بیشتر اختلافات و کشمکشها در میان مردم از آن رو پیش مىآید که اغلب با مقاصد همدیگر تفاهم و آشنائى پیدا نمىکنند. همانند مضمون داستان مثنوى مولوى پیش مىآید که چهار نفر نام انگور را هر کدام با لغتى مىگفتند و با هم سر عنوان خواستهى خود منازعه داشتند که با ارائه عین مورد ادعا اختلافات خاموش گردید. اگر همهى افراد در مسیر زندگى با روحیات و عواطف و تمایلات همدیگر آشنائى و تفاهم پیدا نمایند عداوتها و کینهها و اختلافات و کشمکشها تا حدود فراوانى تبدیل به مهر و عطوفت و محبت و صمیمیت خواهد شد…
اسلام براى هماهنگ ساختن تمام شئون زندگى و ایجاد الفت میان طبقات و اقشار گوناگون و متفاوت اجتماعى برنامههاى هماهنگ و دستورهاى متحد و یکنواختى را تشریع فرموده است که نماز نمونهاى از آنها است.
پیروان اسلام همگى بالأتفاق وظیفه دارند شبانه روز چندین بار به صورتهاى فردى یا اجتماعى نماز بپا دارند و کلمات و دعاها از جمله ایاک نعبد و ایاک نستعین و اهدنا الصراط المستقیم… را به زبان آرند و از خداوند متعال هدایت و سعادت همگانى را درخواست نمایند بر اساس ایجاد تفاهم و هماهنگى، در میان قشرها و سطوح مختلف اجتماعى است که هر کس در هر موقعیت و شرایط در فکر وحدت در
**سیرى در اسرار نماز، ص: 38@
طلب خیر براى سایر افراد و ابناء نوع بشرى از برادران اسلامى مىباشد و ایجاد وحدت حقیقى با دیگر برنامهها جز نماز، امر عملى نیست.
نماز یک برنامه وحدت بخش عملى در میان تمام مسلمانان جهان مىباشد به ویژه آنکه این عمل عبادى به صورت جماعت و جمعه و به صورت عمومى و همگانى برگزار گردد. که درست مفاهیم عبادت مىکنیم، کمک مىطلبیم، ما را به راه راست هدایت، مصداق عینى و عملى پیدا نماید.