کربلا که علاوه بر پاکى و طهارت، تقدس معنوى آن نیز به اثبات رسید، از ترجیح و امتیاز بیشترى برخوردار مى‏باشد. زیرا سرزمین‏هاى مذکور، به مقدسات اسلامى و یا اولیاء الهى و عزیزان درگاه خداى بزرگ، منسوب مى‏باشند و شرافت آن مشاهد مکرمه، از شرافت الهى صاحبان آنها، سرچشمه مى‏گیرد.

2. دومین دلیلى که در اینجا یادآور مى‏شویم، روایات ائمه‏ى اهل بیت پیامبر صلى الله علیه و آله مى‏باشد که اعتبار و حجیت آن از دیدگاه سنت رسول خدا صلى الله علیه و آله در بحث‏هاى پیشین به اثبات رسید، زیرا پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله مردم را به پیروى از اهل بیت خویش دعوت نموده و حکم آنان را در کنار فرمان قرآن مجید، حجت دانسته است:

در وسائل الشیعه، چنین مى‏خوانیم:

«ابوعبدالله (امام جعفر بن محمد صادق علیه‏السلام) کیسه‏اى

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 80@

زرد رنگ از جنس دیبا داشت که مقدارى از تربت امام حسین علیه‏السلام در آن کیسه بود و به هنگام نماز، آن را بر روى سجاده مى‏نهاد و بر آن سجده مى‏نمود.» (5).

و در همان کتاب، چنین روایت مى‏نماید:

«امام صادق علیه‏السلام بر چیزى جز تربت امام حسین علیه‏السلام سجده نمى‏نمود، و این به خاطر ابراز تذلل و فروتنى در مقابل خداوند بزرگ بوده است.» (6).

در این جا، بیان دو نکته لازم به نظر مى‏رسد:

الف. سجده نمودن ائمه‏ى اهل بیت علیهم‏السلام بر تربت کربلا و یا سفارش آنان به امر مزبور، به خاطر استحباب سجده بر تربت امام حسین علیه‏السلام بوده است و همه‏ى پیشوایان و فقهاء شیعه بر این حقیقت اتفاق نظر دارند که سجده بر تربت امام حسین واجب نیست بلکه فضیلت و ترجیح دارد و امرى مستحب مى‏باشد.

ب. التزام ائمه‏ى اهل بیت به سجده بر تربت حسین بن على علیهماالسلام بدان جهت بوده است که آن حضرت در راه اعلاء کلمه‏ى توحید و ترویج دین خدا به شهادت رسید و لذا مورد مودت وعنایت

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 81@

خاص الهى مى‏باشد. بنابراین، پیشوایان معصوم شیعه، به موجب محبت خدا نسبت به سرباز فداکار اسلام – امام حسین علیه‏السلام – ترجیح مى‏دادند بر تربت آن حضرت سجده نمایند و از این طریق سهم بیشترى از رضایت خداى بزرگ را نصیب خود سازند، و به ابراز فروتنى در برابر آفریدگار جهان، جهت دهند. از این رو، در حدیث دوم خواندیم که امام صادق علیه‏السلام به منظور اظهار تذلل و فروتنى به درگاه خدا به هنگام نماز، تنها بر تربت امام حسین علیه‏السلام سجده مى‏نمود.

در پرتو آنچه گذشت، روشن گردید که از دیدگاه عترت پیامبر صلى الله علیه و آله و ائمه اهل بیت علیهم‏السلام که به موجب روایت ثقلین، قرین قرآن مجید قلمداد گردیده‏اند سجده بر تربت امام حسین علیه‏السلام، شایسته‏تر و داراى فضیلت بیشتر است. بر این اساس، شیعیان که پیروان راستین سنت و سیره‏ى رسول خدا و عترت پاک آن حضرت هستند نیز، سجده بر تربت امام حسین علیه‏السلام و خاک کربلا را مستحب مى‏دانند و ترجیح مى‏دهند به هنگام نماز، پیشانى خود را بر آن خاک مقدس و مطهر قرار دهند و از این طریق، نهایت خضوع و تذلل خویش را به درگاه خداوند یکتا، ابراز دارند.

3. از آن‏جا که فرزند رشید رسول خدا، حسین بن على علیه‏السلام و فرزندان و اصحاب باوفاى آن حضرت، به منظور حمایت از آیین مقدس توحید ودفاع از کیان اسلام در برابر طوفان بدعت‏ها و تحریف‏هاى حکومت بنى‏امیه، قیام نمودند و در همین راستا به

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 82@

شهادت رسیدند، لذا یاد آنان و بزرگداشت خاطره‏ى فداکارى آن شهیدان راه اسلام وقرآن، به معناى بزرگداشت شریعت مقدسه‏ى اسلام مى‏باشد.

