جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقایسه روش فعال و غیر فعال در تبلیغ

زمان مطالعه: 5 دقیقه

روش فعال (هادى)

گوینده بر اساس صداقت، خلوص و یکرنگى و با صراحتى که در زبان و نگاه و رفتار خود دارد از همان ابتدا رابطه‏اى گرم و صمیمى و دوست داشتنى با مخاطبان برقرار مى‏سازد و همین روحیه حاکم بر فضاى بحث مخاطبان را نسبت به مطالب گوینده راغب مى‏گرداند.

روش غیر فعال (عایق)

گوینده در اغلب موارد نقش بازى مى‏کند و چهره‏اى از خود نشان مى‏دهد که با احساسات پنهان او مغایر است. او در فضاى ذهنى رسمى و دربسته و تجویز شده بدون آن که اجازه دخل و تصرف، تعامل و هم‏جوشى و هم‏اندیشى با مخاطب داشته باشد، بین خود و مخاطب شکاف عظیم عاطفى‏اى ایجاد مى‏کند و به همین خاطر از قدرت رسایى و نفوذ عاطفى بر مخاطب محروم است.

روش فعال (هادى)

به تفاوت‏هاى فردى و نیازهاى روانى توجه مى‏شود، به تناسب نیازهاى روان شناختى هر فرد پاسخ متفاوت و مرتبطى را مى‏دهد. از هرگونه پاسخگویى کلیشه‏اى و قالبى پرهیز مى‏کند. چه بسا پاسخ‏ها در تعامل با دنیاى مخاطب خود به خود داده مى‏شود.

روش غیر فعال (عایق)

بیش از آن که در پى افتراق و اصالت دادن به تفاوت‏ها و تمایزها باشد در پى همسازى، همنوایى افراد است.

گوینده در این روش انتظار دارد که هر مخاطبى در چارچوب از پیش تعیین شده و پاسخ‏هاى از قبل داده شده خود را منطبق سازد. این همسازى با نوعى رام‏سازى و اطاعت محض همراه است.

روش فعال (هادى)

نیازها، نگرش‏ها و گرایش‏هاى مخاطب پذیرفته مى‏شود و به اظهار نظرها و انتقادات و پیشنهادات گوش داده مى‏شود. از آن‏ها در مباحث و سایر موقعیت‏هاى تبلیغى و تربیتى استفاده مى‏گردد.

روش غیر فعال (عایق)

عقاید و نظریات مخاطب به ندرت ترغیب یا پذیرفته مى‏شود. فرصت کمى براى بحث و تبادل نظر در بردارد. وقتى گفتگو یا بحث دو جانبه آغاز مى‏شود گوینده سعى در کنترل و محدود کردن و جهت دادن تحلیلى به آن است.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 69@

روش فعال (هادى)

گوینده و انتقال دهنده پیام سعى مى‏کند مصادیق و تمثیل‏هاى بحث خود را در عداد تجربه مخاطب و واقعیت‏هاى دنیاى پیرامون او تنظیم کند و از بحث‏هاى انتزاعى و خودمدارانه اجتناب مى‏کند.

روش غیر فعال (عایق)

در این روش گوینده بدون توجه به واقعیت‏ها و درگیرى‏هاى ذهنى و عاطفى معمولى زندگى مخاطب، خصوصاً بر اساس تجربیات و ادراک‏هاى شخصى و اختراعى خود مباحث را تنظیم مى‏کند.

روش فعال (هادى)

به مخاطبان اجازه داده مى‏شود که بدون هیچ‏گونه ترس و هراس و یا خودسانسورى به راحتى بتوانند احساسات، برداشت‏ها و عقاید خود را نسبت به جدى‏ترین و مقدس‏ترین مسایل دینى مطرح کنند.

روش غیر فعال (عایق)

مخاطبان را در یک محدوده‏ی کنترل شده و در چارچوب منطق عرضى و رسمى مباحث خود را به صورت کلیشه‏اى و عاطفه کارانه مطرح مى‏کنند تا احتمال هرگونه اتمام و شبهه‏اى براى آن‏ها نباشد.

روش فعال (هادى)

مهارت گوینده فراهم ساختن مخاطبان براى اظهار نظر آزاد، طرح سؤالات و ابهامات و بیان تفسیرهاى مختلف جهت کشف تمایلات خودانگیخته شنوندگان و شناسایى نقاط کور بحث مى‏باشد.

