در آیات و روایات، شرایطى براى قبولى اعمال و عبادات بیان شده که در زیر به نمونه هایى از آن ها اشاره شده است:
1. شرط اعتقادى 2. شرط سیاسى 3. شرط اخلاقى و بسیارى شروط دیگر که هر یک در قبولى عبادات نقش دارند.(1).
یکى از مهم ترین این شروط، شرط سیاسى است که درباره آن توضیح داده مى شود:
«شرط سیاسى، ولایت و رهبرى صحیح و آسمانى، همه بندگان خدا و بندگى ها و نماز و حج و جهاد و… را در مسیر الهى قرار مى دهد و به آن ها جهت صحیح مى بخشد. مثل ایران امروز که با برخوردارى از ولایت فقیه، راه رو به رشد را مى پیماید. در مقابل، کشورهاى اسلامى دیگر با آن که نماز و روزه و… را دارند ولى به دلیل انحراف در خط سیاسى و رهبرى، در ذلّت اند.
اگر رهبر آسمانى باشد، پرستش خدا به طاغوت پرستى کشیده نمى شود و قوانین اسلامى تبدیل به خرافات نمى گردد و نمازهاى جمعه با همه شکوهش، به نفع طاغوت ها نمى انجامد.»(2).
در این جا مى توان مطلبى را که قبلاً در رابطه با نقش عبادت ذکر شد، بهتر درک کرد. مقایسه کشور اسلامى ایران با سایر کشورهاى اسلامى این نکته را به خوبى مشخص مى کند که چه عبادتى نقش مفید و سازنده دارد و چه عبادتى اثر منفى.
کشور ایران که از وجود رهبرى با تقوا و با ایمان فیض مى برد، رهبرى که عبادت هایش، عبادتى صحیح و بى خطا و اشتباه است و توانسته است به موفقیت برسد. در گذشته هم کشور ایران با رهبرى چنین اشخاصى توانست از زیر سلطه ابرقدرت ها بیرون بیاید و امروز کشورى مستقل باشد.
نمونه اى بارز از این رهبران بزرگ، حضرت آیت الله خمینى(ره) هستند.
شخصیتى که تجلى گاه عشق و عرفان و نور و ملکوت است. کسى که حتى در بستر بیمارى نماز خود را ترک نکرد.
نهایت توجه امام (ره) به نماز و عبادت را مى توان نماز خواندن ایشان، در بیمارستان دانست.
«بعد از دومین عمل که روى حضرت امام انجام شد، یکى از پزشکان معالج گفت: «آقا چشمشان را باز کردند و آقاى انصارى را صدا کردند.» آقاى انصارى آمدند و به حضرت امام گفتند: «مى خواهید نماز بخوانید؟» حضرت امام تنها ابروهایشان را تکان دادند. متوجه شدیم مى خواهند نماز بخوانند. حضرت امام این اواخر همیشه نگران نماز اول وقتشان بودند.»(3).
آرى، انقلاب اسلامى ما به رهبرى چنین افرادى به پیروزى رسید اما در کشورهاى اسلامى مى بینیم که هنوز زیر سلطه ابرقدرت ها هستند و یا اگر هم مستقل هستند در داخل کشور جنگ و آشوب دارند. به راستى که ما همه پیروزى هاى خود را مدیون همین عبادت هاى خالصانه ایم.
1) محسن قرائتى، پرتوى از اسرار نماز.
2) همان کتاب، ص54.
3) مجله صبا، ستاد بسیج دانشگاه فردوسى مشهد، ص9.