جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چگونه نماز رمز رابطه‏ى انسان با خداست

زمان مطالعه: 4 دقیقه

شما در سخنرانى خویش نماز و نیایش را رمز رابطه‏ى انسان با خدا تفسیر نمودید، ممکن است این نکته را به صورت روشن‏ترى بیان فرمایید که چگونه نماز و نیایش مى‏تواند رمز رابطه‏ى دوستانه‏ى انسان با خدا گردد؟

پاسخ

در آموزه‏هاى قرآن و پیامبر و خاندان او با چند سلسله بحث‏ها رو به رو مى‏شویم که اگر بخواهیم در دین‏باورى و دینمدارى، آگاه و درست اندیش و درستکار باشیم و به رهاورد دین خدا و هدف آن نایل آییم، باید همه را درست و ژرف‏نگرانه بنگریم و دریابیم؛ براى نمونه:

الف. بخشى از آموزه‏هاى قرآن و أهل بیت، آموزه‏هایى است که نگاه و بینش ما را به جهان، جهان آفرین، انسان، فرجام تاریخ، هدفدارى هستى، سعادت و رستگارى و نجات انسان و آن سوى مرزها و جهان پس از مرگ و پاداش و کیفر کارها و داشتن موضع

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 188@

درست در برابر عدالت و استبداد یا حق و باطل و… شکل مى‏دهد. این آموزه‏هاى سرنوشت‏ساز را، باورها و یا آموزه‏هاى عقیدتى مى‏گوییم که بسیار مهم و اساسى است و برنامه‏ریزى و منش و رفتار جزیى و کلى هر فرد و جامعه و هر مدیریت و جهانى از آنها مى‏جوشد.

ب. بخش دیگر از آموزه‏هاى دینى، یک سلسله برنامه‏هاى عبادى لحظه‏اى، شبانه‏روزى، هفتگى، ماهانه، سالانه و گاه یکبار در همه‏ى زندگى است، بسان دعا و نیایش، ذکر و یاد خدا، آمرزش‏خواهى و تمرین و تلاش هماره در بهداشتى زیستن، نماز و روزه و برنامه‏ى حج، انفاق و عبادت اقتصادى و مالى، احساس زنده بودن و نظارت بر روند جامعه و تاریخ و نظارت‏خواهى، محاسبه‏ى منصفانه‏ى خود و محاسبه پذیرى و تلاش در اصلاح و خودسازى و خودشکوفایى هماره و…؛ این‏ها در حقیقت راه‏هاى تقویت و شکوفایى آن عقاید و باورها در جان انسان و وسایل ارتباط گسست‏ناپذیر انسان با خداست تا به مقام بندگى و پروا و رعایت حقوق خود و خدا و همنوع و حقوق و حرمت ناچیزترین تا بزرگ‏ترین پدیده‏هاى هستى برسد.

ج. و بخش دیگر از آموزه‏هاى دینى، یک سلسله مقررات و قوانین فردى و اجتماعى و اقتصادى و… براى تضمین و تأمین عدالت و آزادى و امنیت و دیگر حقوق و حدود و مرزهاست.

نقش عبادت‏هاى ویژه بسان نماز و نیایش و یاد هماره‏ى خدا در شبانه‏روز با آن محتواى زیبا و پربار و سازنده – که هر روز در آغاز روز و نیمه‏ى روز و ساعت‏هاى پایانى روز و آغازین ساعت‏هاى شب و

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 189@

ساعت‏هاى پایانى شب، بارها با وضو و بهداشت جسم و توبه و آمرزش‏خواهى و پالایش جان و زبان و دل، رو به قبله و در برابر فرمانرواى مهر گستر هستى بایستیم و با او سخن دل بگوییم و او را بپرستیم و از او یارى بجوییم و با او باشیم و… این تلاش در همراهى و همرنگى با او، از سویى آن باورها و عقاید را استحکام و استوارى مى‏بخشد و از سوى دیگر ما را به پاک اندیشى و پاک روشى و پاک رفتارى هر چه بیشتر برمى‏انگیزد؛ پس نماز و نیایش سمبل ارتباط با خدا و راز شکوفایى دوستى و عشق انسان با اوست. همچنانکه پرداخت زکات و حقوق مالى، سمبل رابطه‏ى دوستانه با مردم و رعایت حقوق آنان است.