روش غیر فعال (عایق)

گوینده سعى مى‏کند از هر گونه سؤال و اظهار نظرى که روال معمولى و عادى بحث را از مسیر از پیش تعیین شده خارج مى‏سازد جلوگیرى به عمل آورد.

روش فعال (هادى)

زیباسازى فضاى گفتگو از طریق خوش خلقى، گشاده رویى، سعه صدر، بردبارى و خوش بینى نسبت به مخاطبان از جمله مهم‏ترین شرایط تبلیغ مؤثر و نافذ است.

روش غیر فعال (عایق)

ایجاد محیط جدّى و قاطع و توسعه و گسترش فاصله کاذبى بین گوینده، مخاطب تا بتوان با اقتدار مدارى و تحکم، نظرات خود را بر مخاطب تحمیل کند.

روش فعال (هادى)

بارورترین روش تبلیغ، ایجاد طبیعى‏ترین، ارتجالى‏ترین و صمیمى‏ترین موقعیت‏ها براى طرح مسایل در جمع مخاطبان است.

روش غیر فعال (عایق)

هدف ایجاد موقعیت‏هایى است که در سریع‏ترین زمان بتوان بیشترین مطالب را در رسمى‏ترین شرایط منتقل نمود.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 70@

روش فعال (هادى)

هدف از تبلیغ، توسعه ظرفیت ذهنى مخاطب و مستعد کردن او براى ورود به عرصه اندیشه و نظر و مهارت تشخیص بین خیر و شر در امور زندگى مى‏باشد.

روش غیر فعال (عایق)

هدف از تبلیغ، افزایش اندوخته‏هاى ذهنى و اطلاعات علمى و دینى به مخاطب است و القاء آنچه که به نظر گوینده درست است و مخاطب باید به همان القائات تمکین کند.

روش فعال (هادى)

اهمیت این که مخاطب چیزى را با میل و اختیار بشنود و یاد بگیرد بیشتر از اهمیت مطالبى است که باید بیاموزد.

روش غیر فعال (عایق)

مهم انتقال آن دسته از مطالب و پیام‏هایى است که به نظر گوینده درست و واجب است و اینکه مخاطب با چه اعتقاد و تمایلى بدان توجه کند و یا نکند فرع بر آن است.

روش فعال (هادى)

جنبه‏هاى غیر کلامى گوینده از جمله آهنگ گفتار فراز و فرود کلمات، صمیمیت و صداقت در بیان مطالب، استحکام و انعطاف کلامى، کیفیت نگاه به مخاطب و حرمت و کرامت شنونده بیش از متن گفتار اهمیت دارد.

روش غیر فعال (عایق)

متن گفتار و نفس پیام بدون توجه به آرایه‏ها و پیرایه‏هاى آن محور اصلى و دلمشغولى بنیادى گوینده است.

روش فعال (هادى)

گوینده، فضایى از بحث و تبادل نظر ایجاد مى‏کند که مخاطبان در شکل دهى و غنى سازى بحث مشارکتى فعال و پویا دارند.

روش غیر فعال (عایق)

گوینده با نوعى جهت‏گیرى یک سویه و خطى بدون توجه به مشارکت‏هاى جمعى مطالب خود را مطرح مى‏کند.

روش فعال (هادى)

آنچه مخاطب مى‏شنود و مى‏پذیرد مهم است و مخاطب بر اساس دریافت‏هاى خود مطالب را پردازش مى‏کند.

روش غیر فعال (عایق)

آن چه گوینده مى‏اندیشد و مى‏گوید مهم است و گوینده بر اساس وضعیت ذهنى خود مخاطب را نصیحت مى‏کند.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 71@

روش فعال (هادى)

درون سازى مفاهیم مستلزم فرآیند یکپارچه سازى در مطالب جدید با ساخت‏هاى ذهنى مخاطب است تا او بتواند مفاهیم و اندیشه‏هاى تازه را با تجربه‏ها، گرایش‏ها و نیازهاى قبلى خود ارتباط معنى دار بخشد.

