جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح روایت امام صادق درباره ی وضو

زمان مطالعه: 5 دقیقه

عن مصباح الشریعة عن الصادق علیه‏السلام: اذا اردت الطهارة و الوضوء فتقدم الى الماء تقدمک الى رحمة الله؛ فان الله تعالى قد جعل الماء مفتاح قربته و مناجاته و دالا الى بساط خدمته. و کما ان رحمته تطهر ذنوب العباد، فکذلک النجاسات الظاهرة یطهرها الماء لا غیر. قال الله تعالى: «و هو الذى ارسل الریاح بشراً بین یدى رحمته و انزلنا من السماء ماء طهوراً.»

و قال عزوجل: «و جعلنا من الماء کل شى‏ء حى». فکما احیى به کل شى‏ء من نعیم الدنیا، کذلک بفضله و رحمته جعل حیوة القلوب بالطاعات. و تفکر فى صفاء الماء و رقته و طهوره و برکته و لطیف امتزاجه بکل شى‏ء و فى کل شى‏ء؛ و استعمله فى تطهیر الاعضاء التى امرک الله بتطهیرها و أت بآدابها فرائضه و سننه؛ فان تحت کل واحدة منها فوائد کثیرة. اذا استعملتها بالحرمة انفجرت لک عین فوائده عن قریب. ثم عاشر خلق الله تعالى کامتزاج الماء بالاشیاء، یوءدى کل شى‏ء حقه و لا یتغیر عن معناه، معتبراً لقول رسول الله صلى الله علیه و آله: «مثل المؤمن الخاص کمثل الماء.» و لیکن صفوتک مع الله فى جمیع طاعاتک کصفوة الماء حین انزله من السماء و سماه طهوراً؛ و طهر قلبک بالتقوى و الیقین عند طهارة جوارحک بالماء.(1).

**سر الصلوة، ص: 44@

پس، تو اى عارف به معارف الهیه و سالک سبیل عوارف غیبیه، چون اراده‏ى طهور مطلق کردى و از قیود حجب الفاظ و عبارات خارج شدى، توجه به آب نازل از ابر رحمت کن به قشر خود و تطهیر قذارات صوریه نما و به آداب فرایض و سنن آن قیام کن، زیرا که آب را خداوند مفتاح قرب و مناجات و دلیل بساط خدمت قرار داده؛ و توجه به آب نازل از سماء رحمت غفاریت کن به باطن خود. و تطهیر قذارات معاصى نما با قیام به آداب فرایض و سنن آن که على علیه‏السلام در باب توبه فرموده؛(2) زیرا که آب رحمت غفاریت را خداوند مفتاح قرب و مناجات و دلیل به بساط خدمت قرار داده و توجه به آب نازل از سماء مشیت کن به قلب خود و تطهیر قذارات قلبیه و کدورات معنویه نما؛ زیرا که آن، مفتاح قرب معنوى و دلیل بساط خدمت است. و توجه به آب نازل از سماء و احدیت کن به روح خود و تطهیر قذارات توجه به غیر و غیریت نما؛ زیرا که آن مفتاح قرب نوافل و دلیل وصول به بساط خدمت است. و توجه به آب نازل از سماء مطلق احدیت نما به سر خود و تطهیر قذارات رؤیت کثرت نما؛ زیرا که آن مفتاح وصول به بساط حضور است. و توجه به آب نازل از سماء هویت نما و تطهیر رؤیت مقام نما؛ که این مفتاح

**سر الصلوة، ص: 45@

قرب فرایض و فناى مطلق است و دلیل وصول به بساط حاضر است.

و تا این مقام، طهارت و طهور سالکین الى الله است؛ و پس از این، طهور اهل وصول شروع شود که آن نتیجه‏ى قرب فرایض است؛ و آن از باطن شروع شود و از قلب طلوع کند و به ملک بدن ختم شود. پس هر یک از واصلین را طهورى است خاص به خود، که تفصیل آن از حوصله‏ى بیان خارج است. و چنانچه جناب صادق علیه‏السلام، به حسب این روایت شریفه، امر به تفکر در جهات مختلفه‏ى آب فرموده و هر یک را وسیله‏ى ترقى به مقامى قرار داده – مثل تفکر در احیاء و صفا و رقت و طهوریت و برکت و لطف امتزاج آن – تو نیز اطاعت نما امر مولاى صادق مصدق علیه‏السلام را؛ و جمیع جهات صوریه را وسیله‏ى ارتقاء به مقامات معنویه قرار ده.

