جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نماز شب، خلوت با معشوق‏

زمان مطالعه: 3 دقیقه

63 – محمد بن سنان از مفضل روایت مى‏کند که گفت: شنیدم از مولایم امام صادق علیه‏السلام که فرمود: «کان فیما ناجى الله عزوجل به موسى بن عمران علیه‏السلام أن قال له: یا ابن‏عمران کذب من زعم أنه یحبنى فاذا جنه اللیل نام عنى، ألیس کل محب یحب خلوة حبیبه؟ها أنا ذا یا ابن‏عمران مطلع على أحبائى اذا جنهم اللیل حولت أبصارهم فى قلوبهم، و مثلت عقوبتى بین أعینهم، یخاطبونى عن المشاهدة، و یکلمونى عن الحضور، یا ابن‏عمران هب لى من قلبک الخشوع و من بدنک الخضوع و من عینیک الدموع فى ظلم اللیل، و ادعنى فانک تجدنى قریبا مجیبا»؛ یعنى وقتى موسى بن عمران علیه‏السلام با خداوند در حال مناجات بود خداوند خطاب به وى فرمود: اى پسر عمران! دروغ مى‏گوید آن که مدعى محبت من است ولى وقتى شب او را فرا رسد مى‏خوابد، آیا مگر هر عاشقى خلوت با معشوقش را دوست ندارد؟ هان اى پسر عمران! این منم که بر

**سیماى متهجدین، ص: 99@

دوستانم مطلعم. چون شب آنان را فرا گیرد چشم دل‏شان را دگرگون مى‏سازم و عقوبتم را در مقابل دیدگانشان مجسم مى‏سازم؛ بدان گونه که از راه شهود و رویارویى با من به مخاطبه مى‏پردازند و حضورا با من به گفتگو مى‏نشینند.اى پسر عمران! قلبى خاشع و تنى متواضع و اشکى ریزان به من اختصاص ده و در ظلمت شب مرا بخوان که مرا نزدیک و اجابت کننده خواهى یافت.(1).

64 – حسین بن على بن فضال از ثعلبة بن میمون از على بن عبدالعزیز روایت مى‏کند که امام باقر علیه‏السلام فرمود: «ألا أخبرک بأصل الاسلام و فرعه و ذروته و سنامه»؛ آیا ریشه و شاخه و بلندترین قله اسلام را به تو معرفى کنم؟ عرض کردم: بلى فدایت شوم، فرمود: «أصله الصلاة، و فرعه الزکاة، و ذروته و سنامه الجهاد فى سبیل الله، ألا أخبرک بأبواب الخیر؟ الصوم جنة و الصدقه تخط الخطیئة، و قیام الرجل فى جوف اللیل یناجى ربه، ثم تلا «تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون»؛ یعنى ریشه‏اش نماز است و شاخه‏اش زکات و قله مرتفعش جهاد است. آیا مى‏خواهى تمام ابواب خیر را به تو معرفى کنم؟ روزه سپرى است در مقابل آتش و صدقه محوکننده گناه است و برخاستن انسان در دل شب او را به یاد خدا مى‏اندازد. سپس آیه 16 از سوره مبارکه سجده را تلاوت فرمود.(2).

65 – ابى‏سعید خدرى از پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم روایت کرده که آن حضرت فرمود: «اذا أیقظ الرجل أهله من اللیل و صلیا کتبا من الذاکرین الله کثیرا و الذاکرات»؛ یعنى وقتى مردى همسرش را از خواب بیدار کرده و با هم به نماز بایستند خداوند ایشان را از جمله‏ى مردان و زنانى مى‏نویسد که بسیار خداى را ذکر گفته‏اند.(3).

**سیماى متهجدین، ص: 100@

66 – احمد بن حسن قطان از احمد بن یحیى بن زکریا از بکر بن عبدالله بن حبیب از تمیم بن بهلول از أبى‏معاویه از أعمش از امام صادق علیه‏السلام در روایتى طولانى که در آن از ائمه و علایم امامت سخن به میان آمده، نقل کرده که فرمود: «و دینهم الورع و العفة و الصدق و الصلاح و الاجتهاد، و أداء الأمانة الى البر و الفاجر و طول السجود، و قیام اللیل و اجتناب المحارم و انتظار الفرج بالصبر و حسن الصحبة و حسن الجوار.(4)»؛ روش آنان پرهیزکارى و پاکدامنى و راستى و صلاح و تلاش و بازگرداندن امانت چه حساب آن شخص نیکوکار باشد یا فاجر و طول سجده و شب زنده‏دارى و پرهیز از محارم، انتظار فرج به همراه شکیبایى و حسن همسایگى و مصاحبت است.


1) امالى صدوق صص 214 و 215.

2) محاسن ص 289.

3) مجمع البیان ج 8 ص 358 ذیل آیه شریفه 35 از سوره مبارکه احزاب.

4) خصال ج 2 ص 79.