بسمه تعالى
صادق آل رسول علیهمالسلام فرموده که در تورات نوشته شده است:
«اى پسر آدم! فارغ شو از براى عبادت من، تا پر کنم قلب تو را از بىنیازى».
این مسئله بسیار روشن است که اگر قلب انسان مستغنى از غیر شد منور به نور الهى مىشود و تا قلب آدمى منور به نور الهى نباشد، حرکت معنوى در مسیر کمال ممکن نیست.
انسان تاریک باطن، فرا روى خویشتن براى گذر از خویش و رسیدن به حقایق هستى قدرت حرکتى و جهشى ندارد، پس این مسئله از بدیهیات است که روح نیاز به تغذیه دارد و تغذیهى روح ممکن نیست جز با استفادهى قلب از نور ذات مبارک حق، و این امر بنابر آنچه در تورات گفته شده است حاصل نمىشود جز به ایجاد فراغت براى عبادت و فراغت جهت عبادت حاصل نمىشود جز فراغت «وقت» براى عبادت و فراغت «قلب» از غیر خدا.
پس انسان براى نجات از حیوانى باید متعبد به اوقات عبادت باشد و بالاترین عبادت در مقامات بندگى و عبودیت – بنابر آنچه مستفاد از آیات و روایات مىباشد – «نماز» است، تا آنجا که رسول صادق صلى الله علیه و آله فرمود: مستخف به «نماز» از من نیست. و صادق آل رسول: فرمود: مستخف به «نماز» به شفاعت ما نخواهد رسید.
**سیماى نماز، ص: 10@
رسول صادق صلى الله علیه و آله «نماز» را اساس دین و صادق آل رسول علیهمالسلام تارک «نماز» را خارج از دین دانسته است.
اخبار در زمینهى «نماز» بسیار است، اما از آنچه اشاره شد براى اهل دقت کافى است که بدانند: قطع رابطه یا کوچک شمردن «نماز» موجب انقطاع مطلق از رسول حق صلى الله علیه و آله و اهل بیت علیهمالسلام و حرمان از شفاعت آن ذوات مقدس است که این پیامد براى انسان اعظم مصائب به شمار مىآید؛ چه بى شفاعت آنان کسى به رحمت و مغفرت حق تعالى نخواهد رسید و بىاتصال به مقام محمدى صلى الله علیه و آله اتصال به بارگاه ملکوت ممکن نیست.
در نشئهى آخرت ظهور رحمت وابستهى به قبولى «نماز» و در این نشئه راه ارتباط با حقیقة الحقائق به واسطهى این عمل است و سلوک در این مقام زمانى حاصل مىگردد که بدانیم «نماز» چه مىگوید؟ «نماز» چه مىخواهد و «نماز» چیست؟
مکتوب حاضر با عناوینى چون ارزش و عظمت «نماز»، «نماز» در آئینهى حیات انبیا و امتها، «نماز» دریاى بیکران منفعت و… سعى در پاسخ به این پرسشها دارد.
از آنجا که این اثر از رشحات قلم متفکر دانشمند و محقق متتبع حضرت علامه استاد حسین انصاریان مد ظله العالى است در نوع خود براى موضوع مورد بحث اثرى گرانمایه به شمار مىآید.
علامهى مؤلف در این تحقیق سعى بر آن داشته که پردههایى ناگفته از این حقیقت عرشى را نیز در آیینهى تحقیق به رشتهى تحریر درآورد، بر این اساس امید آن مىرود که این اثر براى محققین قابل بهرهبردارى علمى و براى اهل عمل راهگشایى براى ورود به محیط مقدس «نماز» باشد.
مرکز علمى تحقیقاتى دارالعرفان
واحد تحقیقات
**سیماى نماز، ص: 11@