جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سیر و سفر (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قُلْ سیرُوا فِى الاْ َرْضِ فَانْظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنْشِئُ النَّشْاَةَ الْاخِرَةَ اِنَّ اللَّهَ عَلى کُلِّ شَىْ‏ءٍ قَدیرٌ.(1).

(اى پیامبر) بگو: در زمین بگردید و بنگرید چگونه [خدا] آفرینش را آغاز کرده است؟ سپس [باز ]خداست که جهان آخرت را پدید مى‏آورد، خداست که بر هرچیز تواناست.

از دوستان و آشنایان خداحافظى مى‏کنیم، از آنان حلالیّت مى‏طلبیم، اثاث و وسائل خود را برمى‏داریم. مى‏خواهیم به مسافرت برویم. قرآن بارها ما را به سیر و سفر دعوت کرده است:

در زمین بگردید و بنگرید چگونه (خدا) آفرینش را آغاز کرده است؟ (سپس [باز] خداست که جهان آخرت را پدید می آورد، خداست که بر هر چیز تواناست .»

از دوستان و آشنایان خداحافظی می کنیم، از آنان حلالیت می طلبیم ، اثاث و وسائل خود را برمی داریم . می خواهیم به مسافرت برویم . قرآن بارها ما را به سیر و سفر دعوت کرده است :

«در زمین بگردید و بنگرید چگونه (خدا) آفرینش را آغاز کرده است ؟»

«در زمین بگردید آنگاه بنگرید که فرجام تکذیب‏کنندگان چگونه بوده است؟» (انعام، 11)

«در زمین بگردید و بنگرید فرجام گناهکاران چگونه بوده است.» (نمل، 69)

**راه سبز، ص: 94@

«در زمین بگردید و بنگرید فرجام کسانى که پیشتر بوده و بیشترشان مشرک بودند چگونه بوده است.» (روم، 42)

«آیا در زمین گردش نکرده‏اند تا دلهایى داشته باشند که با آن بیندیشند یا گوشهایى که با آن بشنوند.» (حج، 46)

فراوان فوائدى که براى سیر و سفر و گردش و مسافرت هست، ما را گاهگاهى وامى‏دارد تا به مسافرت برویم.

براى ایمنى از حوادث، صدقه مى‏دهیم، با نام خدا و توکّل بر او حرکت مى‏کنیم، مى‏خواهیم رفت و برگشت ما 45 کیلومتر(2) و یا بیشتر از آن باشد، اسلام براى ما تخفیف ویژه‏اى قرار داده است؛ نمازهاى چهار رکعتى ما کوتاه (نصف) مى‏شود و روزه گرفتن هم از عهده ی ما (در سفر) برداشته مى‏شود.

اسلام با این حکم، حمایت خود را از مسافرین اعلام کرده است ولى هرگز با گناه موافق نیست، از این‏رو اگر سفر، حرام باشد مانند فرار از جبهه و یا سفر بدون رضایت والدین و یا سفر براى کار حرام، مانند سرقت، هیچ تخفیفى شامل مسافر نمى‏شود.(3).

کم کم از اقامتگاه خود دور مى‏شویم، دیگر به نقطه‏اى رسیده‏ایم که دیوارهاى آنجا را نمى‏بینیم و صداى طبیعى اذان آنجا را نیز نمى‏شنویم یعنى به «حدّ ترخُّص» یا «مرز سفر» رسیده‏ایم(4) ، از اینجا به بعد، حکم مسافر داریم، نماز خود را شکسته مى‏خوانیم. و هنگام بازگشت وقتى به

**راه سبز، ص: 95@

این نقطه رسیدیم از اینجا تا اقامتگاه، حکم مسافر نداریم یعنى نمازمان را باید تمام بخوانیم.


1) سوره ی عنکبوت / آیه ی 20.

2) استفتائات / جلد 1 / صفحه 194 / سؤال 238.

3) توضیح المسائل / نماز مسافر / شرط پنجم.

4) توضیح المسائل ، نماز مسافر ، شرط هشتم.