جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیشگفتار (13)

زمان مطالعه: 4 دقیقه

با وجود اینکه اقامه‏ى نماز به عنوان سنتى دینى در جوامع اسلامى قدمتى بس دیرینه دارد، براى بسیارى از مسلمانان هنوز هم پرسش‏هاى بسیارى درباره‏ى این فریضه وجود دارد که یا بى‏پاسخ مانده‏اند و یا پاسخ آنها به زبانى بیان نشده‏اند که اندیشه‏هاى جستجوگر را اقناع کند.

براستى چرا باید نماز بخوانیم؟ «این ایستادن و خم شدن، این نشستن و به خاک افتادن و با هر یک کلماتى گفتن، چه معنى دارد؟» درست است که برپایى نماز، جامه‏ى عمل پوشاندن به فرمان الهى است، اما اگر از فلسفه‏ى آن آگاه نباشیم، جز این نمى‏توان انتظار داشت که از آن کالبدى بى‏روح و عادتى بى‏ثمر بیش نماند – چنانکه براى بسیارى از ما چنین است.

کتابى که در پیش رو دارید، مجموعه‏ى چهار گفتار و یک نوشتار است از شهید آیت‏الله دکتر بهشتى درباره‏ى چیستى و فلسفه‏ى نماز و مسایل مربوط به آن: درباره‏ى روح و نقش «سرود یکتاپرستى».

اولین گفتار که عنوان «فلسفه‏ى نماز» بر آن گذارده شده، به تاریخ بیست و دوم رمضان 1386 هجرى قمرى، برابر با چهاردهم دى ماه 1345 هجرى شمسى در مرکز اسلامى هامبورگ ایراد شده است. آیت‏الله شهید دکتر بهشتى که خود از سرچشمه‏ى فیضان نماز بهره‏ها برده بود، با مشاهده‏ى کم‏توجهى به این عبادت انسان‏ساز، که بدرستى ستون دین نامیده شده و

**سرود یکتاپرستى، ص: 8@

منبع حیاتبخش و نیروزاى مستمر زندگى مسلمان مؤمن محسوب مى‏شود، به تجزیه و تحلیل نقش نماز در زندگى فردى و اجتماعى مسلمانان مى‏پردازد و با استفاده از بدیهیات فطرى، تلاش مى‏نماید تا روح منور نماز را چنان بر شنوندگان بنمایاند که آن را به مثابه سرودى با آهنگ یکتاپرستى بنیوشند و بازتاب آن در جاى‏جاى زندگیشان آشکار باشد. رمز صلابت مشهور و مشهود در شخصیت آن شهید فرزانه را باید در چنین فهمى از نماز جست. آنان که در پى یافتن راز راست‏قامتى وى در سراسر زندگى پرفراز و نشیب اجتماعى سى ساله‏ى او و مراحل دشوار نهضت اسلامى‏مان هستند، باید به درکى چنین از نماز نایل شوند و ثمره‏ى تعظیم در برابر خالق یکتا را در روابط اجتماعى لمس کنند و ایمان داشته باشند که «مسلمان در برابر هیچ کس تعظیم نمى‏کند». ثمره‏ى چنین درکى است که به مسلمان جسارت مى‏دهد تا بگوید: «من شخصا تاکنون در برابر هیچ کس تعظیم نکرده و نخواهم کرد. مسلمانم و مسلمان در برابر کسى تعظیم نمى‏کند» و «از هیچ کس ستایشگرى نمى‏کند»؛ «نه مرعوب هیچ چیز هستم و نه مجذوب»؛ چه تنها خداوند است که سزاوار ستایش است. از همین روى، اگر مسلمان روزانه در پنج نوبت این تمرین را بکند و این سرود توحید و یکتاپرستى را بخواند اثرى چنان ژرف در روح و جسم و جان او مى‏گذارد که او را در مقابل سهمگین‏ترین مصائب و مشکلات، مقاوم و استوار مى‏سازد.

گفتار دوم، از سلسله مباحث تفسیر قرآن ایشان برگزیده شده و به تفسیر آیات 142 تا 152 سوره‏ى بقره که به مناسبت تغییر قبله‏ى مسلمین از مسجدالاقصى به مسجدالحرام نازل شده است اختصاص دارد. در این گفتار، نخست به زمان و شأن نزول این آیات پرداخته شده است. پس از آن به جنبه‏ى فقهى تعیین قبله و نقش عرف و محاسبات دقیق علمى عطف نظر شده است.

