جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

و اینک روایاتى در این باره

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام صادق (علیه السلام) فرمود:

1. «عن الصادق علیه‏السلام انه قال: ما یمنع احدکم اذا دخل علیه غم من غموم الدنیا ان یتوضأ ثم یدخل المسجد فیرکع رکعتین یدعو الله فیها، اما سمعت الله تعالى یقول: «و استعینوا بالصبر و الصلاة.» (1).

چه مانعى دارد که چون یکى از شما غم و اندوهى از غمهاى دنیا به او درآمد، وضو بگیرد و به مسجد برود و دو رکعت نماز بخواند و براى رفع اندوه خود خدا را بخواند. مگر نشنیده‏اى که خدا مى‏فرماید: «و استعینوا بالصبر و الصلاة»

2- و عن حذیفة قال: کان رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم) اذا حزبه امر فزع الى الصلاة.» (2).

یعنى حذیفه گوید: «شیوه رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) چنان بود که چون مشکلى براى او پیش مى‏آمد به نماز پناه مى‏برد و از آن استعانت مى‏جست.»

3- «و عن النبى (صلی الله علیه وآله وسلم) قال: کانوا یعنى الانبیاء یفزعون اذا فزعوا الى الصلاة.» (2).

از رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) روایت شده که فرمود: «پیامبران خدا چنان بودند که چون دچار نگرانى مى‏شدند به نماز پناه مى‏بردند.»

4- «و عن ابى الدرداء قال: کان رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم) اذا کانت لیلة ریح کان مفزعه الى المسجد حتى یسکن، و اذا حدث فى السماء حدث من کسوف شمس او قمر کان

**سخنى درباره ی نماز، ص: 19@

مفزعه الى الصلاة.» (3).

ابودرداء گوید: «رسم رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) چنان بود که چون شبى باد سهمگینى مى‏آمد به مسجد پناه مى‏برد تا آرام گیرد و چون در آسمان کسوف و خسوفى اتفاق مى‏افتاد به نماز پناه مى‏برد.»

5- و عن الصادق (علیه السلام) قال: کان على (علیه السلام) اذا أهاله امر فزع قام الى الصلاة ثم تلا هذه الآیة: «و استعینوا بالصبر و الصلاة.» (4).

از امام صادق (علیه السلام) روایت شده که فرمود: شیوه یعلى (علیه السلام) چنان بود که چون مشکل مهمى براى او پیش مى‏آمد به نماز مى‏ایستاد و این آیه را مى‏خواند: «و استعینوا بالصبر و الصلاة»

در احوالات اصحاب رسول خدا و بزرگان نیز مى‏نویسند که در سختى‏ها و مشکلات و مصائب به نماز پناه مى‏بردند و از آن استمداد مى‏جستند که از باب نمونه به این دو توجه کنید:

1. از ابن عباس روایت شده که در مسیرى مى‏رفت که خبر مرگ فرزندش را به او دادند. (5) در این وقت او از مرکب پیاده شد و به کنارى رفت و دو رکعت نماز به جاى آورد و بازگشت و آنگاه گفت ما همان کارى را که خدا به ما دستور داده بود انجام دادیم که مى‏فرماید «و استعینوا بالصبر و الصلاة» (6).

2. در احوالات بوعلى سینا مى‏نویسند:

**سخنى درباره ی نماز، ص: 20@

«… در سنین شانزده و هفده سالگى بار دیگر خواندن کتابهاى منطق و همه یبخشهاى فلسفه را از سرگرفت، وى در این میان حتى یک شب را در سراسر آن نمى‏خوابید، و روزها نیز جز به کار خواندن و آموختن نمى‏پرداخت، انبوهى از دسته‏هاى کاغذ در برابر خود مى‏نهاد، و مسائل گوناگون را براى خود مطرح مى‏کرد و در هر مسئله‏اى مقدمات قیاس و شرط آن را در نظر مى‏گرفت.

هر گاه نیز با قیاسى روبه‏رو مى‏شد که نمى‏توانست به «حد اوسط» آن دست یابد برمى‏خاست و به مسجد مى‏رفت و نماز مى‏گزارد و از خداوند حل مشکل خویش را خواستار مى‏شد تا بر وى گشوده مى‏گشت. آنگاه شب هنگام به خانه باز مى‏گشت چراغ پیش روى مى‏نهاد و به خواندن و نوشتن مشغول مى‏شد…» (7).

**سخنى درباره ی نماز، ص: 21@


1) مجمع البیان، ج 1، ص 100.

2) تفسیر درالمنثور، ج 1، ص 67.

3) تفسیر در المنثور، ج 1، ص 67.

4) تفسیر المیزان، ج 1، ص 153، نقل از کافى کلینى (ره).

5) در روایت دیگرى است که خبر مرگ برادرش «قثم» را به او دادند.

6) تفسیر درالمنثور، ج 1، ص 67 و 68.

7) دائرةالمعارف بزرگ اسلامى، ج 4، ص 2.