جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کلام بعض اهل معرفت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

و بعض اهل معرفت گویند: «چنانچه حمد تقسیم شده بین بنده و حق – چنانچه در حدیث نبوى(1) است – پس، از اول سوره تا ایاک نعبد از حق است

**سر الصلوة، ص: 83@

و ایاک نعبد و ایاک نستعین مشترک بین حق و عبد است؛ و از آنجا تا آخر سوره مختص به عبد است همین طور نماز نیز بدین ترتیب منقسم است: پس سجود براى حق است خاصه، زیرا که عبد فانى است؛ و قیام براى عبد است، چون در خدمت مولى ایستاده؛ و رکوع حالت مشترکه است که در آن انوار الهیه در موطن عبد ظاهر مى‏شود.»(2) انتهى.

نویسنده گوید: و نیز مادامى که عبد در کسوه‏ى عبودیت است، نماز و جمیع اعمال آن از عبد است؛ و چون فانى در حق شد، جمیع اعمال او از حق است و خود را تصرفى در آنها نیست؛ و چون به صحو بعد المحو و بقاء بعد الفناء نائل شد، عبادت از حق است در مرآت عبد. و. این اشتراک نیست بلکه «امر بین الامرین» است.

و نیز تا سالک است، عبادت از عبد است؛ و چون واصل شد، عبادت از حق است. و این است معنى انقطاع عبادت پس از وصول: و اعبد ربک حتى یأتیک الیقین؛(3) – و آنچه بعض از جهله‏ى از متصوفه گمان کرده‏اند از قصور است – و چون عبد به خود آمد، عبادت از حق است در مرآت عبد واقع شود، و العبد سمع الله و لسان الله گردد.


1) بحارالانوار، ج 89، ص 226، «کتاب القرآن»، باب 29، حدیث 3.

2) اسرارالعبادات، ص 47.

3) «پروردگارت را عبادت کن تا یقین (مرگ) بیایدت.» (حجر / 99).