جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عید خون و شرف

زمان مطالعه: 2 دقیقه

عید قربان خاطره‏ى آزادى و حریت و پاسدارى از کرامت انسانى را در دلها زنده مى‏کند و انسان را به شناسائى ارزش وجودى خویشتن فرا مى‏خواند. روزى بود و روزگارى که بشر در تأمین خواست‏هاى ملوک و پادشاهان و زمامداران خودسر، یا الهه‏ها و رب‏النوع‏هاى مصنوعى، قربانى مى‏داد و طعمه شمشیرها و تیغ‏هاى ناجوانمردانه ظلم و ستم مى‏شد.

تاریخ مى‏گوید مصریان عادت داشتند زیباروترین دختران خود را به عنوان پیشکش و قربانى به رود نیل نثار کنند تا از فیض آب، در کشت محصولات خود بیشتر و متعادل‏تر بهره‏مند گردند. اینگونه قربانیها در میان فنیقیان، کنعانیان، مردم روم و دیگر ملل باستان نیز رواج کامل داشت.

استاد بلاغى در کتاب فرهنگ قصص قرآن مى‏نویسد «نخستین قربانى که در عالم صورت گرفت، قربانى دو پسر آدم بود، پس از آن

**سیرى در اسرار نماز، ص: 86@

نوح، چون طوفان را به پایان برد، مذبحى ترتیب داد و بسیارى از جانوران را در آنجا براى خود قربانى کرد. ابراهیم بوسیله‏ى نان و طعام‏هاى دیگر به خدا تقرب مى‏جست تا آنکه در خواب دید در امتثال امر خداوند قربانى فرزند خویش را مى‏کند. چون فرزندش را رو بر خاک نهاد و کارد بر گلویش گذاشت خداوند قربانیش را پذیرفت و دستور داد تا گوسفندى را به جاى او ذبح کنند و به این ترتیب عادت قربانى نمودن بشر که تا زمان ابراهیم میان مردم شایع بود منسوخ گردید.»(1).

بدین ترتیب بود که با دست تواناى ابراهیم بت شکن و پیامبر عالیقدر نظام توحیدى رسم و سنت قربانى کردن انسان در برابر آلهه و خدایان شکسته شد. آئین اسلام نظام توحیدى ابراهیمى را امضاء کرد و سنت پسندیده‏ى آن پیامبر عالیقدر را پذیرفت. در این خصوص و دیگر موضوعات متداول روز، مسائلى را که به زیان و ضرر بشریت بود تغییر داد و آنها را در راه سعادت و هدایت و رشد و منفعت مردم به کار برد.


1) فرهنگ قرآن، استاد صدر بلاغى، ص 207.