جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اسرار نیت (2)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

و آن پیش عامه عزم بر اطاعت است طمعاً یا خوفاً: یدعون ربهم خوفاً و طمعاً.(1).

و در نزد اهل معرفت، عزم بر اطاعت است هیبتاً و تعظیماً: فاعبد ربک کانک تراه، و ان لم تکن تراه فانه یراک.

و در نزد اهل جذبه و محبت، عزم بر اطاعت است شوقاً و حباً: قال رسول الله صلى الله علیه و آله: افضل الناس من عشق العبادة فعانقها و احبها بقلبه… الحدیث.(2) و قال الصادق علیه‏السلام: و لکنى اعبده حبا له عزوجل، و تلک عبادة الکرام(3) – و فى روایة: «و هى عبادة الاحرار».

و در نزد اولیا علیهم‏السلام، عزم بر اطاعت است تبعاً و غیراً، بعد از مشاهده‏ى جمال محبوب استقلالاً و ذاتاً، و فناى در جناب ربوبیت ذاتاً و صفةً و فعلاً. و اینکه جناب صادق فرمود: «من عبادت حق مى‏کنم حبا له» شاید مقامات معمولى آن سرور باشد، چنانچه شیخ عارف کامل ما، دام ظله، مى‏فرمود. و این نحو عبادت از خواص آنها است و در بعض حالات، چنانچه از رسول اکرم حدیث است که فرمود: لى مع الله حالة لا یسعها ملک مقرب و لا نبى مرسل.(4) و نقل عن الصادق علیه‏السلام، انه کان ذات یوم فى الصلوة

**سر الصلوة، ص: 75@

فخر مغشیاً علیه فسئل عن ذلک. قال: ما زلت اکر رها حتى سمعت من قائلها.(5).

قال الشیخ الکبیر شهاب‏الدین: کان لسان جعفر الصادق علیه‏السلام فى ذلک الوقت کشجر موسى علیه‏السلام عند ندائه منها بانى انا الله.(6) و چنین نماید که صلوة معراج نیز چنین بوده، چنانچه از روایت علل(7) ظاهر مى‏شود.

و بباید دانست که نیت از اهم وظایف قلبیه است که صورت کمالیه‏ى عبادات به آن است؛ و نسبت آن به صورت اعمال، نسبت باطن به ظاهر و روح به بدن و قلب به قالب است.

و از اهم وظایف و اشد شرایط آن بر عامه، تخلیص آن است. و کمتر نیتى اخلاص حقیقى تواند داشت؛ بلکه خلوص مطلق از اعلى مدارج اولیاء کمل است، زیرا که اخلاص عبارت از تصفیه‏ى عمل از مطلق شوب غیر حق است.

و آن در عبادت عامه، تصفیه از شرک جلى و خفى است، از قبیل ریا و عجب و افتخار: الا لله الدین الخالص.(8).

و در عبادت خواص، تصفیه‏ى آن است از شوب طمع و خوف که در مسلک آنها شرک است.

و در عبادت اصحاب قلوب، عبارت است از تصفیه‏ى از شوب انانیت و انیت، که در مسلک اهل معرفت شرک اعظم و کفر اکبر است: «مادر بتها بت نفس شما است».(9).

**سر الصلوة، ص: 76@

و در عبادت کمل، عبارت است از تصفیه‏ى آن از شوب رؤیت عبودیت و عبادت، بلکه رؤیت کون؛ چنانچه امام علیه‏السلام فرمود: «قلب سلیم آن است که ملاقات کند حق را و در آن احدى سواى حق نباشد.»

پس، وقتى سالک الى الله قدم بر فرق حظوظ خود بلکه خود و عالم نهاد و خود را یکسره خالص کرد از رؤیت غیر و غیریت و در قلب او جز حق جایگزین نشد و بیت‏الله را از بتها به دست ولایت خالى کرد و از تصرف شیطان تهى نمود، دین او و عمل او و باطن و ظاهر او براى حق خالص شود. و حق تعالى چنین دینى را براى خود اختیار فرموده: و کل قلب فیه شک او شرک فهو ساقط.


1) «پروردگارشان را از روى ترس (از عذاب) و طمع (به بهشت) مى‏خوانند.» (سجده / 16).

2) رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: برترین مردم کسى است که به عبادت عشق ورزد، آن را در آغوش کشد و به دل دوست بدارد) حدیث ادامه دارد. اصول کافى، ج 3، ص 131، کتاب الایمان و الکفر،) (باب العبادة)، حدیث 3.

3) «امام صادق علیه‏السلام فرمود:… اما من او را به جهت دوست داشتن او عبادت مى‏کنم، و این عبادت کریمان (و در روایتى: آزادگان) است.» پاورقى شماره‏ى 9.

4) «مرا با خدا حالتى است که نه هیچ فرشته‏ى مقربى و نه پیامبر فرستاده شده‏اى گنجایش آن را ندارد.» الاربعین، مجلسى، ص 177، شرح حدیث 15. (با این تفاوت که در این کتاب به جاى کلمه‏ى «حالة»، «وقت» آمده است).

5) «از امام صادق علیه‏السلام حکایت شده است که روزى در نماز بود، بیفتاد و از هوش برفت. از او سبب پرسیدند. فرمود: ” پیوسته آن (آیه) را تکرار مى‏کردم تا آنکه آن را از گوینده‏اش شنیدم “.» الاصطلاحات، ص 120. محجة البیضاء، ج 1، ص 352.

6) «شیخ کبیر، شهاب‏الدین سهروردى، گفته است: زبان جعفر صادق علیه‏السلام در آن هنگام همانند درخت موسى علیه‏السلام بوده است آنگاه که خداوند از (طریق) آن نداى «انى انا الله» سر داد.» دو منبع پیشین.

7) علل الشرائع، ص 312، باب 1، حدیث 1.

8) «هان، که دین خالص فقط از آن خداست.» (زمر / 3).

9) مادر بتها بت نفس شماست / زانکه آن بت مار و این بت اژدهاست. مثنوى، دفتر اول، ص 22.