جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

روایات بیانگر سجده ی پیامبر بر خاک، سنگ و غیره

زمان مطالعه: 3 دقیقه

از میان این دسته از روایات، نمونه‏هایى را به عنوان مثال، از نظر شما مى‏گذرانیم:

1. وائل بن حجر مى‏گوید:

«آنگاه که پیامبر سجده مى‏نمود، پیشانى و بینى خود را بر زمین مى‏نهاد.» (1).

2. ابن‏عباس مى‏گوید:

«پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله، بر سنگ سجده نمود.» (2).

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 32@

3. از عایشه چنین روایت شده است:

«هرگز ندیدم پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله (به هنگام سجده) پیشانى خود را با چیزى محافظت کند (بپوشاند)». (3).

سخن یاد شده حاکى از آن است که رسول خدا صلى الله علیه و آله، (به گواهى همسر آن حضرت) همواره بر زمین سجده مى‏نموده و از هرگونه عایقى که بین پیشانى ایشان و زمین فاصله شود، خوددارى و اجتناب مى‏فرموده‏اند.

4. احمد بن شعیب نسائى در سنن خود، از ابوسعید خدرى که از صحابه پیامبراست، چنین حکایت مى‏کند:

«با دو چشم خویش، اثر آب و گل را بر پیشانى و بینى رسول خدا صلى الله علیه و آله مشاهده کردم.» (4).

از این حدیث و امثال آن، به روشنى معلوم مى‏گردد که پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله حتى در حال بارش باران نیز، ترجیح مى‏دادند بر زمین سجده نمایند به طورى که اثر آب و گل بر پیشانى مبارک ایشان نقش مى‏بسته است، حدیث یاد شده در زیر، بر این نکته دلالت دارد.

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 33@

5. در مجمع الزوائد از ابوهریره، چنین نقل شده است:

«پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله در یک روز بارانى سجده نمود، به طورى که اثر آن را در پیشانى و طرف بینى وى مشاهده کردم.» (5).

از سوى دیگر، روایاتى وجود دارد مبنى بر این که در حالت اضطرارى مانند سرماى شدید و یا بارش باران، رسول خدا صلى الله علیه و آله عبا و یا لباس خویش را فقط بین دست‏ها و پاهاى خویش و زمین قرار مى‏دادند.

از ظاهر این احادیث چنین استفاده مى‏شود که آن حضرت، حتى در حالات اضطرارى مثل باران و سرماى شدید، پارچه‏اى را به عنوان عایق رطوبت و سردى زیاد، بین پیشانى و زمین قرار نمى‏دادند، چرا که در احادیث مذکور، اشاره‏اى به قرار دادن لباس بین پیشانى و سطح زمین توسط آن حضرت به چشم نمى‏خورد. اینک نمونه‏هایى از احادیث یاد شده:

6. ابن‏عباس مى‏گوید:

رسول خدا صلى الله علیه و آله را مشاهده کردم که در ردایى سفید و در صبحگاهى سرد، نماز مى‏خواند در حالى که سرماى زمین را به وسیله‏ى رداى خویش از دست و پاى خود، دور

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 34@

مى‏نمود.» (6).

7. در جاى دیگر مى‏گوید:

«پیامبر را در روزى بارانى (در حال نماز) دیدم، در حالى که به هنگام سجده، به وسیله‏ى عباى خویش، از گل پرهیز مى‏نمود، به این صورت که عباى خود را بین دو دست خود و زمین قرار مى‏داد.» (7).

8. ابن‏ماجه در سنن خود، از عبدالله بن عبدالرحمن، چنین حکایت مى‏نماید:

«پیامبر صلى الله علیه و آله به جانب ما آمد و با ما در مسجد «بنى‏عبدالأشهل» نماز گزارد، او را مشاهده کردم در حالى که به هنگام سجده، دو دست خود را بر لباس خویش مى‏نهاد.» (8).

9. همچنین با چند واسطه، از ثابت بن صامت چنین روایت مى‏کند:

«پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله در (مسجد) بنى‏عبدالأشهل نماز

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 35@

گزارد در حالى که ردایى پوشیده بود و دو دست خویش را (به هنگام سجده) بر آن مى‏نهاد، و به این طریق، خود را از سردى سنگ‏ریزه‏ها، در امان نگاه مى‏داشت.» (9).


1) احکام القرآن (جصاص حنفى)، ح 3، ص 209، طبع بیروت: «رأیت النبى صلى الله علیه و آله إذا سجد وضع جبهته و أنفه على الأرض».

2) سنن بیهقى، ج 2، ص 102: «ان النبى صلى الله علیه و آله سجد على الحجر».

3) المصنف، ج 1، ص 397 و کنزالعمال، ج 4، ص 212 و در طبع دیگر، ج 8، ص 85: «ما رأیت رسول الله صلى الله علیه و آله متقیا وجهه بشى‏ء تعنى فى السجود».

4) سنن نسائى، ج 2، ص 208، السجود على الجبین: «بصرت عیناى رسول الله صلى الله علیه و آله على جبینه و أنفه أثر الماء و الطین». قریب به این مضمون در بسیارى از کتب حدیث مانند صحیح بخارى، سنن بیهقى، سنن ابى‏داود و غیره آمده است.

5) مجمع الزوائد، ج 2، ص 126: «سجد رسول الله صلى الله علیه و آله فى یوم مطیر حتى انى لانظر إلى أثر ذلک فى جبهته و ارنبته».

6) سنن بیهقى، ج 2، ص 106: «رأیت رسول الله صلى الله علیه و آله یصلى فى کساء أبیض فى غداة باردة یتقى بالکساء برد الأرض بیده و رجله».

7) سیرتنا و سنتنا، ص 132، به نقل از احمد بن حنبل: «لقد رأیت رسول الله صلى الله علیه و آله فى یوم مطیر و هو یتقى الطین إذا سجد بکساء علیه یجعله دون یدیه إلى الأرض إذا سجد».

8) سنن ابن‏ماجه، ج 1، باب السجود على الثیاب فى الحر و البرد، ص 328: «جاءنا النبى صلى الله علیه و آله فصلى بنا فى مسجد بنى‏عبدالأشهل، فرأیته واضعا یدیه على ثوبه إذا سجد».

9) سنن ابن‏ماجه، ج 1، ص 328: «ان رسول الله صلى الله علیه و آله صلى فى بنى‏عبدالأشهل و علیه کساء متلفف به، یضع یدیه علیه یقیه برد الحصى».