جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دریچه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

اگر مجموع دین را به اندامى زیبا و پیکرى موزون تشبیه کنیم، مى‏توان گفت سیماى این اندام زیبا، نماز است(1).

این چهره هر اندازه زیباتر، دلگشاتر و روح‏افزاتر باشد آن اندام، موزون‏تر، زیباتر و خوش‏قواره‏تر جلوه خواهد کرد. از این رو، خلوت با خدا و راز و نیاز با او، محبوب‏ترین عمل نزد خداست،(2) و انبیا و اولیاى الهى و چهره‏هاى عاشق و عارف در آخرین لحظه‏هاى حیات، دیگران را به این دیدار عاشقانه سفارش مى‏کردند(3) و بیش‏ترین همت خود را در این راه به کار مى‏بستند(4) و آن را نور دیدگان خویش مى‏دیدند و راز و نیاز با محبوب را بسان طعام و شراب خویش مى‏دانستند(5) و هنگامى که چشم بر افق دور دست مى‏دوختند و بى‏صبرانه انتظار طلوع و غروب خورشید را مى‏کشیدند و با پرکشیدن آواى اذان، نواى نیایش را مى‏شنیده و دست نوازش دوست را بر سر خویش احساس مى‏کردند – در این لحظه‏هاى خوش آسمانى – سر از پا نمى‏شناختند و

**سفر به چشمه‏ى نماز، ص: 10@

دیگر یادى از زن و همسر، پدر و مادر و دوست و برادر خویش نمى‏کردند. تو گویى اصلاً آن‏ها را نمى‏شناختند(6).

اما همین چهره‏ى زیبا و آن اندام دلربا تنها زمانى دل عارفان را مى‏نواخته و عشق محبوب را در بلور جانشان مى‏ریخته که روح حضور محبوب در آن جلوه مى‏کرده است. این دفتر سبز با نام سفر به چشمه‏ى نماز به این نیت فراهم آمده تا جوانان و نوجوانان عزیزى را که با دلى به صفاى آینه‏ها و صمیمیت سوره‏ها و آیه‏ها رو به این نیایش آسمانى مى‏آورند، با عطر دل‏انگیز «نماز» آشنا نماید.

هدف ما با توجه به آموزه‏هاى قرآن و روایات، ارائه راهکارهایى است که رعایت آن‏ها نمازگزار را براى ورود به سرچشمه‏ى نماز – که همان حضور قلب است – آماده سازد و با نثرى ساده و صمیمى به نوجوان و جوان بیاموزد که چگونه مى‏توان از نماز بهره گرفت؟ چگونه مى‏توان از نماز خواندن لذت برد؟

چرا «حمد» داروى هر دردى است؟ نقش نماز در یافتن هویت انسانى ما چیست؟ چگونه نماز مى‏تواند از فحشا و منکرات جلوگیرى کند؟ و…

از ویژگى‏هاى این کتاب نثر ساده، صمیمى، نوجوانانه و استفاده از تمثیل‏ها، داستانواره‏ها، خاطره‏ها و رهنمودهاى بزرگان در تبیین مسائل نماز و ایجاد حضور قلب است.

بیایید تا دل‏هاى تشنه و روح سرگشته و غبارآلود خود را در چشمه‏سار قرآن شست‏وشو دهیم و عطر نماز را در زلال قرآن و آیینه‏ى سخن معصومان پاک علیهم‏السلام استشمام کنیم، باشد که لحظه‏هایى از نسیم روح‏نواز و دل‏انگیز کوى محبوب بهره گیریم.

**سفر به چشمه‏ى نماز، ص: 11@


1) قال الصادق علیه‏السلام: «لکل شى‏ء وجه، و وجه دینکم الصلاة» (بحارالانوار، ج 82، ص 310).

2) قال الصادق علیه‏السلام: «أحب الأعمال الى الله عزوجل الصلاة» (وسائل الشیعه، ج 3، ص 26).

3) قال الصادق علیه‏السلام: «و هى (الصلاة) آخر وصایا الأنبیاء (وسائل الشیعه، ج 3، ص 26).

4) قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: «لیکن أکثر همک الصلاة» (بحارالانوار، ج 77، ص 127).

5) قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: «جعل الله جل شأنه قرة عینى فى الصلاة و حبب الى الصلاة کما حبب الى الجائع الطعام و الى الظمآن الماء» (میزان الحکمه، ج 5، ص 367، ح 10235).

6) «و کان رسول الله اذا دخل وقتها کأنه لا یعرف أهلاً و لا حمیماً» (میزان الحکمه، ج 5، ص 367، ح 10236).