به همین جهت است که قرآن و روایات در ترسیم راز و رمزهاى نماز و نیایش، آن را یاد خدا عنوان مى‏دهد، و چشمه‏ى جوشانى براى استوارى دل‏ها و استحکام اراده‏ها، امنیت جانها و آرامش خاطرها، رمز پایمردى‏ها و اعتمادها به خدا و خویشتن، راز وفاها و صفاها، کلید امیدها و نویدها، مایه‏ى روشنى ضمیرها و روان‏ها، و باعث زیبایى منش‏ها و سنجیدگى رفتارها و… مى‏نگرد و بر آن است که انسان با یاد خدا به تعادل و توازن مى‏رسد و از ناهنجاریها بر کنار مى‏ماند و با فراموش ساختن خدا و رویگردانى از یاد او به ناهنجارى درون و برون گرفتار مى‏گردد.

قرآن هم هشدارها دارد که:

«و من اعرض عن ذکرى فان له معیشة ضنکا و نحشره یوم القیمة اعمى –

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 190@

قال رب لم حشرتنى اعمى و قد کنت بصیرا – قال کذلک اتتک ایاتنا فنسیتها و کذلک الیوم تنسى – و کذلک نجزى من اسرف و لم یؤمن بایات ربه و لعذاب الاخرة اشد و ابقى -» (1).

و هر کس از یاد من رویگردان شود، زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و روز رستاخیز او را نابینا برمى‏انگیزیم. او مى‏گوید: پروردگارا، از چه رو مرا نابینا برانگیختى با آن که در دنیا بینا بودم؟

خدا در پاسخ او مى‏فرماید: درست همان گونه که آیات و نشانه‏هاى یکتایى و قدرت ما بر تو آمد و آن را از یاد بردى، امروز همان سان از یاد مى‏روى. و این گونه هر که را به افراط و اسراف روى آورده و به نشانه‏هاى پروردگارش ایمان نیاورده است سزا مى‏دهیم؛ و بى‏تردید عذاب سراى آخرت، سخت‏تر و پایدارتر است.

و نیز داستان جامعه و تمدنى را به تابلو مى‏برد که به دلیل ناسپاسى و رویگردانیدن از نماز و یاد خدا به سرنوشت دردناک و قهرآمیزى گرفتار، و مایه‏ى عبرت آیندگان شد:

«لقد کان لسبا مسکنهم آیة جنتان عن یمین و شمال کلوا من رزق ربکم و اشکروا له بلدة طیبة و رب غفور – فأعرضوا فأرسلنا علیهم سیل العرم… ذلک جزیناهم بما کفروا و هل نجازى الا الکفور… و ظلموا أنفسهم فجعلناهم أحادیث و مزقناهم کل ممزق ان فى ذلک لآیات لکل صبار شکور -» (2).

به یقین براى جامعه و مردم «سبأ» در قلمرو سکونت‏شان نشانه‏اى از قدرت و یکتایى خدا بود: دو بوستان پرطراوت و پرمیوه، یکى از جانب راست و دیگرى از

**زلال جارى نماز و نیایش در آیینه‏ى قرآن و روایات، ص: 191@

جانب چپ آنان را در میان گرفته بود؛ و ما به آنان پیام دادیم که: از روزى پروردگارتان بخورید و او را سپاس گزارید؛ چرا که شهرى پاک و پاکیزه و پرنعمت دارید و پروردگارى بسیار آمرزنده و بخشایشگر؛ اما آنان از یاد خدا و عدالت روى گرداندند؛ و ما هم سیل ویرانگر آن سد عظیم را به کیفر حق‏ناپذیریشان بر آنان فرستادیم، و دو باغ پرنعمت و زیباى آنان را به دو بوستانى که تنها میوه‏ى تلخ و درخت شوره گز و اندکى از کنار تنک داشت، تبدیل ساختیم. این کیفر عبرت‏انگیز و عبرت‏آموز را به خاطر آنکه نعمت‏هاى ما را ناسپاسى کردند، به آنان سزا دادیم؛ و آیا ما، جز انسان‏هاى بسیار ناسپاس را این گونه کیفر مى‏دهیم؟


1) طه / آیه‏هاى 124 – 127.

2) سبأ / 19 – 15.