جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

لقمان و نماز

زمان مطالعه: 2 دقیقه

[لقمان: نام مردى حکیم که اصلش حبشى بوده و در روزگار داود پیغمبر مى‏زیسته و در قرآن کریم نام وى آمده است: «و لقد آتینا لقمان الحکمة…»؛ ما به لقمان حکمت عطا نمودیم. یعنى وى را خرد و دانش دادیم و بصیرت عطا کردیم. درباره لقمان اختلاف کرده‏اند: برخى گفته‏اند: حکیم بوده و مقام نبوت را نائل نگشته است. بعضى او را پیامبر دانسته و حکمت را که در قرآن صفت وى آمده است به نبوت تفسیر نموده‏اند.

یکى از دوستانش به وى گفت: مگر نه تو با ما چوپانى مى‏کردى، این حکمت و دانش را از کجا و به چه سبب به دست آوردى؟! وى گفت: نخست خواست خداوند و اندازه‏گیرى او، و دیگر صفاتى که در من وجود داشت و همان زمینه‏ساز لطف خدا گردید، و آنها عبارت‏اند از: امین بودن، و راستگو بودن، و سکوت نمودن از آنچه که مرا سودى نباشد. (مجمع البیان)

«وفات و قبر لقمان»

ابراهیم ادهم گوید: قبر لقمان میان مسجد لقمه (از شهرهاى فلسطین) و بازار امروز است. علاوه بر قبر لقمان قبور هفتاد تن از انبیاء عظام که پس از لقمان وفات کرده‏اند در آنجاست؛ جهتش آن که بنى‏اسرائیل، انبیاء را از نزد خود اخراج و در رمله محصور کردند و در آنجا بودند تا همگى از گرسنگى هلاک شدند.

آورده‏اند که روزى لقمان با پسر خویش در عیش نشسته بود، همین که آثار مرگ بر او ظاهر گردید به گریه آغازید، پسر گفت: اى پدر گریه تو از خوف مرگ است یا حرص دنیا؟ گفت: هیچ کدام، گریه من براى آن است که در پیش روى خود بیابان هولناک و عقبات طولانى و بار گران مى‏بینم با نداشتن زاد و راحله و ندانم که این بار گران از دوشم بردارند یا با آن به سوى دوزخ رهسپار گردم. (کنز الحکمة ترجمه نزهة الارواح شهرزورى: 211 – 205).]

آن بزرگمرد الهى که بر اثر تزکیه‏ى نفس و جهاد فى الله، از جانب حق وجود با برکتش چشمه‏ى جوشان حکمت الهى شد، در سفارشاتش به فرزند خود مى‏فرماید:

«یا بنى أقم الصلوة وأمر بالمعروف وانه عن المنکر و اصبر على ما أصابک إن ذلک من عزم الأمور»(1).

پسرکم! نماز را برپا دار و مردم را به کار پسندیده وادار و از کار زشت بازدار و بر آنچه [از مشکلات و سختى‏ها] به تو مى‏رسد شکیبایى کن، که این‏ها از امورى است که ملازمت بر آن از واجبات است.

**سیماى نماز، ص: 47@


1) لقمان (31): 17.