ساخت‏هاى شناختى و گرایش‏هاى عاطفى مخاطب زمانى متحول مى‏شوند که شیوه ارتباط با مخاطب و انتقال مطالب به او از طریق خودآغازگرى و فعالیت‏هاى ارتجالى و خود به خودى فرد همراه باشد.

روش غیر فعال (عایق)

در این روش درون سازى مفاهیم، ذخیره سازى، انبار کردن مطالب و محفوظات ذهنى اصل قرار مى‏گیرد و مطالب جدید صرفاً به منزله توده‏هاى اطلاعات در ذهن مخاطب انبار مى‏شود بدون این که ساماندهى روانى و ارتباط دهى معنایى بین آن‏ها برقرار شود.

از رخنه‏هاى شناختى و گرایش‏هاى عاطفى مخاطب به شکل یک‏جانبه و از طریق القاء مباحث احساسى و هیجانى صورت مى‏گیرد.

روش فعال (هادى)

ابداع، خلاقیت، ابتکار، نواندیشى، بازبینى و بازسنجى مهم‏ترین ارکان تبلیغ فعال براى اهمیت دادن به دانش و منش مخاطب است تا او با اعتماد به نفس، حقایق امور را کشف کند.

روش غیر فعال (عایق)

اقتباس، تقلید، نسخه بردارى، اندیشه آموزى از مهم‏ترین ارکان تبلیغ غیر فعال است که فرد را به اتکاى پیروى از دیگران به کسب حقایق مى‏پردازد.

روش فعال (هادى)

در این روش، کمیت و کیفیت طرح مطالب و موضوع سخنورى به تبع ظرفیت مخاطب کشش و جوشش او تغییر و تبدیل مى‏شود.

روش غیر فعال (عایق)

در این روش میزان مطالب و انگیزه انتقال آن به تبع احساس وظیفه و تشخیصى که سخنور دارد تعیین مى‏شود و باید مخاطب با کوشش و نه با کشش آن را تحمل کند.

روش فعال (هادى)

در تبلیغ فعال آن چه مهم است صرفاً ارایه حقایق نیست بلکه ارایه شیوه‏هاى کشف حقیقت در فرد است.

روش غیر فعال (عایق)

در تبلیغ فعل‏پذیر، آن چه مهم است انبوه سازى و تراکم محورى در دادن اطلاعات و انتقال پیام‏هاى مورد نظر گوینده است.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 72@

روش فعال (هادى)

ترغیب و تحریض مخاطب به عنوان فردى که واقعیت را به صورتى فعال و خودانگیخته کشف مى‏کند. پرهیز از نصیحت‏ها و توصیه‏هاى مستقیم.

روش غیر فعال (عایق)

ارایه مطالب به صورت یک‏جانبه و انتظار از مخاطب که به صورت فعل‏پذیر از پند و اندرزها نسخه بردارى و تقلید کند.

روش فعال (هادى)

شنونده در تعقیب و جستجوى پاسخ به سؤالات خویش است و مباحث بر اساس نیاز و خواسته‏هاى او تنظیم مى‏شود.

در این روش، به انگیزه‏هاى درونى و فعالیت‏هاى خود جوش و فى‏البداهه اهمیت بیشترى داده مى‏شود و چه بسا که محتوا و مضمون بحث در فرآیند ارتباط دوجانبه پدید آید و نه آن که از قبل تعیین و دسته‏بندى شده باشد.

روش غیر فعال (عایق)

شنوده مرعوب صحبت‏ها و مطالبى است که بدور از نیاز و خواسته‏هاى او و فقط به منزله ارتباط از بالا به پایین مطرح مى‏شود.

در این روش، محور قراردادن تشخیص و شناخت پیام دهنده از گیرنده‏ی پیام بیشترى دارد و محور صحبت و حتى چگونگى طرح مطالب از قبل بر اساس یک ردیف توصیه‏هاى مستقیم تنظیم شده است.

روش فعال (هادى)

مکانیزم‏هاى ترغیب و تشویق، درونى و فطرى است که با نوعى رضامندى عاطفى و روانى همراه است.

روش غیر فعال (عایق)

مکانیزم‏هاى ترغیب و تشویق بیرونى و محیطى است که با نوعى ارضاء کاذب از طریق مشوق‏هاى مادى و جایزه‏اى همراه است.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 73@