جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتار مرحوم علامه طباطبائى (م 1402 ه. ق)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آخرین نقل قول و پاسخ این سئوال نظریه استاد ما علامه طباطبائى است که در تفسیر آیه مزبور، مى‏فرماید: «بازدارندگى نماز اقتضائى است و به صورت علت تامه نیست که هر جا وجود داشته باشد نتیجه و معلول آن هم پشت سر آن آمده باشد. به این معنى هر جا که نمازى برگزار شود فحشاء و منکرى وجود نداشته باشد.

بدین توضیح. نمازگزارى که پنج بار در شبانه روز مشغول عبادت مى‏باشد و دوست دارد (به خصوص آنکه اگر در یک محیط سالم و جو صالح به آن اهتمام ورزد) طبع نماز او را از هر معصیت کبیره مانند: قتل نفس، تعدى به مال یتیم، زنا، لواط که ذوق دینى مخالف آنست و آن را بد مى‏شمرد، جلوگیرى و ممانعت مى‏کند چون در خود نماز ایمان و یاد خدا و تلقین به عذاب و روز جزا و درخواست پیروى از راه راستین، گنجانده شده است.

این گونه معانى انسان را وا مى‏دارند که با تمام روح و بدن به درگاه با عظمت پروردگار رو آورده و با سپاس و حمد و شکرگزارى مکالمه و صحبت را آغاز و با سلام دادن به خود و بندگان صالح و نیکوکار آن را

**سیرى در اسرار نماز، ص: 33@

پایان دهد، خود نماز، انسان را وامى‏دارد که از نجاست لباس و بدن و غصبى بودن مکان و جامه، اجتناب ورزیده و با توجه به خانه خدا و کعبه نماز را شروع کند در صورتى که انسان مدتى به این برنامه ادامه دهد و واقعا شرایط نامبرده را عملى سازد در او یک نوع روح خوددارى از گناه به وجود مى‏آید که همیشه او را به خوبیها و نیکوکاریها دعوت مى‏کند و از زشتى‏ها و پلیدى‏ها باز مى‏دارد به حدى که اگر یک مربى صالح و لایق به اینکار دعوت مى‏شد نمى‏توانست این وظیفه را مانند نماز به عهده بگیرد و به سر حد کمال برساند.(1) آن مرحوم در بخش دیگرى مى‏افزاید:

«مقصود نهى از منکرات است نه آنکه پذیرش کامل نهى باشد یعنى طبیعت نماز اقتضاى نهى از منکرات را دارد و طبیعت نماز که توجه خاصى به آفریدگار لایزال است آفرینش نهى از منکرات را دارد هر قدر میزان خضوع و خشوع و توجه بیشتر گردد اثر بازدارندگى آن نیز بیشتر خواهد بود.

شما اگر به حال برخى از تارکان نماز از مسلمانان بنگرید این طبیعت و اقتضاء بازدارندگى را خواهید یافت آنان با ترک نماز به ضایع ساختن روزه، حج، زکات، خمس و دیگر واجبات عمومى نیز مبتلا مى‏گردند و نوعا بین حلال و حرام، نجس و پاک، فرق قائل نمى‏گردند ولى به مجرد بازگشت به نماز هر چند در آن حد

**سیرى در اسرار نماز، ص: 34@

نازل و پائین نماز هم بوده باشد باز به امور فوق اهتمام مى‏ورزند و اگر توجه عمیق‏ترى پیدا کنند یقینا بازدارندگى و مصونیت بخشى آن بیشتر و عمیق‏تر خواهد بود.(2)».

پس به این ترتیب معناى بازدارندگى آن مشخص مى‏گردد.


1) تفسیر المیزان، ج 16، ص 140 – 137، ذیل آیه مبارکه: ان الصلوة تنهى عن الفحشاء و المنکر و لذکر الله اکبر، (آیه 400 از سوره العنکبوت).

2) تفسیر المیزان، ج 16، ص 137 تا 140.