جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیش درآمد نماز: اذان این سروش غیبى

زمان مطالعه: 3 دقیقه

أذان این سروش غیبى و این نداى آسمانى و ملکوتى یک اعلان عمومى و معنوى جهت آمادگى براى نماز و انجام فریضه ى بزرگ الهى است.

خود این عمل استحبابى که پیشگفتار و پیش درآمد نماز شمرده مى شود داراى اسرار و نکات قابل ملاحظه‏اى مى‏باشد که پس از بررسى فلسفه اصل تشریع آن به جزئیاتش خواهیم پرداخت:

اذان، این نواى آزادى‏بخش و رهائى آفرین یکى از نوآوریهاى اسلام و یکى از شعائر ارزنده و سازنده‏اى به شمار مى‏آید که قبل از اسلام سابقه‏اى نداشته است و این بانگ رهائى بخش و این نواى معنوى و

**سیرى در اسرار نماز، ص: 10@

آسمانى که ترنم او تار قلوب مؤمنان و شیفتگان و عاشقان خدا و معبود حقیقى است یکى از وظایف و عبادات مسلمانان مى‏باشد که در هر شرایطى باید اجراء گردد و ترک آن مسئولیت همگانى مسلمانان را، ایجاب مى کند.

مرحوم علامه حلى یکى از فقهاى نامدار اسلام در قرن هفتم هجرى در کتاب ارزشمند «نهایة الاحکام» مى‏گوید: «اگر مساجد مسلمانان، متعدد گردید و گرد آمدن مسلمانان در یک محل امکان پذیر نشد به تعداد کافى موذن و اعلام کننده ى نداى آسمانى تعیین مى گردد تا به موقع، اعلام حضور در نماز نمایند و احتیاجات مالى آنان از بیت المال تأمین مى گردد تا این شعار جاودان اسلامى دچار وقفه و تعطیلى نگردد.»(1).

این حکم و این فتواى با ارزش از یک فقیه نامدار اسلامى ما را به اهمیت این وظیفه ارزشمند الهى آگاه مى‏سازد و ما را وا مى‏دارد که بررسى و تحقیق کوتاهى در مورد این برنامه آموزشى اجتماعى و سیاسى اسلام نیز انجام دهیم مسئله‏اى که کمتر به آن، پرداخته و توجه گردیده است.

نخستین عملى که پیامبر عالیقدر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) پس از سالها مهاجرت و شکنجه و تبعید، هنگام فتح پیروزمندانه مکه در زمینه پیکار فکرى با عقاید مشرکین در مکه انجام داد این بود که دستور داد

**سیرى در اسرار نماز، ص: 11@

پشت بام کعبه «أذان» بگویند و دستور به أذان به این معنا بود تا صداى پیروزى حق بر باطل اعلام گردد و نواى دلپذیر آسمانى بر صداهاى مادى شرک و بت پرستى و طاغوتگرى پیروز گردد و نواى الهى، صداى حاکم و غالب گردد و این دستور پیامبر اسلام به ما مى‏فهماند که بانک اذان، شعار مملکت اسلامى و الهى است و کشور اسلام و ایمان، به وسیله اذان از مناطق کفر و شرک متمایز مى‏گردد.

مستحب است کسى را که براى اذان گفتن معین مى کنند: عادل وقت شناس بوده و صدایش بلند باشد و اذان را در جاى بلند بگوید.(2) (توضیح المسائل)

مستحب است هنگام اذان رو به قبله بایستد و با وضو یا غسل باشد و دستها را به گوش بگذارد و صدا را بلند کند و بکشد. و بین فصول اذان، فاصله بیندازد و بین آنها حرف نزند.

اذان یک اعلان عمومى و یک دعوت همگانى آسمانى، به منظور انجام دادن فریضه‏هاى عبادتى شبانه روزى اسلام مى‏باشد.

هنگامى که نواهاى آن به گوش فرد مؤمن و خدا شناس مى‏رسد اوتار قلب او با نواى اذان هماهنگ گشته و او را به قیام بر وظیفه اسلامى خود تشویق و تحریک مى‏کند، از ماده مى‏رهد و به معنى و واقعیت زندگى سوق و تشویق مى‏کند. اذان در لغت به معناى اعلام و

**سیرى در اسرار نماز، ص: 12@

آگهى دادن آمده است و در قرآن مجید در چندین مورد در همین معنا به کار رفته است.

و در اصطلاح شرعى یکى از سنن و شعائر و مستحبات با ارزش و آموزنده اسلامى است که به دستور وحى به ما رسیده است گفتارهاى بى‏سند که برخى از برادران اهل سنت درباره آن اظهار مى دارند مدرک قابل اعتمادى ندارد.(3).

طبق عقیده حق و صراحت قرآن مجید گفتارهاى تشریعى و کردارهاى تعبدى پیامبر اسلام همه جنبه‏ى وحى و صورت الهام از مبداء غیب را دارند آن بزرگوار در این زمینه‏ها از خویشتن، کوچکترین سخنى را ندارد.


1) نهایة الاحکام، علامه حلى (قدس سره الشریف).

2) و أذن للناس یوم الحج الأکبر (سوره توبه)، فأذنوا بحرب من الله – سوره بقره، و أذن مؤذن أیتها العیر إنکم لسارقون – (سوره یوسف).

3) جواهر الکلام، اثر فقیه معروف شیخ محمد صاحب جواهر.