نماز میدان فراخ و عرصه ى پهناورى است که روح و اندیشه ى انسان در آن وسعت مىیابد و به گستردگى آن فرصت پرواز پیدا مىکند. نماز به عنوان تجلى نهاد عبادى دین و نمود بندگى انسان مسلمان، در عصرهاى مختلف میان نسلهاى مسلمانان با قومیت ها، فرهنگها و جغرافیاى متفاوت، پدیدآور عالىترین و فاخرترین نمونه هاى فرهنگى، هنرى و معمارى بوده است که خود بستر ظهور ماندگارترین حرکتهاى اصیل اسلامى، انسانى در حوزه هاى سیاست، اجتماع، فرهنگ و اقتصاد شده است.
با آنکه در دورانهاى مختلف، گرایش ها و باورها در معرض تعرض اندیشه هاى بیگانه و یا تحت فشار فرهنگهاى مهاجم قرار گرفته و در رفتار و کردار و عواطف آحاد مردم تاثیرگذاشته است، اما هیچگاه شعله هاى اعتقاد و ایمان به خدا و راهبران الهى در دل مردم افسرده نشده است و معالم هدایت و شعائر دینى در کانونهاى قدسى آن همچون مساجد و حرم هاى مطهر به خاموشى و خمودى نگرائیده است. در اوج فشار و هجوم، رویشى تازه از ایمان و اعتقاد درمیان مسلمانان مخصوصاً نسل جوان آن پدید آمده است که بهارى مجدد را نوید داده و دوباره، شکوفایى و رشد و حیات مجدد در سبزه زار حیات مسلمانى رخ نموده است.
در روزگار انقلاب اسلامى که پیر فرزانه اى آن را راهبرى نمود، نسل جوان، فریادگران پرخروشى بودند که نداى توحید و عدالت و کرامت انسانى رادر مصاف هاى مبارزه و درگیرى با پیشوایان شرک و ظلم و بردگى سردادند و در میدان مقابله با آنها با استعانت از نماز مقاومت کردند تا سرفرازى و فرازمندى انسان مؤمن به خدا را در برابر دیدگان مبهوتان قدرت طاغوتها به نمایش گذاشتند و نقاب از چهره اقتدار پوشالى ابرقدرتها برگرفتند.
باز فهمى منشأ این قدرت الهى در نسل انقلابگر دو دهه اخیر ایران اسلامى و بسط و توسعه آن در میان نسل دوم و سوم انقلاب و همچنین توده هاى مسلمان و محرومان و مستضعفان سایر نقاط دنیا از اهمیت ویژه اى برخوردار است. یقیناً این بازفهمى
**روایت مهر، ص: 8@
نیازمند بازشناسى و آسیب شناسى جریان دینگرایى و دلدادگى به ارزشها و آرمانهاى اسلامى و قرآنى است. پدیده ى بازگشت به دین در دوره ى رواج ارزشهاى غربى و سلطه ى حاکمان دین ستیز نه این چنین است که معلول سخت گیرى و دیکتاتورى آن دوره باشد، بلکه بازگشت به دین، رجوع به فطرت دینى و حاصل روشنگرىهاى دیرپاى عالمان واندیشمندان اسلامى بود که بذر اعتقاد و ایمان را در فطرتها سیراب مىساختند. امروز نیز باز فهمى دین نیازمند بازشناسى و روشنگرى و سیراب سازى اندیشه ها و جانها از آبشخور زلال معارف اسلامى است. آمیختگى با خرافه، دلدادگى به اسطوره و احساس سیرابى با هیجان و عاطفه، نهاد دین و باور به آن را در معرض خطر پوسیدگى و از درون پاشیدگى قرار مىدهد. اما تعقل و تدبر در آموزه هاى دینى و الگو و اسوه قراردادن پیشوایان معصوم (علیهم السلام) و پاسخگویى به پرسشهاى درونى و بیرونى به کمک اندیشه و فکر، حاکمیت نهاد دین را استحکام بخشید و دینداران را در مواجهه با شبهه و تردید ها تقویت مىکند.
مسابقه نویسندگان جوان و جوانان نویسنده، گامى در جهت آماده سازى مخاطبان جوان در میدان تدبیر و اندیشه و بازشناسى و باز فهمى راز قدرت انقلاب اسلامى در مواجهه با قدرتهاى مادى جهان معاصر است. آنان در چنین مجالى فرصت مىیابند توسن فکر خویش را در عرصه هاى مختلف به حرکت در آورند، به زوایاى مختلف سربکشند و با سرپنجه قلم، گزارش کاوشهاى علمى خود را بنگارند.
در سومین مسابقه نویسندگان جوان نیز انبوهى از جوانان نویسنده به فکر و تأمل و تحقیق و پژوهش پرداختند و دریافت هاى خود را در قالب هاى متنوعى از نوشته ها و سروده ها به صورت کتاب عرضه داشته اند.
در این میان همت ما نیز بر این بود که همچون آینه دارانى سیماى زیباى اندیشه و فکر جوانان دلدادهى زیباى مطلق را به همه ى دوستداران زیبایى گفت وگو با او بنمایانیم. آنچه شما خوانندگان در این مجموعه مىبینید ما به ازاى تجلى آن جمال و برون داد این همت است. توفیق نمازیان را در گسترش فرهنگ بندگى پروردگار بندگان خواستاریم.
دکتر محمدیان
معاون تحقیق و تألیف
**روایت مهر، ص: 9@