جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقدمه (40)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تقدیم به مولا و محبوبم، حضرت ثامن الحجج على بن موسى الرضا (علیه‏السلام)

بسم الله الرحمن الرحیم

«و من اللیل فتهجد به نافلة لک»

عبادت و اظهار بندگى صورت‏هاى متنوعى در میان آحاد بشرى به خود گرفته است. اما آنچه به وسیله انبیا به بشر آموزش داده شده، توانسته مفاهیمى عالى و والا را در شکل و ظاهرى پسندیده به نمایش بگذارد که هم جان آدمیان را صفا و طراوت ببخشد و هم عقل آنان را غنا و جلا بدهد.

نماز اسلامى، زیباترین صورت را در محراب براى جلوه‏گرى انسان عبادتگر فراهم مى‏کند و او را با ترنم کلمات و اذکار نماز در فضاى بیکران لطف ربوبى به پرواز در مى‏آورد.

عبادت و بندگى که امر فطرى و درونى انسان است، هرگز ضمیر و سرشت انسان از آن احساس بی نیازی نکرده و نخواهد کرد، بنابر این در تمام لحظات زندگی، انسان نیازمند تکیه‏گاهى مستحکم و پیوندى عمیق با قدرتى لایزال است که در میان امواج زندگى در تکانه‏هاى شدید بتواند به او تکیه زند و خود را از گرداب برهاند. نماز، چنین حکمى را دارد و به همین خاطر از آن در تعابیر دینى به «عماد و عمود» یاد شده است، همچنانکه قرآن به استعانت از نماز در سختى‏ها اشاره مى‏کند.

در نگاه دیگر نماز، ذکر است؛ غفلت زدا و هشدار دهنده و یادآور عهد است، عهد الستى با خداوند متعال که او پروردگار ما است. هشدار دهنده‏ى حضور دشمنى قوى که شیطان است و به عزت خداوندى قسم خورده است تا انسان را نفریبد، از پا ننشیند و در این

**سیماى متهجدین، ص: 8@

میدان مبارزه‏ى طولانى تاریخى، حربه‏هاى او تنها بر عباد مخلص خداوند کارساز نبوده است؛ زیرا که در این کارزار آنان زره نماز را به تن کرده‏اند و با یاد خداوندى به آرامش و اطمینانى دست یافته‏اند که در میدان مبارزه دل‏هایشان نلرزد و پاهایشان نلغزد.

تهجد، شبانه، یادآورى نام خداوند و بریدن از دیگران و پیوستن به او است؛ و در این پیوستن خداوند یگانه، آن پروردگار مشرق و مغرب وکیل و حامى ذاکر شبانگاهى خویش است.

سیماى متهجدین تلاشى است در شناساندن و به تصویر کشیدن سیماى نورانى بندگانى که در سجاده‏ى عبادت همچون ستارگانى بر اهل آسمان مى‏درخشند و آنها را نظاره‏گر زمینیان مى‏سازند.

امید است خوانندگان محترم با بهره‏گیرى از آنچه در این دفتر آمده است، بتوانند با معرفت و شناختى بیش‏تر در کوى بندگى و دلدادگى گام بردارند.

دکتر محمدیان

معاون تحقیق و تألیف

**سیماى متهجدین، ص: 9@