جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سوره‏ ی حمد

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ؛

بسم‏اللَّه، سرآغاز کتاب وحى است. بسم‏اللَّه، نه تنها در ابتداى قرآن که در آغاز تمام کتابهاى آسمانى بوده است. بسم‏اللَّه، سرلوحه ی عمل همه ی انبیاء بوده است. به زبان آوردن بسم‏اللَّه در شروع هر کارى سفارش شده است.

امامان معصوم‏ علیهم السلام اصرار داشتند که در نماز بسم‏اللَّه را بلند بگویند تا جایى که بلند گفتن بسم‏اللَّه از ویژگى‏هاى شیعه به حساب آمده است.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ؛

ستایش خداى را که پروردگار جهانیان است.

وقتى انسان در برابر عظمت بیکران خداوند قرار مى‏گیرد و همه ی کمال‏ها و جمال‏ها و زیبایى‏ها را از او مى‏یابد و او را پروردگار و مدبّر همه ی آفرینش مى‏شناسد زبان به حمد و ستایش مى‏گشاید حمد و ستایشى که در آن معناى پرستش نهفته است.

ما، در آغاز مکالمه ی خود با خدا شیرین سخن مى‏گوییم و زبان به بیان خرّمى‏ها و کمالات او مى‏گشاییم پس چه بهتر که در آغاز سخن گفتن با دیگران نیز چنین باشیم.

**راه سبز، ص: 82@

اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ؛

(خداوندِ) رحتمگرِ مهربان.

رحمن و رحیم هر دو از کلمه ی رحمت گرفته شده‏اند. رحمن، رحمت گسترده ی الهى است که همه ی انسانها را شامل مى‏شود و چون آفتابى است که بر خوب و بد، و زشت و زیبا مى‏تابد ولى رحیم، رحمت ویژه‏اى است که به عنوان پاداش و نتیجه ی کارهاى خوب تنها بر نیکوکاران نازل مى‏شود.

مالِکِ یَوْمِ الدّینِ؛

مالک و فرمانرواى روز جزا

یکى از نامهاى روز قیامت «یومُ الدّین» است یعنى روز کیفر و پاداش. خداوند هم مالک است و هم مَلِک. مالک است یعنى همه چیز در واقع براى اوست و مالکیّت دیگران اعتبارى است. مَلِک است یعنى پادشاه و فرمانرواى حقیقى است.

روز قیامت که پرده‏ها از جلو چشمان ما کنار مى‏رود او را مالک و مَلِک خواهیم یافت وگرنه او هم در دنیا و هم در آخرت مالک و مَلِک است.

اِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ اِیَّاکَ نَسْتَعینُ؛

تنها تو را مى‏پرستیم و تنها از تو یارى مى‏جوییم.

وقتى نمازگزار خداوند را همه کاره ی خود و جهان دانست و بدان اعتراف کرد، از جان و دل به او دل مى‏بندد، تنها او را مى‏پرستد و تنها از او یارى مى‏جوید. او دیگر بنده ی طاغوتها، بنده ی شرق و غرب و بنده ی زر و زور نمى‏شود و در برابر هیچ قدرتى سرِ کُرنش فرود نمى‏آورد.

اِهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ؛

ما را به راه راست راهبر باش!

کلمه ی صراط که بیش از 40بار در قرآن آمده است، به معناى راه هموار، روشن و وسیع است. ما از خدا مى‏خواهیم که همه ی مسلمانان را به

**راه سبز، ص: 83@

بزرگراه سعادت هدایت کند؛ بزرگراهى که به راحتى ما را به خدا برساند.

کسى که مى‏خواهد در صراط مستقیم قرار گیرد باید راه هوسهاى خود، راه هوسهاى مردم، راه طاغوتها، و راه نادرست نیاکان و پیشینیان خود را کنار بگذارد و تنها در راه مستقیمى که توسّط انبیاء و امامان ترسیم شده است، حرکت کند.

صِراطَ الَّذینَ اَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ؛

راه آنان که نعمتشان دادى.

نمازگزار این حقیقت را باور دارد که راه مستقیم، راهى است پیمودنى و پیش از او کسانى این راه را پیموده‏اند، لذا از خدا مى‏خواهد که او را در زُمره ی آنان قرار دهد. آنها کسانى هستند که خداوند آنان را مشمول نعمت‏هاى خود ساخته است.

قرآن، پیامبران، صدّیقان، شهدا و صالحان را از جمله ی کسانى مى‏داند که از نعمت هدایت برخوردار شده‏اند.

و نمازگزار از خدا مى‏خواهد که دنباله‏رو آنان باشد.

غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لَاالضَّالّینَ؛

همانان که نه در خور خشم‏اند و نه گمراهان و گمگشتگان(اند).

نمازگزار در پایان سوره ی حمد از خدا مى‏خواهد که جزء دو گروه نباشد و راه آنان را نپیماید.

1. غضب شدگان، آنان که چون فرعون و قارون و ابولهب و چون قوم عاد و ثمود و بنى‏اسرائیل در برابر حقّ و حقیقت و دین و خدا جبهه‏گیرى مى‏کردند و مورد خشم او قرار گرفتند.

2. گمراهان و گمگشتگان، آنان که حیران و سر در گم‏اند. نه راه انبیاء را برگزیده‏اند و از آنان جانبدارى مى‏کنند و نه راه مخالفان و معاندان را برگزیده‏اند آنان افرادى بى‏تفاوت، بى‏درد، و رفاه‏طلب هستند که به فکر

**راه سبز، ص: 84@

شهوت و شکم خود هستند و کارى به حقّ و باطل ندارند. مانند عابدان پس از حضرت عیسى یا عالم نمایان دنیادوست.