جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نکته‏هاى بیدارگر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

قرآن در این آیات و این مصاحبه‏ى اندیشاننده، به این نکته‏هاى بیدادگر توجه مى‏دهد:

1. هر انسانى در این جهان و جهان دیگر در گرو عملکرد خویش و در حقیقت، گرفتار بینش و منش و رفتار مترقى یا منحط خویش است و تنها با اصلاح درست آنها مى‏تواند خود را آزاد سازد و بسان بهشتیان به اوج آزادى و آزادگى و خشنودى خدا نایل آید؛

«کل نفس بما کسبت رهینة – الا أصحاب الیمین – فى جنات یتساءلون – عن المجرمین – ما سلککم فى سقر -»

هر کسى در گرو دستاورد خویش است، جز سعادتمندان [که با منش و کردار زیبایشان خود را آزاد ساخته‏اند.]

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 76@

2. این مصاحبه و گفت و شنود، میان کسانى است که روزگارى در دنیا در کنار هم زیسته و با هم آشنا بوده و چهره‏ى برونى یکدیگر را مى‏شناختند، اما از سویى به خاطر دورویى‏ها و ناخالصى‏ها و سوداگریها و ریاکارى‏ها و چاپلوسى‏ها و از دیگر سو به دلیل فضاى تیره و تار اختناق و استبداد و سانسور و فقدان آزادى و دموکراسى و شفافیت، از بینش و منش و کارهاى یکدیگر بى‏خبر بودند، به همین جهت با دیدن برخى در دوزخ، بهت زده مى‏شوند و مى‏پرسند: شما کجا و دوزخ کجا؟ و چرا کار شما به اینجا رسید؟

3. این مصاحبه، نشان مى‏دهد که دوزخیان تیره‏بخت در زندگى دنیا، ریاکار و عوام‏باز و عوام‏پرور و مردم فریب زیسته‏اند، و با شگردهاى مردم فریب، از خود چهره‏اى نیک روش و پارسا و قهرمان عدالت و تقوا و اصولگرا و دین‏مدار و ارزشخواه به خورد ساده‏دلان داده‏اند، از خود ظاهرى جالب، بسان ابوذر و سلمان و کمیل و مالک به نمایش مى‏نهادند در حالى که باطنى انحصارگر و خشونت کیش بسان ابوسفیان و فرعون و قارون و شداد داشته و در دوزخ انحصارگرى و خودکامگى و حق‏کشى گرفتار بوده‏اند و چون سراى آخرت، سراى آشکار شدن باطن‏ها و پایان فریبکارى‏هاست، کشتى نیرنگ و زورمدارى آنان به گل نشسته و کارشان به دوزخ و کیفر عملکردشان کشیده شده است.

4. جالب است که خود آنان در پاسخ پرسش بهشتیان سعادتمند مى‏گویند: ما کسانى بودیم که نماز شبانه‏روزى خود را – که رمز ارتباط دوستانه با خدا بود – نمى‏خواندیم. از ثروت و دارایى خویش به

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 77@

نیازمندان و گرسنگان و قربانیان غارت و سیاست‏هاى ظالمانه و انحصارى خود چیزى نمى‏دادیم و حقوق آنان را رعایت نمى‏کردیم، و با نشست و برخاست با بیهوده کاران، به کارهاى بیهوده و ظالمانه فرو مى‏رفتیم، و با عملکرد زورمدارانه‏ى خویش فرا رسیدن روز پاداش و کیفر را دروغ مى‏شمردیم.

آرى، بدبختانه ما بر این پندار و عملکرد ظالمانه‏ى خود پافشارى کردیم و به خود نیامدیم و در روش استبدادى و انحصارى خود، به تجدید نظر و جبران و اصلاح کارها حاضر نشدیم تا مرگ از راه رسید و ما را در کام خود کشید، و آن گاه به یقین رسیدیم و رهاورد شوم کار خود را دیدیم.

یکى از مفسران در تفسیر این آیات مى‏نویسد:

این آیات، نشانگر آن است که وانهادن کارهاى واجب و لازم یا عدم انجام درست آنها، در خور نکوهش و کیفر است؛ چرا که دوزخیان، از رازهاى گرفتار شدن در دوزخ و کیفر را، وانهادن نماز و نیایش اعلام مى‏دارند، و این نشانگر آن است که حق‏ناپذیران نیز بسان حق‏طلبان و ایمان آورندگان مخاطب پیام خدا و کتاب و برنامه‏ى او هستند و نماز و انجام برنامه‏هاى دینى و رعایت مقررات خدا و حقوق مردم بر آنان نیز واجب است، و آنان علل دوزخى شدن خود را وانهادن نماز و نپرداختن حقوق مالى و ستم و حق‏کشى اعلام مى‏دارند. (1).

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 78@


1) ترجمه‏ى مجمع البیان / ج 29 / ص 435 با همین قلم.