جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نماز آیات (5)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

کسانى هستند که در برابر خسوف (گرفتن و تاریک شدن قسمتى از ماه یا همه‏ى آن)، کسوف (گرفتن و تاریک شدن قسمتى از خورشید یا همه‏ى آن)، زلزله، طوفان، صاعقه و رعد و برق، سیل و حوادثى از این قبیل دچار وحشت مى‏شوند و گاهى خود را به کلى مى‏بازند.

از نظر اسلام این حوادث، مانند هزاران پدیده‏ى دیگر، نمودارى از نظام پرشکوه عالم هستى است که به قدرت الهى به وجود آمده و بنابراین از نشانه‏ها و «آیات» قدرت و حکمت الهى است. بشر باید درباره‏ى این حوادث درست بیندیشد و دچار واهمه نشود. در گرفتن ماه و خورشید به جاى کارهاى موهومى که در میان بسیارى از اقوام و ملل معمول است(1) به خدا توجه کند و دل به سوى او آورد: دو رکعت نماز بگزارد و خود را از افکار موهوم فارغ کند.

مسلمان باید در وقت زلزله، طوفان، صاعقه و رعد و برق، سیل و حوادثى از این قبیل که مایه‏ى ترس و وحشت عموم است، دل به سوى خدا آورد و بداند که خدا براى رهایى بشر از نتایج تلخ و شوم این حوادث طبیعى امکاناتى در اختیار او نهاده است. او باید تدبیرى بیندیشد، از

**سرود یکتاپرستى، ص: 135@

امکانات استفاده کند، چاره‏اى جوید و براى نجات خود و دیگران دست به کار شود و در اولین فرصت دو رکعت نماز بگزارد و خدا را سپاس گوید و با راز و نیاز با او، آرامش خود را بازیابد.

نماز آیات دو رکعت است؛ مانند نماز صبح. با این تفاوت که در هر رکعت به جاى یک بار رکوع، پنج بار رکوع مى‏کنیم و میان هر دو رکوع یک بار حمد و سوره مى‏خوانیم؛ یا سوره‏اى را که معمولا پس از حمد خوانده مى‏شود پنج قسمت مى‏کنیم. قسمت اول را مى‏خوانیم و به رکوع مى‏رویم و بعد میان هر دو رکوع یک بار حمد و سوره مى‏خوانیم، یا سوره‏اى را که معمولا پس از حمد خوانده مى‏شود پنج قسمت مى‏کنیم و قسمت اول را مى‏خوانیم و به رکوع مى‏رویم و بعد میان هر دو رکوع یک قسمت دیگر را مى‏خوانیم تا سوره تمام شود. بنابراین، باید سوره‏اى انتخاب کنیم که 5 آیه یا بیشتر داشته باشد. مثلا سوره‏ى «کافرون».

نماز آیات به شکل کوتاهش به ترتیب زیر خوانده مى‏شود:

«الله اکبر»

بعد سوره‏ى حمد را مى‏خوانیم و مى‏گوییم:

«بسم الله الرحمن الرحیم. قل یا ایها الکافرون»

به نام خداى مهربان مهرورز. بگو اى کافران!

بعد به رکوع مى‏رویم.

سر از رکوع برمى‏داریم. مى‏ایستیم و مى‏گوییم:

«لا اعبد ما تعبدون»

**سرود یکتاپرستى، ص: 136@

آن را که شما مى‏پرستید نمى‏پرستم.

به رکوع دوم مى‏رویم.

سر از رکوع دوم برمى‏داریم. مى‏ایستیم و مى‏گوییم:

«و لا انتم عابدون ما اعبد»

شما هم آن را که من مى‏پرستم نمى‏پرستید.

به رکوع سوم مى‏رویم.

سر از رکوع سوم برمى‏داریم. مى‏ایستیم و مى‏گوییم:

«و لا انا عابد ما عبدتم، و لا انتم عابدون ما اعبد»

نه من آنها را که شما مى‏پرستید خواهم پرستید و نه شما آن را که من مى‏پرستم خواهید پرستید.

به رکوع چهارم مى‏رویم.

سر از رکوع چهارم برمى‏داریم. مى‏ایستیم و مى‏گوییم:

«لکم دینکم ولى دین.»

دین شما مال شما، دین من مال من.

به رکوع پنجم مى‏رویم.

سر از رکوع پنجم برمى‏داریم و مى‏ایستیم.

بر خاک مى‏افتیم و دوبار سجده مى‏کنیم.

پس از سجده‏ى دوم، یک رکعت دیگر به همان ترتیب مى‏خوانیم و بعد با تشهد و سلام نماز را تمام مى‏کنیم.

**سرود یکتاپرستى، ص: 137@


1) در موقع گرفتن ماه یا خورشید در میان بسیارى از اقوام معمول است طبل و دهل بکوبند تا اژدهاى غول‏پیکرى را که به گمان آنها در صدد بلعیدن ماه یا خورشید برآمده بترسانند. این اژدهاى غول‏پیکر ممکن است تعبیرى عامیانه و افسانه‏اى از همان سایه‏ى زمین یا ماه باشد که سبب اصلى خسوف و کسوف است؛ ولى به هر حال طبل زدن براى ترساندن آن بدون شک کارى موهوم و خرافى است.