جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سوره‏ى السجده – آیه‏ى 16

زمان مطالعه: 4 دقیقه

«تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون».

(شب‏ها پهلو از بستر خواب تهى مى‏کنند و با بیم و امید خداى خود را بخوانند و از آنچه روزى آنها کردیم به مسکینان انفاق کنند.)

در تفسیر نمونه ذیل آیه شریفه آمده است: «در تفسیر جمله‏ى «تتجافى جنوبهم عن المضاجع» شبانگاه پهلوى آنها از بستر دور مى‏شود) دو تفسیر در روایات اسلامى وارد شده؛ تفسیرى به نماز عشاء و اشاره به این که مؤمنان راستین بعد از نماز مغرب و قبل از نماز عشا به بستر نمى‏روند، مبادا خواب آنها را بگیرد و نماز عشایشان از دست برود؛ زیرا در آن زمان معمول بوده که در آغاز شب به استراحت مى‏پرداختند و نماز مغرب و عشا را طبق دستور استحباب جدایى میان نمازهاى پنجگانه، از هم جدا مى‏کردند و هر کدام را در وقت فضیلت خود به جا مى‏آورند. هرگاه بعد از نماز مغرب و قبل از وقت عشا مى‏خوابیدند ممکن بود براى نماز عشا بیدار نشوند. این تفسیر را ابن‏عباس طبق نقل درالمنثور از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم نقل کرده و در امالى شیخ نیز از امام صادق علیه‏السلام نقل شده است؛ اما در بیش‏تر روایات و کلمات مفسران به برخاستن از بستر و براى اداى نماز شب تفسیر شده است.»(1).

«در روایتى از امام باقر علیه‏السلام چنین مى‏خوانیم که به یکى از یارانش فرمود: «ألا أخبرک بالاسلام اصله و فرعه و ذروة سنامه» آیا ریشه و شاخه و بلندترین قله‏ى اسلام را به تو

**سیماى متهجدین، ص: 63@

معرفى کنم؟ راوى عرض کرد: بفرمایید، فدایت شوم. فرمود: «اما اصله الصلوة و فرعه الزکاة و ذروة سنامه الجهاد» ریشه‏اش نماز است و شاخه‏اش زکات و قله مرتفعش جهاد است. سپس فرمود: اگر بخواهى، تمام ابواب خیر را به تو معرفى کنم؟ راوى گوید: بفرمایید، فدایت شوم. امام فرمود: «الصوم جنة، و الصدقه تذهب بالخطیئه، و قیام الرجل فى جوف اللیل بذکر الله، ثم قرأ: تتجافى جنوبهم عن المضاجع» روزه سپرى است در مقابل آتش و صدقه محو کننده گناه است و برخاستن انسان در دل شب او را به یاد خدا مى‏اندازد، سپس آیه‏ى «تتجافى جنوبهم عن المضاجع» را تلاوت فرمود.»(1).

در تفسیر مجمع البیان از معاذ بن جبل چنین نقل شده: «در غزوه‏ى تبوک در خدمت رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم بودم، گرما همه را سخت ناراحت کرده بود و هر کس به گوشه‏اى پناه مى‏برد. ناگهان دیدم که پیامبر صلى الله علیه و آله و سلم از همه به من نزدیک‏تر است. خدمتش رفتم، عرض کردم: اى رسول خدا! عملى به من بیاموز که مرا وارد بهشت کند و از آتش دوزخ دور سازد. فرمود: سؤال بزرگى کردى. اما پاسخ آن براى کسى که خدا بر او آسان کرده است، مشکل نیست. سپس افزود: خدا را پرستش کن و چیزى را شریک او قرار مده. نمازهاى واجب را انجام ده و زکات واجب (حق مستمندان) را اداء کن و ماه رمضان را روزه بگیر. و بعد فرمود: و اگر بخواهى از ابواب خیرات به تو خبر مى‏دهم. عرض کردم: اى پیامبر! بفرمایید. فرمود: روزه سپرى است در برابر آتش و انفاق در راه خدا کفاره‏ى گناهان است و قیام انسان در دل شب، براى خشنودى خدا سپس آیه‏ى «تتجافى جنوبهم» را قرائت فرمود».(2).

