جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چهارده سالگى

زمان مطالعه: 5 دقیقه

خصوصیات شخصیتى؛ دوره‏ی چهارده سالگى را دوره بروز حداکثر استعدادها و قدرت یادگیرى و تکامل و رشد شخصیت نامیده‏اند و چون قوه تفکر و تعقل رشد کامل مى‏نماید نوجوان سعى مى‏کند همه چیز را با منطق و استدلال خود بپذیرد.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 170@

خصوصیات جسمى؛ در دختران بدن شکل واقعى را به خود مى‏گیرد؛ رشد قد و سینه آخرین مراحل تکمیلى خود را طى مى‏کنند؛ جسماً قویتر مى‏گردند و کمتر بیمارى به آنها حمله مى‏کند. برون‏گرا مى‏شوند و به عالم خارج براى کسب تجربیات علاقه خاصى پیدا مى‏کند، براى پسران این سن را سن انتقال بچگى به نوجوانى باید نامید، صدا دورگه مى‏شود و احساس مرد شدن مى‏کند و چاقى مانند قد در دختران به آخرین مرحله خود مى‏رسد و عضلات قوى‏تر مى‏گردند (دو برابر ده سالگى).

خصوصیات رفتارى و روانى؛ پسران بیشتر تقلید بزرگسالان را مى‏کنند، حتى در فرم لباس‏ها و دختران به میل خود مى‏خواهند لباس بپوشند و همین امر موجب اختلاف آنها با والدین مى‏شود، چه میل دارند خریدهاى کوچک پوششى را مانند جوراب و غیره را خودشان انجام دهند و از آنها خوب مواظبت نمایند. علایق آنها بیشتر به ورزش است. (فوتبال، والیبال، پینگ پنگ، شنا و غیره). نامه نوشتن را در این سن رسماً شروع مى‏کنند. رادیو، تلویزیون مثل سابق جلب توجه نمى‏کند مگر برنامه‏هاى خاصى، گوش کردن به نوارهاى موسیقى بیشتر توجه آنها را جلب مى‏کند. به مطالعه علاقه نشان مى‏دهند، کلکسیون را کم مى‏کنند، به سینما فقط برای دیدن هنرپیشگان مورد علاقه خود می‏روند.

دختران بیش از پسران تمایل به معاشرت با جنس مخالف دارند. به طورى که در طرق جلوگیرى از باردارى، سقط جنین و تولید مثل خیلى کنجکاو مى‏شوند. عده‏اى از آنها اولین معاشرت با پسرانى را که از خود بزرگتر باشند شروع مى‏نمایند؛ ولى عشق آنها به اصطلاح افلاطونى است و بیشتر از دو سه هفته طول نمى‏کشد.

تعداد خیلى کمى از پسرها تمایل به آشنا شدن با دختران را دارند ولى هر دو جنس علاقه مفرطى به مکالمات تلفنى با جنس مخالف از خود نشان مى‏دهند به طورى که ساعت‏ها ممکن است با تلفن صحبت کنند.

اشتهاى آنها هنوز زیاد است و موقع خوابیدن را خودش تشخیص مى‏دهد و بدون تذکر مى‏رود بخوابد (معمولاً بین ساعت 9 و 11) پسران علاقه‏اى به رفتن حمام از خود نشان نمى‏دهند. حتى قبل از خوردن غذا در شستن دست‏هاى خود تنبلى مى‏کنند.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 171@

خصوصیات اجتماعى؛ چه در خانه و چه در خارج سعى مى‏کند از خود گذشت نشان دهد، خوشبختى را براى دیگران مى‏خواهد؛ به کسب تجربه زندگى علاقمند است. انتقاد و عیب‏جویى از والدین مى‏کند ولى زیاد میل ندارد مشاجره نماید، رفتار او با کودکان کمتر از پنج سال خیلى خوب است و میل دارد از آنها مراقبت نماید. دوستان زیادى مى‏خواهد؛ تمایل به شرکت در انجمن‏هاى ورزشى، خیریه و پیشاهنگى دارد، سعی می‏کند به ارزشهاى اجتماعى در این سن بسیار کنجکاو است و مى‏خواهد همه چیز را بفهمد؛ درست را از نادرست تشخیص مى‏دهد و به وجدان ایمان دارد؛ اعتماد به نفس دارد؛ از خود میان بینى به تدریج خارج مى‏شود؛ از تزلزل‏هاى عاطفى و پنهان کردن احساس‏ها کاسته مى‏شود. شور و شوق فوق‏العاده‏اى از خود ظاهر مى‏کند و کمتر اخم مى‏کند؛ نکاتى را که تا به حال فقط در کتاب‏ مى‏خواند اکنون در مکالمه استعمال می‏نماید. شعور خود را بیشتر در کارهاى نو و ابتکار به کار مى‏اندازند. تشویق در آنها خیلى تأثیر دارد و باعث ظهور استعدادهاى نهفته‏ی آنها مى‏گردد. با دوستان سازگارى بهترى دارند. و به عبارت دیگر مى‏شود گفت یک نوع داد و ستد عاطفى بین آنها برقرار مى‏گردد. گاهى البته عکس‏العمل‏هایى در مقابله با ناملایمات نشان مى‏دهند ولى بیشتر خود را کنترل مى‏نمایند. شوخى و متلک گویى رواج دارد از رفتارهاى زشت سعی می‏کنند دورى مى‏کنند و به اصطلاح یک نوع خود کنترلى دارند، یعنى حرکات خوب دیگر افراد را تقلید مى‏کنند و از حرکات زشت آنها دورى مى‏جویند.