حسین بن على علیه‏السلام در مسیر خویش به جانب کربلا، حکمت قیام و نهضت مقدس خود را چنین بیان فرمود:

«من بدون هدف و به طور عبث و یا به منظور فساد و ستم، قیام نکردم. و تنها با انگیزه طلب اصلاح در امت جدم صلى الله علیه و آله به پا خاستم، من مى‏خواهم امر به معروف و نهى از منکر نمایم و براساس سیره‏ى جدم و پدرم على بن ابى‏طالب علیه‏السلام رفتار کنم.» (7).

روشن است که اگر انسان مسلمان به هنگام سجده براى خدا، تربت آن سالار شهیدان اسلام را در پیش روى خود مشاهده نماید و به هنگام هر نماز، پیشانى خویش را بر آن خاک مقدس بگذارد، به یاد فداکارى‏هاى بى‏نظیر آن اولیاء و عزیزان درگاه خدا مى‏افتد که جان و مال و فرزندان و یاران خود را در راه اعتلاى شریعت فدا کردند و از این ماجرا، درس آزادگى، شرافت، و حمایت از کیان اسلام و قرآن مى‏آموزد.

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 83@

بر این اساس، سجده بر تربت کربلا، نه تنها انسان را از مسیر توحید خارج نمى‏سازد، بلکه به سجود خالصانه‏ى او عمق مى‏بخشد و مسلمانان را با بصیرت بیشتر و آمادگى افزون‏تر براى فداکارى در راه اسلام و قرآن، به استقبال عبادت خدا مى‏برد.

تا این جا به روشنى معلوم گردید که اعتقاد مسلمانان شیعه مبنى بر استحباب سجده بر تربت امام حسین علیه‏السلام، از دیدگاه سنت پیامبر، سیره و رفتار عملى اهل بیت و عقل سلیم انسانى، امرى مشروع و منطقى مى‏باشد و با اصول توحید و یگانه‏پرستى، کاملا سازگار است.

علامه بزرگوار، حضرت آیة الله امینى رضوان الله علیه در کتاب ارزشمند خود (سیرتنا و سنتنا) چنین مى‏فرماید:

«آیا سجده نمودن بر تربت (حسین علیه‏السلام) که دربرگیرنده‏ى درس دفاع و حمایت از دین خدا و مقدسات آن و ناموس اسلام است، در مسیر تقرب به خداى بزرگ و جلب رضاى وى و مقام خضوع و بندگى در مقابل آفریدگار جهان، مناسب‏تر نیست؟ آیا سجده بر سرزمینى که رمز عظمت و بزرگوارى و کبریائى الهى، و اسرار بندگى و فروتنى در برابرخداى بزرگ در بالاترین مرتبه‏اى را دربردارد، با راز سجده بر زمین سازگارتر نیست؟

آیا سزاوار نیست بر تربتى که داراى نشانه‏هاى توحید و

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 84@

فداکارى در راه آن مى‏باشد سجده نماییم؟ تربتى که ما را به سوى مهربانى، ترحم ضمیر، شفقت و عطوفت فرامى‏خواند؟» (8).

همچنین، دانشمند بزرگوار شیعه، علامه کاشف الغطاء رحمه‏الله در این زمینه چنین مى‏فرماید:

«شاید رمز این که شیعه، سجود بر تربت امام حسین علیه‏السلام را مستحب و افضل مى‏داند این باشد که علاوه بر دلائل مذکور و روایاتى که در مورد فضیلت تربت کربلاء رسیده است و علاوه بر این که تربت کربلا، از نظر نظافت و پاکیزگى نسبت به سایر زمین‏ها و فرش‏هایى که غالبا به غبار و انواع میکروب‏ها آلوده‏اند، علاوه بر آن، از جهت اهداف عالیه و مقاصد والا، بهتر است بر تربت کربلا سجده نمود، زیرا وقتى نمازگزار پیشانى

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 85@

خود را به هنگام نماز بر روى چنین تربت مقدسى قرار دهد، فداکارى‏هاى آن پیشواى بزرگ و اهل بیت آن حضرت و اصحاب ایشان را در مسیر عقیده و اصول اسلام و سرکوبى ستم و فساد و استبداد، به خاطر مى‏آورد.» (9).


1) الصواعق المحرقه، ص 192: «… إذ دخل الحسین فاقتحم فوثب على رسول الله صلى الله علیه و آله فجعل رسول الله صلى الله علیه و آله یلثمه و یقبله، فقال له الملک: أتحبه؟ قال: نعم، قال: ان أمتک ستقتله و إن شئت أریک المکان الذى یقبل به فأراه فجاء بسهلة أو تراب أحمر، فأخذته أم سلمة فجعلته فى ثوبها. قال ثابت: کنا نقول انها کربلاء و اخرجه أیضا أبوحاتم فى صحیحه و روى أحمد نحوه و روى عبد بن حمید و ابن أحمد نحوه أیضا… و زاد الثانى أیضا انه صلى الله علیه و آله شمها و قال: ریح کرب و بلاء».