محور سوم بحث بر حول نقش اجتماعى و سیاسى تغییر قبله در

**سرود یکتاپرستى، ص: 9@

مرحله‏اى حساس از نهضت اسلام است که در آن نیاز به شفافیت صف‏بندى مسلمانان در مقابل غیرمسلمانان پدیدار مى‏شود و در تغییر قبله نمود مى‏یابد.

چهارمین موضوع مورد بحث، نقش قبله‏ى واحد در یکپارچگى و وحدت کلمه مسلمانان است؛ یعنى «آن نوع جهان‏پیوستگى متمرکز در محور اسلام و تسلیم حکم و آیین خدا بودن که شاخص‏ترین صفت امت اسلامى است. مردمى که ایدئولوژى واحد آنها را به هم پیوسته و این ایدئولوژى بر زندگى آنان تسلط کامل دارد، تصویرکننده‏ى جامعه‏ى جهانى اسلام هستند.». و از این رهیافت است که شهید آیت‏الله دکتر بهشتى به انتقاد از برخى شیوه‏هاى رایج، اما نادرست، در مجالس بزرگداشت معصومین – علیهم‏السلام – و به ویژه حضرت فاطمه‏ى زهرا – سلام الله علیها – مى‏پردازند و محتواى آنها را مغایر با هدف والاى پیامبر، امامان بزرگوار و گرامى دخت پیامبر مى‏خوانند.

گفتار سوم، پاسخى است که در زمان تصدى ایشان در مرکز اسلامى هامبورگ به پرسشى درباره‏ى زبان نماز داده شده است. شایان تذکر این که یکى از امورى که ایشان بدان اهتمام مى‏ورزیدند، ارتباط با علاقه‏مندان و جستجوگرانى بوده است که امکان حضور در مرکز مذکور را نداشته‏اند. این ارتباط گاه با ارسال نامه و گاه با ارسال نوار صوتى حاوى پاسخ‏هاى ایشان صورت مى‏گرفته است. تلاش ایشان در این پاسخگویى بر آن بوده است که با بیانى روان و به دور از اصطلاحات فنى فقهى، علت وجوب قرائت نماز به زبان عربى توضیح داده شود. اینجا نیز رد پاى نقش وحدت‏بخش نماز به مثابه سرود یکتاپرستى قابل مشاهده است.

گفتار چهارم نیز از مباحث تفسیر قرآن ایشان استخراج شده است که به تفسیر آیه‏ى 239 سوره‏ى بقره که درباره‏ى نماز وسطى است اختصاص دارد. ایشان در این بحث به طرح دیدگاه‏هاى متفاوتى که توسط مفسرین و فقها در

**سرود یکتاپرستى، ص: 10@

این باب ارایه شده مى‏پردازند و راه‏حلى را عرضه مى‏کنند که از طریق آن، جمع بین نظرات مختلف ممکن باشد.

پایان‏بخش کتاب حاضر، نوشتارى از آیت‏الله شهید دکتر بهشتى است که همزمان با گفتار آغازین این مجموعه نگاشته شده و به صورت دومین نشریه مرکز اسلامى هامبورگ منتشر گردیده است. این نوشتار در سال 1347 براى نخستین بار با عنوان «نماز چیست؟» در ایران به چاپ رسید. شهید آیت‏الله بهشتى در این رساله، بار دیگر بر نقش حیاتبخش نماز تأکید نموده است:

«نماز، سرود توحید و یکتاپرستى و سرود فضیلت و پاکى است که باید فکر و روح ما را در برابر عوامل شرک‏زا و آلوده‏کننده‏اى که در زندگى روزمره با آنها سر و کار داریم پاک و یکتاپرست نگهدارد.»

بنیاد نشر آثار و اندیشه‏هاى شهید آیت‏الله بهشتى را امید آن است که انتشار مجموعه‏ى حاضر در احیاى مفهوم و جایگاه نماز و اداى حق آن مؤثر افتد.

بنیاد نشر آثار و اندیشه‏هاى شهید آیت‏الله بهشتى

**سرود یکتاپرستى، ص: 12@