جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تحولات عاطفى در دوره‏ی نوجوانى و بلوغ

زمان مطالعه: 3 دقیقه

کودک در اوایل تولد خود با دو احساس عمده و خودآورده ظاهر مى‏شود یکى احساس خوشحالى و لذت و دیگرى ترس و ناراحتى است. اولى از طریق عکس‏العمل خنده و دومى از طریق عکس‏العمل گریه بروز مى‏کند. این احساس‏هاى اولیه را که لذت و الم مقدماتى و ابتدایى مى‏نامند انفعال عاطفى نیز گفته‏اند. ولى به مرور که کودک رشد مى‏کند، خشم و محبت او ابعاد پیچیده‏ترى پیدا مى‏کند. کودکى که در یک سالگى عکس‏العمل ناراحتى او فقط گریه است در سه سالگى خشمگین مى‏شود و با گاز گرفتن و زدن، عکس‏العمل نشان مى‏دهد و در 7 سالگى با الگوهاى کلامى و فحش دادن و قهر کردن و امتناع و تضادورزى ممکن است واکنش نشان دهد و در نوجوانى به پرخاشگرى شدیدتر روى آورد. علاوه بر این عواطف جدیدى از قبیل عشق و نفرت، تحقیر و تحسین، علاقمندى به شهر و دیار، احساس زیبایى و زشتى احساس گناه و… براى اولین بار به صورت انفعالات بسیار عمیق و شدید جلوه‏گر مى‏شوند و تحولات جدیدى در گستره‏ی عواطف و هیجانات او پدیدار مى‏شود.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 157@

آرزوها و آمال نوجوانان (خصوصاً در سنین 12 تا 14 سالگى) بطور نامنظم بسط و گسترش پیدا مى‏کند، خواست‏ها و نیازهایشان به صورت آشوب‏طلبى خاصى که نشانه پیدایش قواى مردانگى و یا زنانگى است آشکار مى‏شود. نوجوانان در این سنین ناخودآگاه چیزى را مى‏طلبند که هنوز از نظر روانى و عاطفى براى آنها نامشخص و دور از تصور است. به همین جهت رفتار ظاهریشان بطور ناراحت کننده‏اى درهم و برهم مى‏شود. عواطفشان نارسا و نامتوازن مى‏شود، عکس‏العمل‏هایشان بصورت رفتارهاى عصبى در مى‏آید و انفعالاتشان نسبت به جنس مخالف ممکن است به‏نحوى نابجا و مضحک بروز نماید.

البته حالات عاطفى و روانى در نوجوانان از یک طرف بسیار زیاد است و از طرف دیگر نمى‏توان گفت که همه نوجوانان داراى یک یا چند نوع عواطف به خصوصى هستند؛ بلکه هر کدام به نوع یا انواعى از عواطف و حالات روانى متصف مى‏باشند که همین امر وجه امتیاز و اختلاف را در آنان باعث مى‏شود. مهمترین تحولات عاطفى و روانى در دوره نوجوانى و بلوغ عبارت مى‏باشند از:

1ـ درون‏گرایى

یکى از مهمترین حالات عاطفى و روانى در دوره نوجوانى «توجه به خود» مى‏باشد که در آغاز به صورت درونگرایى و تفردجویى ظاهر مى‏شود. نوجوانان از سنین 12ـ 13 سالگى به بعد کم کم با اجتماع اطراف خود ناسازگار مى‏شوند، نسبت به واقعیت‏هاى عینى محیط که آنها را در برگرفته است بى توجه مى‏گردند، اغلب اوقات به گوشه‏اى پناه مى‏برند و با فرو رفتن در تخیلات دور و دراز خود «خود» را موضوع مطالعه خود قرار مى‏دهند.

روانشناسان در توضیح رفتار درونگرایى نوجوانان علل بسیارى را ذکر مى‏کنند که از همه مهمتر پیدایش ناگهانى صفات ثانویه جنسى، پدیدار شدن تمایلات مربوط به سائقه تولید مثل و گسترش ذهن در جهت هوش نظرى را مى‏توان نام برد.

2ـ شدت و نوسان حالات عاطفى

گرایش به خویشتن و توجه به خود، و تنوع احساسات و عواطف و زودرنجى و حساسیت نوجوان را در برخورد با واقعیت‏هاى بیرونى با دشوارى مواجه مى‏کند. حالات و واکنش‏هاى عاطفى در این دوره اغلب ناپایدار و در نوسان است. به طورى که نوجوان به آسانى با کوچکترین تحریک خشمناک و عصبانى مى‏شود. حساسیت در برابر پدیده‏هاى خارجى و اظهار نظر دیگران اوج مى‏گیرد. یک کنایه، یک اشاره یک

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 158@

سرزنش کوچک مى‏تواند در آنها طوفانى از خشم و نفرت یا ترس و دلهره ایجاد کند و آنها را به رفتارى نامتعادل وادار کند. اما بلافاصله، پشیمانى و ندامت را به دنبال دارد که اغلب بعد از پیدایش این حالات در نوجوانان بوجود مى‏آید و همین باعث نوسان در حالات عاطفى نوجوان مى‏شود و نوجوان را بطور متوالى از شادى و خوشحالى به تأثر و افسردگى مى‏رساند (یا برعکس). درک این تغییر خُلق و شدت شادى یا افسردگى براى کودکان و بزرگترها مشکل است، مخصوصاً اگر حادثه‏اى کاملاً بى اهمیت و ناچیز علت چنان واکنشى باشد. همین مسئله یک نوع بى ثباتى و عدم تعادل در برقرارى ارتباط صحیح با همسالان و بزرگتران را براى نوجوانان به وجود مى‏آورد.

یکى از روانشناسان بنام هارلوک (E.B.Hurlock) حالات هیجانى و عاطفى نوجوان را به خصوص در اوایل و اواسط دوره بلوغ داراى 5 مشخصه به شرح زیر مى‏داند:

شدت، فقدان کنترل، عدم ثبات و یا تغییر ناگهانى از حالت شعف به حالت نومیدى افسردگى و خلق متغیر و پیدا شدن احساسات عاقلانه مانند: وطن پرستى، وفادارى، احترام به دیگران و خداجویى.

یکى از دلایلى که حالات هیجانى در پسران و دختران نوجوان، رنگ‏هاى مختلفى به ‏خود مى‏گیرد و عواطف آنها مرتب دچار نوسان مى‏شود این است که آنها بیشتر متوجه خود هستند و با مشکلات مخصوص به سن خود سرگرم مى‏باشند و از جلد خود کمتر مى‏توانند بیرون آیند. از طرفى دیگر، طرح عکس‏العمل‏ها و حالات هیجانى آنها نیز مناسب با این دوره نیست و فرصت آن را نداشته‏اند که طرح جدیدى براى واکنش‏هاى خود بریزند و این خود باعث مى‏شود که بیشتر در خود فرو روند.

بدخلقى، نوسان هیجان، حالت طغیان، نگرانى، اضطراب و تمایل به گریه کردن با جزئى‏ترین تحریک، از ویژگی‏هاى عاطفى اوایل دوره نوجوانى مى‏باشد. نوجوانان همانطور که بیشتر به بلوغ دسترسى پیدا مى‏کنند کمتر هیجانى مى‏شوند و از ایجاد حالات هیجانى زیاد در خود مانع می‏شوند.