جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چگونه اقتدا کنیم؟ (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

اقتدا کردن و پیوستن به نماز جماعت حالت‏هاى مختلفى دارد که با کمى دقّت مى‏توان آنها را فراگرفت.

– اگر امام جماعت رکعت اول نماز را مى‏خواند اقتدا کردن به او، دو صورت پیدا مى‏کند:

الف: امام جماعت، ایستاده و مشغول خواندن حمد و سوره است.

براى اقتدا کردن به او ابتدا نیّت مى‏کنیم سپس تکبیرةالاحرام را با آرامشِ بدن مى‏گوییم، حمد و سوره را نمى‏خوانیم و بقیّه ی اعمال را همراه او انجام مى‏دهیم.

ب: امام جماعت در رکوع است.

براى اقتدا کردن به او ابتدا نیّت مى‏کنیم آنگاه تکبیرةالاحرام را با آرامشِ بدن مى‏گوییم سپس به رکوع مى‏رویم و ذکر رکوع را نیز با آرامش مى‏گوییم آن را یک رکعت به حساب مى‏آوریم و بقیّه ی نماز را همراه امام جماعت انجام مى‏دهیم.

-اگر امام جماعت رکعت دوم نماز را مى‏خواند باز هم اقتدا کردن به او دو صورت پیدا مى‏کند:

الف: امام جماعت، ایستاده و مشغول خواندن حمد و سوره و یا قنوت است.

براى اقتدا کردن، ابتدا نیّت مى‏کنیم سپس تکبیرةالاحرام را با آرامشِ بدن مى‏گوییم؛ اگر امام جماعت حمد و سوره را مى‏خواند، ساکت

**راه سبز، ص: 104@

مى‏مانیم آنگاه قنوت را همراه امام مى‏خوانیم و رکوع و دو سجده را با او به جاى مى‏آوریم سپس وقتى امام، تشهّد مى‏خواند، بنابر احتیاط واجب به صورت نیم‏خیز مى‏نشینیم.

[تا اینجا یک رکعت نمازخوانده‏ایم]

حال چنین عمل مى‏کنیم:

اگر نماز امام جماعت، دو رکعتى است برمى‏خیزیم و بقیّه ی نماز را خودمان مى‏خوانیم.

– اگر نماز امام جماعت، سه یا چهار رکعتى است همراه او برمى‏خیزیم وقتى امام، مشغول خواندن تسبیحات اربعه است، آهسته حمد و سوره و قنوت (و اگر وقت، کافى نبود حمد و سوره و اگر وقت محدودتر بود فقط سوره ی حمد) را مى‏خوانیم، آنگاه همراه با امام جماعت به رکوع و سجده مى‏رویم.

[تا اینجا یک رکعت نمازخوانده‏ایم]

از اینجا به بعد چنین انجام مى‏دهیم:

– اگر نماز امام جماعت، سه رکعتى است همراه او تشهّد را مى‏خوانیم آنگاه:

الف: اگر نماز ما دورکعتى بود همراه با امام جماعت سلام نماز را مى‏خوانیم و نماز را به پایان مى‏بریم.

ب: اگر نماز ما سه یا چهار رکعتى بود برمى‏خیزیم و بقیّه ی نماز را خودمان مى‏خوانیم.

– اگر نماز امام جماعت،چهار رکعتى بود، امام جماعت پس از سجده براى انجام رکعت چهارم برمى‏خیزد ولى ما مى‏نشینیم و تشهّد نماز را مى‏خوانیم.

آنگاه:

**راه سبز، ص: 105@

الف: اگر نماز ما دو رکعتى بود، سلام نماز را هم مى‏خوانیم و نماز را به پایان مى‏بریم.

ب: اگر نماز ما سه یا چهار رکعتى بود برمى‏خیزیم، تسبیحات اربعه را مثلِ همیشه سه بار (و اگر وقت، کافى نبود یک بار) مى‏خوانیم آنگاه با امام، رکوع و سجود را انجام مى‏دهیم.

[تا اینجا سه رکعت نماز خوانده‏ایم]

– اگر نماز ما سه رکعتى بود همراه امام، تشهّد و سلام را مى‏خوانیم و نمازمان را به پایان مى‏بریم.

– اگر نماز ما چهاررکعتى بود مى‏توانیم نیم‏خیز بنشینیم پس از تمام شدن تشهّد و سلام برخیزیم و نمازمان را ادامه دهیم و اگر نخواستیم مى‏توانیم پس از به جا آوردن سجده بلافاصله برخیزیم و نمازمان را ادامه دهیم.

ب: امام جماعت در حال انجام رکوع رکعت دوم است:

براى اقتدا به او ابتدا نیّت مى‏کنیم سپس تکبیرةالاحرام را با آرامشِ بدن مى‏گوییم آنگاه به رکوع مى‏رویم، ذکر رکوع را نیز با آرامش مى‏گوییم آن را یک رکعت به حساب مى‏آوریم و بقیّه ی نماز را (به همان شیوه‏اى که در قسمت الف گفتیم) به جا مى‏آوریم.

– اگر امام جماعت رکعت سوم یا چهارم نماز را به جا مى‏آورد در اینجا هم اقتدا کردن به او دو صورت پیدا مى‏کند:

الف: امام جماعت ایستاده و مشغول خواندن تسبیحات اربعه است.

براى اقتدا کردن باید ابتدا وقت را بسنجیم چنانچه براى خواندن حمد و سوره (و یا حمدِ تنها) وقت داریم مى‏توانیم اقتدا کنیم ولى اگر وقت، کافى نیست بنابر احتیاط واجب باید صبر کنیم تا امام جماعت به رکوع رود آنگاه به او اقتدا کنیم.

**راه سبز، ص: 106@

اگر وقت، کافى بود براى اقتدا کردن ابتدا نیّت مى‏کنیم سپس تکبیرةالاحرام را با آرامشِ بدن مى‏گوییم آنگاه حمد و سوره (و اگر وقت، کم بود حمد را) آهسته مى‏خوانیم سپس همراه با امام جماعت به رکوع مى‏رویم و نماز را ادامه مى‏دهیم (ادامه ی نماز را مى‏توان از آنچه که قبلاً گفته شد به دست آورد و یا به توضیح المسائل مراجعه کرد.)

ب: امام جماعت در حال رکوع رکعت سوم یا چهارم است.

براى اقتدا کردن ابتدا نیّت مى‏کنیم سپس تکبیرةالاحرام را با آرامش بدن مى‏گوییم آنگاه به رکوع مى‏رویم و ذکر رکوع را نیز با آرامش مى‏گوییم، آن را یک رکعت به حساب مى‏آوریم و نماز را با امام جماعت ادامه مى‏دهیم. (کیفیت ادامه ی نماز مثل قسمت الف مى‏باشد.)(1).

**راه سبز، ص: 107@


1) تحریرالوسیله / جلد 1 / صفحه 271 و 272 / مسأله ی 6،5 و 8.