جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به جاى مقدمه حکمت‏هاى بلیغ

زمان مطالعه: 2 دقیقه

اعجاز و اکسیر تبلیغ بیش از هر چیز در حکمت‏هاى بلیغ و حکایت‏هاى موجزى است که در قالب پندها و اندرزهاى بزرگان ادب و عارفان شوریده حال بیان شده است.

بارها و بارها بوده است که بازگویى یک حکمت کوتاه از اهل معنا و طریقت ایمان آن‏چنان مخاطب را به ذوق در آورده است که به یکباره راه هزار شبه را یک لحظه طى کرده است و گویا آذرخشى ذوب کننده وجود او را از بنیاد دگرگون و احوالات او را از سفلى به درجات علوى فراخوانده است.

بلاغت این حکمت‏ها در عصر جدید نه تنها کاهش نیافته است بلکه بیش از پیش از نفوذ و حلاوت بیشترى برخوردار شده است(1) در واقع، تبلیغات در عصر جدید علیرغم

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 133@

حاکمیت سیطره‏ی فناورى و انقلاب اطلاعات و انفجار جمعیت و بحران ارزش‏ها توانایى هم آوردى با حکمت‏هاى کهن و آراى فیلسوفان و عارفان ژرف‏اندیش را ندارد.

از این روست که اغلب اندیشمندان پیشرو در عصر حاضر با تواضع و فروتنى همراه با اعجاب و شگفتى نوعى واگشت به گذشته و بازکاوى متون دیرینه داشته و به بازسازى و فراخوان حکمت‏هاى بلیغ کهن روى آورده‏اند. راز آشنایان و نهان آگاهان اصل حکمت و بلاغت از دیرباز به این موضوع پى برده‏اند آنچنان که بیان داشته‏اند:

«پوشیده نماند که حکیمان را رسم و آیین چنین است که گاهى به رسم افسانه سخن گویند و گاهى از زبان ددو و دام حدیث کنند و مقصود از آن همه، پند گرفتن و حکمت آموختن است؛ ولى این حیلت به کار برند که عامه‏ى طباع را به گفته‏ی ایشان رغبت افتد؛ پس از آن در او تأمل کرده و به ذخایر نفیس حکمت و گنج‏هاى شایگانِ تجربت دست یابند (طسوجى تبریزى)(2).

از این رو، چه بسا یک داستان کوتاه و یا یک بیت شعر دل نشین که به اقتضاى حال و احوال مخاطب بیان شود از صدها سخنرانى و کتاب و نصیحت مستقیم مؤثرتر و نافذتر است. آشنایى مبلغان و مربیان نیک اندیش و نیک رفتار با این حکمت‏ها و حکایت‏ها نیک ساختار و پیروى از شیوه‏هاى رازآلود و بکارگیرى رمزهاى گره‏گشاى آن مى‏تواند آنها را در بلاغت پیام و جذابیت کلام یارى رساند.

به همین بهانه، در این بخش سعى شده است حکمت‏ها، حکایت‏ها و نکته‏هاى برگزیده از متون دیرینه با رویکرد تبلیغى و تربیتى با اندک توضیحات روان شناختى نقل شود تا مبلغان و مربیان با بهره‏گیرى از این گوهرهاى ماندنى و حکمت‏هاى روشنایى بخش در رسالت مقدس خود از آن بهره وافر گیرند.


1) بنگرید به بازآفرینى‏هاى آثار فیلسوفان و اندیشمندان معاصر از متون کهن از سورن کیگارد غربى در باب داستان حضرت ابراهیم (ع) تا اسطوره شناسان ایرانى.

2) به نقل از کتاب «داستان نامه فارسى»، شهاب الدین عباسى، ص 25».