جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیش‏گفتار (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بسم الله الرحمن الرحیم

سجده از دیدگاه فرهنگ شکوفاى اسلام، تجلى‏گاه تذلل و فروتنى انسان در برابر آفریدگار جهان، و نقطه‏ى اوج آدمى در مسیر «عبودیت» است.

از این رو، قرآن کریم، نه تنها انسان را بلکه همه جهانیان را سجده کنندگان براى خدا قلمداد نموده و چنین مى‏فرماید:

(و لله یسجد من فى السماوات و الأرض) (1).

«هر که در آسمان‏ها و زمین است، براى خدا سجده مى‏کند.»

همه‏ى مسلمانان جهان بر این مسأله، اتفاق نظر دارند که در هر رکعت از نماز، دو سجده واجب گردیده و انجام آن، از ضروریات اسلام مى‏باشد و تنها در کیفیت و احکام آن، نقطه نظرهاى گوناگون به چشم مى‏خورد.

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 16@

مسلمانان شیعه که پیروان راستین قرآن، سنت و سیره‏ى پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله و اهل بیت آن حضرت مى‏باشند، به پیروى از سخنان رسول خدا و روایات عترت و روش عملى اصحاب پیامبر صلى الله علیه و آله برآنند که سجود براى خدا، تنها باید بر زمین و آنچه از آن مى‏روید (جز خوردنى‏ها و پوشیدنى‏ها) انجام گیرد.

از سوى دیگر مسلمانان اهل سنت، دایره شمول محل سجده را گسترش داده و برآنند که لازم نیست که سجده تنها بر موارد یاد شده صورت پذیرد، بلکه اشیاء دیگر نیز (حتى خوردنى‏ها و پوشیدنى‏ها) مى‏تواند سجده‏گاه انسان در نماز باشد.

از آنچه بیان شد به روشنى معلوم مى‏گردد که هر دو گروه مسلمان، تنها به منظور ابراز تذلل و فروتنى در مقابل آفریدگار و امتثال فرمان وى، و براى خوشنودى او سجده مى‏نمایند و در این زمینه، اختلافى به چشم نمى‏خورد.

بنابراین، سخن برخى از نویسندگان که پنداشته‏اند سجده بر خاک و یا تربت شهیدان به معناى پرستش آنان و نوعى شرک مى‏باشد، توهمى بى‏اساس بیش نیست.

اکنون، به منظور توضیح بیشتر، بحثى را که بیانگر دیدگاه شیعه در این زمینه مى‏باشد، از نظر شما مى‏گذرانیم:

**سجده بر تربت یا نهایت تواضع در پیشگاه خداوند، ص: 17@


1) سوره‏ى رعد، آیه 15.