جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قمار

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن مجید قمار را از گناهان کبیره مى‏داند(1).

قمار عملى است که براى برنده و بازنده تولید دشمنى مى‏کند. قمارباز اگر ببازد، به خاطر از دست دادن مالى که به زحمت فراهم کرده دشمنى برنده را به دل مى‏گیرد، و اگر ببرد، بازنده‏ى مقابلش دشمنش مى‏شود.

کمتر مجلسى براى قمار تشکیل مى‏شود که در آن نزاع و کینه برنخیزد، و چه بسا بازنده‏ى مال به خاطر فراوانى حسرت و اندوه دست به خودکشى بزند، یا براى جبران از بین رفتن مالش به گناهان دیگر از قبیل دزدى یا آدمکشى دچار شود.

جمیع آلات و ادوات قمار، ساختن و فروختن و نگهدارى‏اش حرام است. و نشستن در مجلس قمار هم در آیین الهى ممنوع اعلام شده است.

روایات حرمت قمار، همانند حرمت شراب، در کتاب‏هاى با عظمت کافى و وسائل فراوان است، مى‏توانید به این دو منبع ارزنده‏ى اسلامى مراجعه کنید.

براى نمونه به یکى از آن روایات که ابزار قمار هم در آن ذکر شده اشاره مى‏شود:

امام صادق علیه‏السلام مى‏فرماید: فروش شطرنج و خوردن پول آن حرام و نگاه داشتنش کفر و بازى با آن شرک و سلام کردن به بازى‏کننده‏ى آن گناه و یاد دادن آن به مردم معصیت بزرگ است. آن کس که دست به

**سیماى نماز، ص: 102@

شطرنج مى‏زند همانند این است که دست در گوشت خوک فرو مى‏برد و کسى که به آن نظر مى‏اندازد همانند آن است که به عورت مادرش نگاه مى‏کند.

بازى کننده و سلام دهنده‏ى بر او و نگاه کننده‏ى به بازى، همه و همه در گناه مساوى هستند و آن کس که به بازى شطرنج بنشیند براى خویش در دوزخ جا تهیه مى‏کند و زندگى آن جهان برایش ایجاد حسرت مى‏نماید.

از همنشینى با قماربازان بپرهیزید، زیرا اهل آن مجلس محل خشم خدایند و هر ساعت در معرض غضب‏اند، و چون نازل شود شما را هم خواهد گرفت(2).

قمارباز چون به قمار بنشیند تمام همت و نیرویش متوجه بردن مال از طرف مقابل است و براى این برنامه ناچار است ساعت‏ها معطل شود. مجالس قمار گاهى از اول روز تا غروب یا از غروب تا نزدیک صبح ادامه پیدا مى‏کند و قمارباز خسته و درمانده در طول روز یا در طول شب چگونه مى‏تواند به نماز قیام کند؟ مگر قمار با نماز جمع مى‏شود؟

ضمن آنکه این عمل حرام بر اساس آثار وضعى‏اش جزء موانع نماز به

**سیماى نماز، ص: 103@

حساب آمده و عاملین به آن جز موفقین به نماز خالص براى حضرت حق نخواهند بود.


1) «یسألونک عن الخمر و المیسر قل فیهما إثم کبیر و منافع للناس و إثمهما أکبر من نفعهما و یسألونک ماذا ینفقون قل العفو کذلک یبین الله لکم الآیات لعلکم تتفکرون» بقره (2): 219.

2) «عن أبى بصیر عن أبى عبدالله علیه‏السلام قال: بیع الشطرنج حرام و أکل ثمنه سحت و اتخاذها کفر و اللعب بها شرک و السلام على اللاهى بها معصیة و کبیرة موبقة و الخائض یده فیها کالخائض یده فى لحم الخنزیر و لا صلاة له حتى یغسل یده کما یغسلها من مس لحم الخنزیر و الناظر إلیها کالناظر فى فرج أمه و اللاهى بها و الناظر إلیها فى حال ما یلهى بها و السلام على اللاهى بها فى حالته تلک فى الإثم سواء و من جلس على اللعب بها فقد تبوأ مقعده من النار و کان عیشه ذلک حسرة علیه فى القیامة و إیاک و مجالسة اللاهى و المغرور بلعبها فإنه من المجالس التى قد باء أهلها بسخط من الله یتوقعونه کل ساعة فیعمک معهم» مستطرفات: 577؛ وسائل الشیعة: 17 / 323، باب 103، حدیث 22664؛ بحارالأنوار: 76 / 234، باب 98، حدیث 13.