جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مراحل شکل‏گیرى هویت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تحول شخصیت نوجوان از نظر شکل‏گیرى «هویت» در سه مرحله پدید مى‏آید:

1ـ در وهله‏ی نخست، «بحران هویت» با تظاهرات روانى جزئى آغاز مى‏شود. این مرحله به ظاهر تلخ سرآغاز طلیعه‏ی نوجوانى است. نوجوان هنوز کاملاً رشته‏هاى ذهنى خود را با سازش یافتگى دوران کودکى نگسسته است، ولى بریدن پاره‏اى از آنها را شروع کرده است و همین انقطاع اوّلیه موجب نخستین تکانش‏هاى روانى مى‏شود. اضطراب، زودرنجى، ناآرامى، افسردگى، درون گرایى و نوسان خلقى از جمله این تظاهرات روانى و عاطفى است.

2ـ در وهله‏ی دوم، همگرایى تظاهرات متعدد پایه‏ی سازمان یافتگى ذهنى جدیدى را ایجاد مى‏کند. نوجوان در برابر محیط خود وضع مشخص و معین به خود مى‏گیرد و براى روش زندگى خود طریقه‏ی رفتار معینى را تثبیت مى‏کند؛ این مرحله در خود فرو رفتن و به درون خود خزیدن است. یعنى نوعى بازکاوى ساخت‏هاى ذهنى و تحلیل پدیده‏ها و وقایع زندگى خود در تعامل با دیگران و جهان خارج.

3ـ بالاخره در وهله‏ی سوم، تدریجاً یک نوع گشایش در تمرکز حالت قبلى به وقوع مى‏پیوندد. نوجوان فعال و مثبت مى‏شود و این تحول از خود برون آمدن و پایان یافتن بحران است و مى‏توان گفت در این دوره ثبات شخصیت و یکپارچگى سازمان روانى استقرار مى‏یابد.

همان طوری که «اریک اریکسون»(1) در این باره ابراز نظر کرده است، در این دوره،

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 33@

نوجوان با یک بحران روانى ـ اجتماعى روبروست؛ بحرانى که او را از سه محور احاطه کرده‏اند: بحران بیولوژیکى، بحران روانى و بحران فرهنگى. در بحران بیولوژیکى، بدن نوجوان تغییرات قابل ملاحظه‏اى پیدا مى‏کند و با تحریکات جنسى همراه مى‏شود. در وهله نخست نوجوان باید خود را با این تحولات و تغییرات جدید جسمى و جنسى سازگارى دهد. به لحاظ روانى نیز نوجوان داراى نیازهاى متنوعى مى‏شود؛ نیازهایى که گاه براى او شناخته شده و گاهى نیز براى خود او ناشناخته هستند. در این دوره، یکى از نیازهاى مهم روانى تعریف دوباره «خود» مى‏باشد. نوجوان باید بتواند زندگى گذشته و هویت دوره‏هاى قبلى خویش را با وضع حال و جدیدش پیوند دهد. در بحران اجتماعى نیز فرد در روابط با دیگران دچار نوعى نگرانى و تعارض مى‏شود و در رابطه با فرهنگى که او را احاطه کرده است دچار مشکل مى‏شود؛ یعنى در مواجهه با انتظارات جهان اجتماعى و فرهنگى اطراف مى‏خواهد خود را سازگار نماید.

نوجوان هویتى را که در سنین کودکى کسب کرده بود مورد تجدید نظر قرار مى‏دهد. او به اطلاعات تازه‏اى از جسم و روان خود دست مى‏یابد و انتظارات تازه‏اى از والدین و مربیان و آشنایان و بیگانگان دارد، در عین آنکه با انتظارات و توقعات جدیدى از طرف محیط اجتماعى (والدین، معلمان و دوستان) روبرو مى‏شود. افزون بر آن، نیازهاى بیولوژیکى و انتظارات و نیازهاى روانى او از دیگران بسیار گسترده‏تر از انتظاراتى است که جامعه و محیط اجتماعى از او دارد.

در جریان تشکیل هویت، بخصوص در آغاز آن، نوجوان ممکن است به نفى ارزش‏اى والدین و جامعه بپردازد. اگر والدین و مربیان صبر و تحمل خود را از کف بدهند و او را زیر فشار شدید دستورات و ارزش‏هاى خود بگذارند، ممکن است مشکلات بیشترى بروز کند؛ بعضى‏ها از این اختلاف به تعارض نسل‏ها تعبیر کرده‏اند؛ در صورتى که به راحتى مى‏توان از بروز چنین تعارض و اختلافى جلوگیرى کرد. به شرط آنکه از طرف بزرگسالان به این‏گونه رفتارهاى دوره نوجوانى واکنش عاقلانه و صبورانه نشان داده شود.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 34@


1) در شکل‏گیرى هویت عوامل مختلف و عناصر تعیین کننده‏اى دخالت دارند که در این بخش به اختصار به آنان اشاره‏اى خواهیم داشت.