پس، ظاهر خود را زنده کن به استعمال طهور، و کسالت و سستى و نعاس را به برکت آن از خود دور کن، و صورت خود را صفا بده و با ظاهر پاک و پاکیزه توجه به بساط قرب نما، و اعضاى خود را زنده کن به اطاعت مولاى خود. و باطن خود را زنده کن به حیات فکر در مبدأ و منتها و منشأ و مرجع. و قلب خود را زنده کن به حیات ایمان و اطمینان. و سر خود را زنده کن به حیات تجلیات افعالیه و اسمائیه و ذاتیه به مراتب آن. و تفکر کن در صفاى آب، و ما پس از این، اخلاص و مراتب آن را در باب نیت ذکر مى‏کنیم، انشاءالله.

و با بندگان خدا نیز با اخلاص معاشرت کن؛ و در راه حق و خلق از اعمال اراده‏ى متعلقه‏ى به خود بگذر. و تفکر کن در لطف امتزاج آب با اشیاء، که آن امتزاج براى اصلاح حال آن‏ها است و رساندن آنها است به کمال لایق خود و زنده نمودن آنها است؛ و کیفیت معاشرت و معامله‏ى تو با بندگان خدا نیز این طور باشد. و با نظر عطوفت و اصلاح به بندگان خدا نظر کن، و در صدد اصلاح ظاهر و باطن آنها و زنده نمودن آنان باش؛ حتى هدایت تو از گمراهان و نهى نمودن تو از معاصى اهل عصیان نیز براى اصلاح حال آنها باشد نه براى اعمال نفوذ اراده‏ى خود. و اگر تطهیر خود را با تفکرات مذکوره نمودى، حسب وعده‏ى امام صادق علیه‏السلام در این حدیث شریف، چشمه‏هاى معارف و

**سر الصلوة، ص: 46@

حکم بر قلب تو منفجر شود و به اسرار طهارت و حقایق آن پى برى، و با عنایات غیبیه و ریاضات نفسانیه به حقایق آن متحقق شوى و لایق وصول به مقام قرب و بساط انس شوى.


1) «از کتاب مصباح الشریعة از امام صادق علیه‏السلام روایت شده که فرمود: چون آهنگ طهارت و وضو کنى، به سوى آب پیش برو همانند اینکه به رحمت خدا نزدیک مى‏شوى، که همانا خداوند تعالى آب را کلید تقرب به خود و مناجات با خود و راهنماى وصول به آستانش قرار داده است. و همچنانکه رحمتش گناهان بندگان را مى‏سترد، آلودگیهاى ظاهرى را آب پاک مى‏سازد نه چیز دیگر. خداوند تعالى فرمود: “اوست کسى که بادها را پیشاپیش رحمتش بشارت (دهنده) فرستاد و از آسمان آب پاک کننده فرو فرستادیم “. و فرمود عزوجل: ” ما هر چیز زنده را از آب آفریدیم “. پس همچنانکه همه‏ى نعمت‏هاى دنیا را به آب زندگى بخشیده، به فضل و رحمت خود حیات دل‏ها را در طاعات قرار داد. و در صفا، زلالى، پاک کنندگى و برکت آب و اینکه چسان دقیق و لطیف با همه چیز و در همه چیز آمیخته مى‏شود بیندیش. و آن را در پاک نمودن اعضایى که خدا تو را به تطهیرشان امر فرموده به کاربر و آداب واجب و مستحب آن را به جاى آور که در هر یک از آن آداب فواید بسیارى است که هرگاه با حفظ حرمت آنها را به کار برى بزودى چشمه‏ى فواید آن برایت مى‏جوشد. سپس، با خلق خدا آمیزش و معاشرت کن همانند آمیخته شدن آب با همه چیز که حق هر چیز را اداء مى‏کند و در عین حال ماهیت آن تغییر نمى‏یابد، تا از سخن رسول الله صلى الله علیه و آله که فرمود: “مؤمن خاص همانند آب است ” پندگیرى. و باید (خلوص و) صفایت با خدا در همه‏ى عبادات و طاعاتت به صفاى آب ماند آنگاه که خداوند آن را از آسمان نازل نمود و پاک کننده‏اش نامید. و هنگام شستشوى اعضاى بدنت با آب، قلب خود را با تقوى و یقین پاکیزه گردان.» مصباح الشریعة. باب 10. بحارالانوار، ج 77، ص 339، «کتاب الطهارة»، «ابواب الوضوء»، باب 6، حدیث 16.

2) ظاهراً اشاره است به شرایط و مراتب ششگانه‏ى استغفار که امیرالمؤمنین علیه‏السلام به شخصى که در حضور آن حضرت کلمه استغفار را بر زبان راند، فرمود نهج‏البلاغة، «حکمت» 409.