جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اختلالات عاطفى دوره‏ی نوجوانى

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

بر هم خوردن تعادل عاطفى نوجوانان به‏ طور موقت در اوایل این دوره شروع مى‏شود. یکى از این حالات واکنش‏های اضطرابی است. احساس ترس ناگهانى، بى قرارى و

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 159@

ناآرامى و علایم جسمانى آن مثل تهوع، سردرد، سرگیجه و استفراغ در او ظاهر مى‏شود کاهش فراخناى توجه و حواس، اختلال در خواب، کم خوابى، غلتیدن زیاد در خواب، دیدن کابوس، راه روى (نمیا،1980).

افسردگى نوجوانان یکى دیگر از اختلالات موقت عاطفى است که با نگرش منفى نسبت به خود ـ احساس غم و اندوه و درماندگى همراه است. تحقیقات اخیر نشان داده که 40% نوجوانان ـ هر چند موقتى ـ احساس غمگینى، بى ارزشى و بدبینى نسبت به آینده داشته‏اند و حدود 8 تا 10% میل به خودکشى داشته‏اند.(1).

افسردگى نوجوانان معمولاً دو حالت دارد؛ اول اینکه نوجوان احساس تهى بودن و پوچى مى‏کند؛ گویى دوران کودکى سپرى شده، بى آنکه بزرگسال رشد یافته‏اى جاى آن را بگیرد. این خلاء روانى، اضطراب بسیارى ایجاد مى‏کند. این نوع افسردگى مانند حالت عزادارى است. گویى گم شده‏اى که به آن عشق مى‏ورزیده و بخشى از وجودش بوده است از بین رفته است. این نوع افسردگى ناپایدار است و معمولاً حل شدنى است.

نوع دوم افسردگى نوجوان به دشوارى از بین مى‏رود؛ ریشه‏هاى آن در تجربه‏ی شکست‏هاى مکرر در طى زمان‏هاى طولانى است… این نوع افسردگى نهایتاً به اینجا مى‏انجامد که نوجوان رابطه‏ی پرمعنایش را با والدین، دوست یا کسى که به شدت به او علاقه داشته است از دست مى‏دهد(2).


1) نیکولى 1978 و راتر 1980.

2) ایسون 1977، اینامدار، سیومر پولوس ـ ادسبون و بیانکى 1979.