«گرچه هیچ مانعى ندارد که آیه مفهوم وسیعى داشته باشد؛ هم بیدار ماندن در آغاز

**سیماى متهجدین، ص: 64@

شب را براى نماز عشا شامل شود و هم برخاستن در سحرگاه را براى نماز شب، ولى دقت در مفهوم «تتجافى» معنى دوم را بیش‏تر در ذهن منعکس مى‏کند، زیرا ظاهر جمله این است که قبلا پهلوها در بستر آرام گرفته سپس از آن دور مى‏شود و این مناسب قیام در آخر شب براى نماز شب است؛ بنابراین دسته‏ى اول از روایات از قبیل توسعه در مفهوم و القاء خصوصیت است.

گرچه درباره‏ى اهمیت این نماز پربرکت همان چند روایت فوق کافى به نظر مى‏رسد، ولى این نکته قابل ذکر است که در روایات اسلامى، آنقدر اهمیت به این عبادت داده شده است که درباره‏ى کمتر عبادتى چنین سخن گفته شده است. دوستان حق و رهروان راه فضیلت به این عبادت بى‏ریا که قلب را روشنایى و دل را نور و صفا مى‏بخشد همواره اهمیت بسیار مى‏دادند. ممکن است بعضى همیشه توفیق بهره‏گیرى از این عبادت پربرکت را نداشته باشند ولى چه مانعى دارد که در بعضى از شب‏ها که این توفیق حاصل شده است بهره گیرند و در آن هنگام که خاموشى همه جا را فراگرفته و اشتغالات روزانه همه تعطیل است، کودکان در خواب و محیط آماده‏ى حضور قلب و راز و نیاز با خدا است، برخیزند و به در خانه‏ى خدا روند و دل را به نور عشق دوست روشن سازند.»(2).

در تفسیر «منهج‏الصادقین» ذیل آیه شریفه چنین آمده است «و از سهیل یمانى (اویس قرنى) منقول است که در شب مى‏گفت: «هذه لیلة الرکوع» و به یک رکوع به سر مى‏برد و در شبى دیگر مى‏فرمود که «هذه لیلة السجود» و به یک سجده به صبح مى‏رسانید. گفتند: اى اویس! چون طاقت طاعت دارى که شب‏ها بدین درازى بر یک حال مى‏گذرانى؟ گفت: کجاست شب دراز! کاشکى ازل و ابد یک شب بودى تا به یک سجده به‏

**سیماى متهجدین، ص: 65@

آخر بردمى و در آن سجده گریه‏هاى زارزار و ناله‏هاى بیشمار کردمى.»(3).

از مولاى متقین، حضرت على بن ابیطالب علیه‏السلام روایت شده که فرمود: پرهیزکاران دسته‏دسته سوى بهشت رهنمون مى‏شوند و از عذاب آسوده و از سرزنش ایمن و از آتش دورند و بهشت به خاطر آنان آرامش یافته و آنان از این قرارگاه خشنودند. کسانى هستند که در این جهان کردارشان پاک، چشمانشان گریان و شب‏هایشان در دنیا در اثر فروتنى و استغفار، روز و روز ایشان از بیم گناه، شب بوده است. پس خداوند بزرگ، بهشت را جاى بازگشت و ثواب کردار آنان گردانیده است. و به بهشت و اهل بهشت در سلطنت جاوید و نعمت پایدار سزاوارترند.»(4).


1) تفسیر نمونه ج 17 صص 146 – 148.

2) تفسیر مجمع البیان ج 8 ص 330.

3) تفسیر منهج‏الصادقین ج 2 صص 321 – 322.

4) نهج‏البلاغه صبحى صالح خطبه 190 – الدلیل ج 2 ص 1000.