جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اثر کبرزداى نماز و نیایش

زمان مطالعه: 2 دقیقه

بیمارى خود بزرگ‏ بینى و خودخواهى و درد تباهگر خوددوستى و خودپرستى، از سویى از بلاهاى جان انسان و از موانع رشد و اوج او به سوى کمال است، و از سوى دیگر از انگیزه‏هاى ویرانگر به سوى ستم و حق‏کشى و خودکامگى و پایمال ساختن حقوق و حرمت‏ها و امنیت‏ها و آزادى‏هاست.

و نماز و نیایش و یاد راستین خدا – که روح نماز و جان نیایش و هدف و رهاورد و فلسفه‏ى آن است – بت خودبینى و خودخواهى را مى‏شکند و بیمارى خوددوستى را بهبود مى‏بخشد و بلاى خودپرستى را مى‏زداید، و میکرب خودکامگى را مى‏پالاید؛ چرا که وقتى انسانى در شبانه‏روز سى و چهار بار در آستان آفریدگار هستى پیشانى بندگى بر خاک نهاد، و خود را ناچیزترین ذره در برابر شکوه او و چون صفرى در برابر بى‏کران و بى‏نهایت دید و شناخت، و مرگ و زندگى و دم و بازدم و این جهان و آن جهان خود و همنوعان خود را در کف قدرت او نگریست و بس، دیگر چه جایى براى غرور و خود بزرگ ‏بینى و خودسرى؟

امیر نماز و نیایش در ترسیم پرتوى از فلسفه‏ى عبادتهاى ویژه، در

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 155@

این مورد مى‏فرماید:

«فرض الله الایمان تطهیرا من الشرک،

و الصلاة تنزیها عن الکبر،

و الزکاة تسبیبا للرزق،

و الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق،

والحج تقربة للدین…» (1).

خدا، ایمان را براى پاک‏سازى شما از مظاهر شرک و بیداد بایسته ساخت؛ و نماز را براى زدایش‏تان از آفت خود بزرگ‏ بینى، زکات را لازم ساخت تا باعث پالایش جان و افزون شدن رزق و روزیتان گردد؛ و روزه را عاملى براى آزمون و استوارى اخلاص و راستى شما در اندیشه و باور و منش و رفتار.

حج را واجب ساخت تا وسیله‏ى روابط دوستانه و نزدیک شدن جامعه‏ى دیندار به یکدیگر گردد. و جهاد و تلاش اصلاحى و مبارزه‏ى با زورمدارى را براى ارجمندى اسلام و مردم…

و نیز فاطمه علیهاالسلام آن بانوى اندیشمند و ژرف‏نگر در بیان پرتوى از فلسفه‏ى احکام مى‏فرماید:

«جعل الله الایمان تطهیرا لکم من الشرک،

و الصلاة تنزیها لکم من الکبر،

و الزکاة تزکیة للنفس و نماء فى الرزق،

و الصیام تثبیتا للاخلاص،

و الحج تشییدا للدین،

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 156@

و العدل تنسیفا للقلوب…» (2).

خدا، ایمان را سبب پاک‏سازى شما از مظاهر شرک و بیداد قرار داد؛ و نماز را براى زدایش‏تان از آفت خود بزرگ‏ بینى، زکات را باعث پالایش جان و افزون شدن روزیتان لازم ساخت؛ و روزه را عاملى براى استوارى اخلاص شما. طواف را وسیله‏ى اقتدار جامعه‏ى شما قرار داد، و عدالت را مایه‏ى انسجام شما..


1) نهج‏البلاغه / ق 252.

2) سیما و سیره‏ى ریحانه‏ى پیامبر / ص 378.