جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

منظرى از سوره‏ى «حمد»

زمان مطالعه: 2 دقیقه

سوره‏ى «حمد» داروى دردها و شفاى بیمارى‏هاى ماست.

سوره‏ى حمد آغاز کننده و گشاینده‏ى سوره‏هاى قرآن است.

این سوره، ام‏الکتاب است (مادر همه‏ى سوره‏هاى قرآن).

در روایتى از پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم آمده است: «این سوره درمان هر دردى است جز مرگ» و در روایت دیگرى امام صادق علیه‏السلام مى‏فرماید: «هر که را حمد درمان نکند، چیزى درمان نخواهد کرد»(1).

این همه تأثیر براى یک سوره‏ى کوتاه هفت آیه‏اى چرا؟

اگر مهم‏ترین، والاترین، اصلى‏ترین و اصیل‏ترین نیاز انسان را در همه عهدها و دوران‏ها، نیاز به راه‏یابى، جهت‏یابى، شناختن راه و رهیدن از چاه بدانیم و اگر بزرگ‏ترین دردها و بیمارى‏هاى انسان امروز و هر عصرى را بیمارى گم کردن راه (ضلالت) به حساب آوریم، آن گاه نگاهمان به قرآن، سوره‏ى حمد و به شفابخشى آن، نگاه دیگرى خواهد بود.

این سوره که در حقیقت از سوره‏هاى کوتاه قرآن است و قاعدتاً باید در

**سفر به چشمه‏ى نماز، ص: 18@

جزء آخر و کنار سوره‏هاى کوتاه دیگر جاى مى‏گرفت مى‏بینیم در طلیعه‏ى قرآن جاى گرفته و گشاینده‏ى همه‏ى سوره‏هاى کوچک و بزرگ قرآن شده است.

سوره‏ى حمد عصاره‏ى همه قرآن است. معارف قرآن یا به مبدأ هستى و هستى‏آفرین (الله) باز مى‏گردد، یا به هدف و مقصد و آهنگى که هستى، رو به آن دارد (یوم الدین) و یا درباره‏ى تربیت و نحوه‏ى رفتن و رسیدن انسان از خدا به خدا و از مبدأ به مقصد است (رب) و یا درباره‏ى رابطه‏ى خداوند با مردم (الرحمن الرحیم)، و یا درباره‏ى این که به هنگام سختى‏ها، تنگناها، بلاها و گرفتارى‏ها چه باید کرد (ایاک نستعین) و یا درباره‏ى سرمشق گرفتن از الگوها و نمونه‏هاست (الذین انعمت علیهم) و یا فاصله گرفتن از گمراهان و غضب شدگان است (غیر المغضوب علیهم و لاالضالین) و همه‏ى اینها در سوره‏ى حمد آمده است. براى همین، این سوره داروى هر درد و شفاى هر بیمارى است، مگر آن که بیمارى آن چنان حاد باشد که شخص یا جامعه‏ى بیمار را تا حد مرگ پیش برده باشد.

حال، با این توجه، نگاهى به سوره‏ى حمد مى‏اندازیم و تأثیر شگرف این سوره را در درمان بیمارى‏هاى انسان امروز – که بزرگ‏ترین آن‏ها، بیمارى بحران هویت یا خود گم‏گشتگى انسان است(2) بررسى مى‏نماییم، ان شاء الله.

**سفر به چشمه‏ى نماز، ص: 19@


1) طبرسى، مجمع البیان، ج 1، ص 17 – 18.

2) توضیح بیشتر «بحران هویت» را در فصل «نماز و یافتن هویت» بخوانید.