جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نافله‏ى شب از نظر قرآن‏

زمان مطالعه: 3 دقیقه

از میان 34 رکعت نافله‏ى شبانه روز، به نافله‏ى شب سفارش مؤکدترى شده است و در این زمینه آیات و روایات زیادى به چشم مى‏خورد که خود بیانگر این امر است که نافله‏ى شب از ارزش والایى برخوردار است و براى آن که به قرب الهى مى‏اندیشد دست آویزى محکم و ستونى استوار است. با این بال و پر می توان از ثرى به ثریا پرید و از حضیض ذلت و خوارى به اوج عزت و سربلندى رسید. نافله‏ى شب مرکبى است رهوار که سالک حقیقت جو با عنایت پروردگار بر آن سوار شده و تا سر منزل هستى را بدین وسیله مى‏پیماید.

از یازدهمین امام همام علیه‏السلام نقل شده که فرمود: «رسیدن و واصل گشتن به خداوند – عزوجل – سفرى است که جز با مرکب شب، پیمودن راه و نیل به مقصد ممکن نیست.»(1).

**سیماى متهجدین، ص: 42@

در آیات و روایت زیادى نیز ارزش شب زنده دارى و مناجات شبانگاهى به طور مستقیم یا غیر مستقیم مشخص شده است که در فصول دوم و سوم مورد بحث و تحقیق بیشترى قرار خواهد گرفت.

در آیه‏ى شریفه 29 از سوره‏ى مبارکه‏ى اسراء آمده است: «و من اللیل فتهجد به نافلة لک عسى أن یبعثک ربک مقاما محمودا»، در این آیه شریفه خداوند خطاب به رسول اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مى‏فرماید: و بعضى از شب را بیدار و متهجد باش و نماز شب را که خاص تو است، به جاى آور، باشد که خدایت به مقام محمود مبعوث گرداند.»

در این آیه شریفه با صراحت به شب زنده دارى پرداخته شده و آن را یک کار اضافه بر واجبات معرفى نموده و فرموده است اگر به این کار بپردازى خداوند تو را به «مقام محمود» مى‏رساند و گویند مقام محمود همان «شفاعت کبرى» است که حضرت رسول صلى الله علیه و آله و سلم در روز قیامت بدان نائل شده و به وسیله‏ى آن امت خویش را شفاعت مى‏کند. ابن بابویه از حضرت باقر علیه‏السلام روایت کرده که فرمود: روز قیامت منادى از طرف پروردگار ندا مى‏کند: اى محمد! پاداش دوستداران خود و اهل بیتت را به آنچه خواهى عطا کن. عرض کند: پروردگارا! آنها را وارد بهشت گردان. ایشان وارد بهشت شوند. پیغمبر فرمود: این پاداش همان مقام محمودى است که خداى تعالى به من وعده داده بود.(2).

در آیه 16 از سوره مبارکه سجده نیز آمده است: «تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون»: یعنى «شب‏ها پهلو از بستر خواب حرکت دهند و با بیم و امید خداى خود را بخوانند و از آنچه روزى آنها کردیم به مسکینان انفاق کنند.» اگر چه برخى در مورد تفسیر این آیه، منظور آن را نماز عشا دانسته‏اند؛ لیکن

**سیماى متهجدین، ص: 43@

نظر اکثر مفسران اسلامى بر این است که اشاره به کسانى دارد که شب‏ها فراش گرم خویش را ترک گفته و در راه عبادت خاضعانه پروردگارشان، قدمهایشان را جفت کرده، سر به خاک عبودیتش ساییده‏اند.(3).

عاصم بن حمید از امام صادق علیه‏السلام نقل مى‏کند که فرمود: «هیچ کار خوبى نیست که انسان انجام دهد جز این که براى آن در قرآن پاداشى بیان شده است مگر نماز شب که خداوند پاداش آن را مشخص نکرده، به خاطر بزرگى و عظمت آن پیش خودش بلکه فرموده است: «تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون. فلا تعلم نفس ما أخفى لهم من قره أعین جزاء بما کانوا یعملون»؛ یعنى:

(پهلو از بستر خواب حرکت دهند و با بیم و امید خداى خود را بخوانند و از آنچه روزى آنها کردیم به مسکینان انفاق کنند. هیچ کس نمى‏داند که پاداش نیکوکاریش چه نعمت و لذت‏هاى بى‏نهایت که روشنى بخش دیده است، در عالم غیب براى او ذخیره شده است؟!)(4).

در آیات نخستین سوره‏ى مبارکه مزمل آمده است: «یا ایها المزمل، قم اللیل الا قلیلا نصفه أو انقص منه قلیلا، أو زد علیه و رتل القرآن ترتیلا، انا سنلقى علیک قولا ثقیلا، ان ناشئة اللیل هى أشد وطئا و أقوم قیلا»؛ یعنى الا اى رسولى که در جامه (فکرت و خاموشى) خفته‏اى، هان شب را به نماز و طاعت خدا برخیز مگر کمى، که نصف یا چیزى کم‏تر از نصف باشد یا چیزى بر نصف بیفزا و به تلاوت آیات قرآن با توجه کامل مشغول باش، ما به وحى خود کلام بسیار سنگین را بر تو القا مى‏کنیم، البته نماز شب بهترین شاهد اخلاص قلب و دعوى صدق ایمان است.)

**سیماى متهجدین، ص: 44@


1) بحارالانوار ج 87 ص 380.

2) به فصل دوم صص 55 – 62 مراجعه کنید.

3) به فصل دوم صص 65 – 72 مراجعه کنید.

4) تفسیر قمى ص 512 ذیل آیه شریفه 16 از سوره مبارکه سجده.