ر.ک: خلاصهی روان پزشکى، کاپلان و سادوک، ترجمه پورافکارى، جلد اوّل – (از دیدگاه DSMIII راهنماى آمارى تشخیص بیمارىهاى روانى
تغییرات بیولوژیکى بلوغ در نتیجه تعامل پیچیده بین سیستمهاى غدد جنسى، غدد فوق کلیوى و محور هیپوتالامیک ـ هیپوفیز شروع و کنترل مىشود.
فعالیت هورمونها تظاهرات بالینى بلوغ را بوجود مىآورد که بطور سنتى یا خصوصیات جنسى اولیه و ثانوى مشخص هستند. خصوصیات جنسى اولیه به اعضایى مربوط مىشوند که مستقیماً در برقرارى رابطهی جنسى و تولید مثل درگیر هستند و خصوصیات ثانوى ناظر به بزرگ شدن پستانها و پهن شدن سرین در دخترها و رویش موى صورت و تغییرات صدا در پسرها است.
در هر دو جنس، سطح هورمونهاى جنسى در 16 سالگى به سطح افراد بالغ مىرسد. اما بلوغ دخترها بطور متوسط در 11 سالگى و پسرها در 13 سالگى شروع مىشود، افزایش مشخص قد و وزن نیز در دخترها زودتر از پسرها روى مىدهد بطورى که در 12 سالگى دخترها هم بلند قدتر و هم سنگینتر از پسرهاى هم سن خود هستند.
«اواسط نوجوانى» (14 تا 17 سالگى): دو اتفاق بیولوژیک عمده در این دوره روى مىدهد. پسرها تقریباً از نظر قد و وزن با دخترها یکسان مىشوند و حتى از آنها جلو مىزنند. پیامدهاى روانى ـ اجتماعى هورمونهاى جنسى نوجوان را در گذران دوران بلوغ حساستر و پیچیدهتر مىکند.