جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقدمه جعفر سبحانی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بسم‏الله الرحمن الرحیم

نیایش در دل شب

روح و روان انسان در قلمرو زندگى گرفتار هوا و هوسها مى‏گردد، غوغاى زندگى در روز، مجال توجه عمیق به سرچشمه هستى را نمى‏دهد، ولى در دل شب، آنگاه که همه دیدگان در خواب شیرین فرو مى‏روند و سکوت مرموزى محیط زندگى را فرا مى‏گیرد، فرصت آن مى‏رسد که انسان بستر گرم را ترک کرده، و پیوند معنوى خود را با مبدأ وجود محکمتر و استوارتر سازد، و زنگار روزانه زندگى را از روح و روان با اشک دیده پاک نماید، و هوا و هوسها را با ژرف نگرى در زندگى کوتاه، به امیدهایى در سراى دیگر، تبدیل نماید.

روح انسان بسان برکه‏اى است که در برابر آفتاب سوزان به تدریج تبخیر شده و به سرزمین خشک مبدل مى‏گردد، و یا بر اثر واماندگى از آب

**سجاده‏ى عشق، ص: 11@

تازه دچار آلودگى مى‏شود. ولى اگر این برکه با رودهاى در حال جریان، و یا دریاچه و دریائى در ارتباط باشد، نه هستى او پایان مى‏پذیرد، و نه دچار آلودگى مى‏گردد.

انسان هر چه لبریز از قداست و معنویت باشد، سرانجام از نظر سرمایه محدود است. فشار روزگار و خواسته‏هاى نفس، مایه‏ى کاهش سرمایه‏ها مى‏گردد، ولى اگر با داشتن چنین سرمایه‏اى، پیوسته با مبدأ فیض آن هم در دل شب در ارتباط باشد، سرمایه معنوى نیافته بلکه افزایش مى‏یابد.

از این جهت پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله و سلم یکتا شاگرد ممتاز مکتب خود امیرمؤمنان علیه‏السلام را به نماز شب سفارش مى‏کند و مى‏فرماید: «علیک بصلاة اللیل» (1) بر تو باد به نماز شب و در حدیث دیگر مى‏فرماید:

کرامت و عزت مؤمن در دو چیز است نیایش در دل شب، و خوددارى از عرض و ناموس مردم. (2).

پیشوایان معصوم علیهم‏السلام یادآور مى‏شوند که نماز شب پاک کننده آلودگیهاى روز است. (3).

کتاب حاضر که به خوانندگان شوریده دلى که به پرورش روح و روان در

**سجاده‏ى عشق، ص: 12@

سایه تهجد در لیل و نیایش در شب، علاقمندند، تقدیم مى‏شود شما را با برنامه‏هاى نیمه‏شب مردان خدا و آثار سازنده آن آشنا مى‏سازد و با خواندن این دفتر به نام «سجاده‏ى عشق» روشن مى‏شود که چرا نیایش در دل شب سنت پیامبران و دأب صالحان بوده است. (4).

این اثر دینى و اخلاقى را به مؤلف گرامى آن، آقاى محمد مهدى علیقلى تبریک گفته و علاقمندان به تهذیب نفس و پرورش روح را، به مطالعه این کتاب سفارش مى‏کنیم و گفتار خود را با آیه مبارکه: «ان ناشئة اللیل هى اشد و طأً و اقوم قیلاً» (5) به پایان مى‏رسانیم.

والسلام

قم – مؤسسه‏ى تحقیقاتى و تعلیماتى امام صادق علیه‏السلام

جعفر سبحانى

21 / 12 / 1374

برابر با بیستم شوال 1416

با تشکر از استاد بزرگوار آیت‏الله جعفر سبحانى که مقدمه‏اى بر این کتاب مرقوم فرموده‏اند.

مؤلف

**سجاده‏ى عشق، ص: 13@


1) وسائل الشیعه، ج 5، ص 268.

2) وسائل الشیعه، ج 5، ص 268: شرف المؤمن صلاته باللیل و عزه کفه عن اعراض الناس.

3) همان مدرک: صلاة اللیل یذهب بما عمل ذنب بالنهار.

4) همان مدرک ص 271: علیکم بصلاة اللیل فانها سنة نبیکم و دأب الصالحین قبلکم.

5) سوره‏ى مزمل، آیه‏ى 6: برنامه عبادى نیمه‏شب استوارتر، از نظر یکسو بودن گفتار با کردار، پابرجا است.