2) الصواعق المحرقه، ص 193: «مر على رضى الله عنه بکربلاء عند مسیره إلى صفین و حاذى نینوى – قریة على الفرات – فوقف و سأل عن اسم هذه الأرض فقیل: کربلاء، فبکى حتى بل الأرض من دموعه ثم قال: دخلت على رسول الله صلى الله علیه و آله و هو یبکى فقلت: ما یبکیک؟ قال: کان عندى جبرئیل آنفا و أخبرنى ان ولدى الحسین یقتل بشاطئ الفرات بموضع یقال له کربلاء، ثم قبض جبریل قبضة من تراب شمنى ایاه، فلم املک عینى أن فاضتا».

3) الصواعق المحرقه، ص 193: «… فقال جبریل: ستقتله أمتک. فقال صلى الله علیه و آله: ابنى؟ قال: نعم و إن شئت اخبرتک الأرض التى یقتل فیها فأشار جبریل بیده إلى الطف بالعراق، فأخذ منها تربة حمراء فأراه ایاها و قال: هذه من تربة مصرعه». احادیث اسلامى در این زمینه از کتب اهل تشیع و تسنن بسیار است و به منظور اطلاع بیشتر مى‏توانید به کنزالعمال، ج 13، ص 112 – 111 و الخصائص (سیوطى)، ج 2، ص 125 و مناقب ابن‏مغازلى و بحارالأنوار، ج 44 و المعجم الکبیر (طبرانى)، ص 144 و العقد الفرید، ج 2 و الصواعق المحرقه و ده‏ها کتاب دیگر روایى مراجعه فرمایید.

4) تعلیقات احقاق الحق، ج 11، ص 347، به نقل از المعجم الکبیر، و تهذیب التهذیب، و کفایة الطالب (گنجى شافعى) و مقتل الحسین (خوارزمى) و غیر آن.

5) وسائل الشیعه، ج 3، ص 608: «کان لأبى‏عبدالله – جعفر بن محمد – علیهماالسلام خریطة من دیباج صفراء فیها من تربة أبى‏عبدالله علیه‏السلام فکان إذا حضرته الصلاة صبه على سجادته و سجد علیه».

6) مدرک سابق. «کان الصادق علیه‏السلام لا یسجد إلا على تربة الحسین علیه‏السلام تذللا لله و استکانة له».

7) عوالم العلوم، ج 17، ص 179، بحارالانوار، ج 44، ص 329: «انى ما خرجت أشراً و لا بطراً و لا مفسداً و لا ظالماً و انما خرجت لطلب الاصلاح فى أمة جدى. أرید أن آمر بالمعروف و أنهى عن المنکر و أسیر بسیرة جدى و أبى على بن أبى‏طالب».

8) سیرتنا و سنتنا، ص 141: «ألیس أجدر بالتقرب إلى الله و أقرب بالزلفى لدیه و أنسب بالخضوع و الخشوع و العبودیة له تعالى امام حضرته، وضع صفح الوجه و الجباه على تربة فى طیبها دروس الدفاع عن الله و مظاهر قدسه و مجلى التحامى عن ناموسه ناموس الإسلام المقدس. ألیس ألیق باسرار السجدة على الأرض السجود على تربة فیها سر المنعة و العظمة و الکبریاء و الجلال لله جل و على، و رموز العبودیة و التصاغر دون الله بأجلى مظاهرها و سماتها؟ ألیس أحق بالسجود تربة فیها بینات التوحید و التفانى دونه؟ تدعوا إلى رقة القلب و رحمة الضمیر و الشفقة و التعطف».

9) الأرض و التربة الحسینیة: «و لعل الشر فى الزام الشیعة الإمامیة (استحبابا) بالسجود على التربة الحسینیة، مضافا إلى ما ورد فى فضلها و مضافا انها اسلم من حیث النظافة و النزاهة من السجود على سائر الأراضى و ما یطرح علیها من الفرش و البوارى و الحصر الملوثة و المملوءة غالبا من الغبار و المیکروبات الکامنة فیها، مضافا إلى کل ذلک فلعله من جهة الأغراض العالیة والمقاصد السامیة ان یتذکر المصلى حین یضع جبهته على تلک التربة تضحیة ذلک الإمام نفسه و آل بیته و الصفوة من أصحابه فى سبیل العقیدة و المبدأ و تحطیم الجور و الفساد و الظلم و الاستبداد».