از نظر جنسى دختران بیشتر توجه به اخلاقیات می‏نمایند و معاشرت جنسی مخالف را با قصد ازدواج شروع مى‏کنند و به همین جهت معاشرت را با پسرهاى مسن‏تر از خود آغاز مى‏نمایند؛ دختران نمى‏دانند که معاشرت با جنس مخالف ممکن است عواقب وخیمى پیدا کند، این است که والدین باید آنها را راهنمایى کنند.

پسرها برخلاف سابق که بیشتر به اندام دخترها توجه داشتند از این سن توجه را به شخصیت کلى دختر متمرکز مى‏نمایند؛ ولى معمولاً به خود اجازه وعده گرفتن از دختران بدون مشکلات با والدین را نمى‏دهند. دختران بیش از پسران نظافت مى‏کنند؛ هر دو جنس لباس‏هاى مخصوصى دوست دارند؛ پانزده سالگى اولین سن کار کردن است به همین جهت نوجوانان در این سن به فکر پول در آوردن مى‏افتند.

خصوصیات رفتارى و روانى؛ روح استقلال‏طلبى در یک نوجوان پانزده ساله کاملاً

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 172@

ظاهر مى‏شود و به همین دلیل از کلمه «بچه» فوق‏العاده بدش مى‏آید واصرار دارد که تنها به مدرسه رود. از عوامل هیجانى دورى مى‏کند، کم حوصله است ولى دیر عصبانى مى‏شود؛ زود رنج است و در او سوء ظن ایجاد مى‏گردد. حسادت نمى‏کند؛ چون حس وفادارى و همدردى دارد، نسبت به خواهر و برادر کوچک خود محبت بیشترى دارد و همیشه نزد والدین از آنها حمایت مى‏کند، براى انتخاب دوست بیشتر به شخصیت او توجه مى‏کند. از نظر اخلاقى در بهترین سن است، چون در خود احساس نیاز به آداب اخلاقى مى‏کند. اغلب به خطاهاى خود اعتراف مى‏کند؛ خیلى کم به تقلب و دزدى و دروغگویى گرایش دارد.

خصوصیات اجتماعى؛ نوجوانان در این سن مایلند به گروه یا اجتماعى پیوسته و به آنها کمک نمایند. به همین دلیل به خانه و مدرسه و اجتماع علاقمند هستند، گاهى از اوقات با والدین در مورد سر و وضع و رفت و برگشت به خانه اختلاف پیدا مى‏کنند ولى به زودى این اختلاف را حل مى‏نمایند.

خصوصیات رفتارى و روانى؛ اعتماد به نفس در شانزده ساله‏ها خیلى زیاد مى‏شود، حس استقلال‏طلبى آنها افزایش مى‏یابد، و اولین سنى است که جامعه و والدین براى آنها حقى قائل مى‏شوند، عواطف و هیجانات آنها ثابت‏تر از پانزده ساله‏هاست زیرا سازش بهترى دارند و بر احساسات خود مسلط مى‏شوند، و کج خلق و زود رنج نیستند. افکار نوجوان شانزده ساله منطقى‏تر مى‏شود و بیشتر به فکر موقعیت امور تحصیلى و شغلى و غیره مى‏افتد و تشخیص خوب و بد را از هم مى‏دهد؛ خیلى وقت شناس و پاى بند اخلاقیات مى‏شود. در این سن وجدان او بیدارتر مى‏شود.

خصوصیات اجتماعى؛ در این سن نوجوان مى‏خواهد هر چه بیشتر دوست پیدا کند و با آنها معاشرت نماید. در این سن در هر دو جنس با هم خیلى صمیمانه مى‏گردد.3 / 2 پسران و اغلب دختران به کارهاى اجتماعى علاقمند مى‏شوند. براى معاشرت دوستان را به خانه مى‏آورند و یا به خانه دوستان مى‏روند. با مردم خوب برخورد مى‏کنند؛ فهم و درک آنها خوبست و به قوانین اجتماعى احترام مى‏گذارند. استقامت نوجوان شانزده ساله در سازش با محیط جدید بهتر از پانزده ساله‏هاست؛ نوجوانان این سن گاهى دوستان را بر خانواده ترجیح مى‏دهند و همه گونه اسرار را به یکدیگر مى‏گویند.

**راهبردهاى روان‏شناختى تبلیغ، ص: 173@

به درس علاقمندتر از سابق مى‏شوند؛ به خصوص به کارهاى فوق برنامه توجه خاصى مى‏کنند، کمتر از تکالیف شکایت مى‏کنند و نسبت به معلمین مؤدب‏تر از سابق هستند.

نوجوان در این سن اجتماعى‏تر مى‏شود، مثل سابق ایراد نمى‏گیرد. اطاق تنها مى‏خواهد، گروه‏هایى تشکیل مى‏دهند که احتیاج به راهنمایى بزرگترها دارد. بحث زیاد مى‏کنند. مدرسه براى نوجوان چهارده ساله‏اى که سرشار از هوش و استعداد است بهترین وسیله شگفتن استعدادهاى نهفته نوجوانان است. به علاوه، نقطه عطفى براى ایجاد روابط اجتماعى از راه دوستان و برنامه‏هاى فوق درسى است. اگر محیط مدرسه گرم و مورد علاقه شاگردان باشد و معلمان مهربان و با حوصله باشند، با خیلى از این مشکلات سخت مى‏توانند به خوبى روبرو شوند. براى یاد گرفتن دروس خود کمتر از کسى کمک مى‏گیرند. زیرا آنها معتقدند که خودشان مى‏توانند مشکلات خود را حل کنند، از انتقاد والدین در حضور دوستان سخت ناراحت مى‏شوند.